Fibromiyalji Belirtilerini Azaltan Şifalı Bitkiler

Bazı şifalı bitkiler, bildiğimiz tıbbi tedavi ile kombine edildiğinde fibromiyaljinin semptomlarını daha katlanılabilir hale getiriyor. Kırmızı biber (arnavut biberi) kapsaisin içeriğinden ötürü acıyı azaltmaya yarıyor.
Fibromiyalji Belirtilerini Azaltan Şifalı Bitkiler

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Fibromiyalji neden kaynaklanıyor günümüzde hala bilinmiyor, bu yüzden bu rahatsızlığın bir çok açıdan değerlendirilmesi gerekiyor. Sağlıklı yaşam tarzı, doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanma, dengeli beslenme ve bu yazımızda anlatacağımız şifalı bitkileri kullanmanız günden güne büyük bir fark yaratacaktır.

Fibromiyalji semptomunlarını yatıştırmaya yarayan şifalı bitkiler

fibromiyalji ve kadın

Gerçekten bu bitkilerin bu hastalıkta işe yarayıp yaramayacağını kendinize muhtemelen soruyorsunuzdur. Sergipe Federal Üniversitesi’nin Fizyoloji Departmanı bir çok doğal tedavinin fibromiyaljinin semptomlarını azalttığını bulmuştur.

Açık olmak gerekirse, bu doğal yöntemler sizi ne yazık ki tamamen tedavi etmeyecek, normal aktivitelerinize tamamen acısız ve yorgunluk olmadan devam etmenizi sağlayamayacak. Fakat bu şifalı bitkiler bu hastalığın semptomlarını azaltarak daha katlanılabilir hale getirebilir.

Onları diğer tedavilerle, reçeteli ilaçlarınızla, psikolojik destekle ve beslenme önerileriyle bir arada kullanmalısınız. Öncelikle bu şifalı bitkilerin size nasıl yardımcı olacağını görmeye ne dersiniz?

  • Uyku kalitenizi arttırır.
  • Depresyon semptomlarını ortadan kaldırır.
  • Ağrıyı azaltır.
  • Eklemlerdeki gerginlikleri, sertlikleri azaltır.
  • Enflamasyonu azaltır.
  • Anksiyeteyi azaltır.
  • Yorgunluk ve halsizlik ile savaşır.

Fibromiyali sendromuna en çok yardımcı olan bitkilere bir göz atalım!

1. Şeytan Pençesi

Bu bitkiyi aktarlarda ve eczanelerde tablet formunda veya çay poşetleri halinde bulabilirsiniz. Alman Sağlık Bakanlığı bu şifalı bitkiyi eklem ağrıları, romatizma ve artrit problemleri yaşayan insanların kullanmasını öneriyor. Harika bir anti-enflamatuvar olmasının yanı sıra ağrıyı ve acıyı rahatlatmakta üstüne yok. Peki en iyi kısmını bilmek ister misiniz? Normal ilaç tedavisinde yaşadığımızın aksine, hiç bir yan etkisi yok.

Aynı zamanda travmadan kaynaklanan problemlerin iyileşmesine yardımcı olurken, sindirim sistemi ile ilgili problemlere de iyi geliyor. Şeytan pençesi fibromiyaljiden muzdarip insanlara çok iyi geliyor, özellikle de düzenli olarak her sabah tüketirseniz.

2. Koyun kıran

Bu bitki aynı zamanda San Juan bitkisi olarak biliniyor. Koyun kıran üzüntüye, cesaretin kırılmasına ve fibromiyalji ile bağlantılı depresyona çok iyi geliyor. Buna ek olarak, bu bitkiden yapılan çay vücuda organik asitler, temel yağlar, keratin, limonen ve tanen sağlıyor. Bu doğal mucizeyi her gün deneyin, sabah ve akşam tüketin.

3. Kırmızı biber (Arnavut biberi)

Bu sizi şaşırtabilir. Genellikle kırmızı biberin enflamasyona sebep olduğu söylenir, fakat aslında oldukça sağlıklıdır – sarımsak, zencefil ve hardal çekirdeğine yakındır. Kırmızı biberin mucizesi içinde bulunan kapsaisinden kaynaklanıyor, bu da acıyı azaltan maddeleri sentezliyor.

Muhtemelen bazı bölgesel ağrıyı azaltıcı kremlerin içinde kapsaisin bulundurduğunu duymuşsunuzdur. Bu yüzden endişe etmeyin – günde 2 bardak kırmızı biber ile hazırlanmış çay içmeye özen gösterin. Bu şifalı bitkinin faydalarından yararlanmanın en iyi yolu sıcak bir suda yeşil çay demleyip üzerine bir parça kırmızı biber ve bir kaç damla limon suyu eklemektir.

Ardından bir kaç dakika demlenmesini bekleyin ve 1 çay kaşığı bal ekleyin. Afiyetle mideye indirin, sizi ne kadar iyi hissettirdiğini göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Madenci, E., Herken, H., Keven, S., Yaǧiz, E., & Gürsoy, S. (2007). Fibromiyalji sendromlu hastalarda aleksitimi. Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(13)70008-2
  • Yazici, S., & Ataoǧlu, S. (2006). Fibromiyalji sendromu, Klinik bulgu, tani kriterlevi ve tedavi stratejisi. SENDROM.
  • Güleç, H., Sayar, K., Topbaş, M., Karkucak, M., & Ak, I. (2004). Fibromiyalji Sendromu Olan Kadinlarda Aleksitimi ve Ofke. Turk Psikiyatri Dergisi = Turkish Journal of Psychiatry.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.