Hamilelik Sırasında Nasıl Folik Asit Alınır: 3 İpucu

Hamilelik sırasında folik asit bakımından zengin bir şekilde beslenmek, nöral tüp doğum kusurlarını engellemenin en iyi yoludur. Bu yazımızda hamileliğiniz sırasında B9 vitaminini nasıl almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Hamilelik Sırasında Nasıl Folik Asit Alınır: 3 İpucu

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Doktorlar hamile kalmaya karar verdiğiniz gibi folik asit takviyeleri almaya başlamanızı önerir. Bu asidi hamileliğiniz sırasında nasıl alacağınızı biliyor musunuz?

Bu yazımızda size hamileliğiniz sırasında folik asit tüketmek için en iyi ipuçlarını vereceğiz. Bunları kaçırmamalısınız! Bu asidi tüketmenin nöral tüp defekti riskini azaltmak için gerekli olduğunu unutmayın.

Hamilelik Sırasında Neden Folik Asit Almalısınız?

Salata hazırlayan bir hamile kadın.
Hamilelik sırasında folik asit almak nöral tüp defektlerini engellemeye yardımcı olur.

Bu, B karmaşık grubuna dahil olan bir vitamindir, ayrıca B9 vitamini, folat ya da folasin olarak da bilinir. Şunlar için gereklidir:

  • Vücudun proteinleri yıkıp kullanmasına ve yeni proteinler yaratmasına yardımcı olur. Bunu yapmak için C ve B12 vitaminleri ile birlikte çalışır.
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardım ederek anemiyi engeller.
  • DNA üretilmesine yardımcı olur.
  • Nöral tüp doğum defektlerini engeller. Bu defektler beyinde, omurgada, ya da omurilikte gerçekleşebilir.

Hamilelik öncesinde ve sırasında tüketmeniz için önerilen günlük miktar 400 mg’dir. Dozu takip etmeniz çok önemlidir, çünkü bebeğin organları ve dokularının doğru şekilde gelişmesi için gereklidir.

Bu yazımızı da okumalısınız: Hamilelik Sırasında Ne Yemelisiniz?

Folik Asit Almak İçin İpuçları

1. Folik Asit Takviyesi Alın

İlaç alan bir kadın.
Hamile kalmaya çalışırken folik asit takviyesi almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

Doktorunuza gidin ve takviye için uygun dozu sorun. Genel olarak günlük 400 mg ile 600 mg arasında bir miktar önerilir. Doktorunuz diyetiniz için destek almanız gerekip gerekmediğini ve gerekiyorsa ne kadar almanız gerektiğini söylemek için en iyi insandır.

Uygun dozu öğrendikten sonra folik asidi her gün aynı saatte alın. Bir rutin, bunu almayı hatırlamanın en iyi yoludur. Hatta size hatırlatması için telefonunuza bir alarm bile kurabilirsiniz. Hatırlayın, eğer herhangi bir sebepten dolayı bir takviyeyi kaçırdıysanız “telafi etmek” için iki hap almamalısınız.

Takviyelerinizi serin ve karanlık, çocukların erişemeyeceği bir yerde tutmalısınız. Takviyenizi bir bardak su ile birlikte alın. Pek çok insan haplarını bir yudum su ile birlikte alırlar. Biz bir tam bardak içmenizi öneriyoruz: bu hapı yutmanıza yardım edecek ve su alımınızı da destekleyecektir.

Bu yazımızı kaçırmayın: Hamilelikte Beslenme ve Önemi

2. Beslenmenize Folik Asit Bakımından Zengin Gıdalar Ekleyin

Folik asit içeren gıdalar.
Takviyelere ek olarak folik asidi beslenmenizden de yeterince aldığınızdan emin olun.

Hamilelik sırasında bu asidi almak inkar edilemeyecek kadar önemlidir, bundan dolayı folat bakımından zengin olan gıdaları düzenli olarak tüketmenizi öneriyoruz. Hadi bazı iyi seçeneklere bir göz atalım:

  • Yeşil sebzeler: en çok önerdiğimiz sebze ıspanaktır, çünkü ıspanak yemek günlük önerilen miktarınızın %63’ünü sağlar.
  • KuşkonmazBir bardağının ihtiyaç duyduğunuz miktarın %60’ını sağladığını biliyor muydunuz?
  • Baklagiller: Çoğunlukla mercimek – yarım bardağı size hamileliğiniz sırasında ihtiyacınız olan B9 vitamininin %50’sini verecektir.
  • Avokado: Yarım bardak avokado size günlük önerilen miktarın %30’unu sağlar.
  • Brokoli: Lif, C vitamini, kalsiyum ve elbette folik asit bakımından zengindir.

Not:  Mümkün olduğunda çiğ gıdalar yiyin çünkü pişirme süreci gıdaların besinsel değerini etkileyebilir.

3. Gıdalarınızı Alırken Besin Değeri Etiketlerini Okuyun

Bir gıda etiketi okuyan bir kadın.
Folik asitle desteklenmiş gıdalar alın.

Günümüzde pek çok gıda folik asitle desteklenmiştir. Bu içerikleri gıda etiketlerini okuyarak kontrol edebilirsiniz. Desteklenmiş gıdalar arasında kahvaltılık gevrekler, un, pirinç, makarna ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz.

Her zaman söylediğimiz gibi bu sadece bir vitamin bile olsa herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın. Doktorunuzun dozu ihtiyaçlarınıza bağlı olarak düzenlemesi gerektiğini aklınızda tutun. Ayrıca, belirli ilaçlar bazı vitamin ve minerallerin emilimi ile oynayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.