Hipertansiyon İçin Şifalı Bitkiler

Hipertansiyon İçin Şifalı Bitkiler
Lourdes Martínez

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Lourdes Martínez.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hipertansiyon; kan basıncının, yetişkinlerde 140/90 olarak kabul edilen normal değerlerin üstüne çıkmasıdır. Yaş ilerledikçe hipertansiyon görülme riski de atar.

Hipertansiyon, yakalanılabilecek en gizli hastalıklardan biridir. Birçok diğer organ dışında beyin, kalp ve böbrekleri de etkileyebileceğinden, önlenmesi çok mühimdir. Hatta felç geçirme riskini bile arttırabilir.

Hipertansiyonun nedeni henüz bulunamamış olsa da; aşırı tuz tüketimi, alkol ve tütün ürünleri kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörlerin etkili olabileceği belirtilmiştir.

Bu hastalığa herkes yakalanabilir, bu yüzden düzenli olarak kontrol yaptırmanız çok önemlidir. Hipertansiyonunuz varsa, doktorunuzun verdiği talimatlara uyun. Bunun yanı sıra; sağlıklı bir şekilde beslenin, düzenli olarak egzersiz yapın ve aşağıda belirttiğimiz, hipertansiyon için şifalı bitkileri kullanın.

Ökseotu

Ökseotunun idrar sökücü özelliği vardır, kalbi güçlendirir ve kan damarlarının genişlemesini sağlayarak kolesterolü düşürür.

  • 5 gr ökseotunu 15 dakika kaynatın ve bir yemek kaşığı için.
  • 15 adet ökseotu yaprağını, yarım litre suda 15 dakika kaynatın. 5-7 gün boyunca günde 2 bardak için.

Lavanta

lavanta yağı

Birdenbire ortaya çıkan hipertansiyonu, bir beze 10 damla lavanta yağı damlatarak kontrol altına alabilirsiniz. Bu tedavi, aroma terapiden gelmektedir ve hücre yenileme gibi birçok faydası vardır. Ayrıca kırışıklıkları, izleri ve çatlakları tedavi etmeye yardımcı olur.

Civanperçemi

Bu bitkinin, kan basıncını düşürdüğü ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini arttırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bitkinin üst kısmındaki çiçekleri bir bardak suda demleyerek bir çay hazırlayabilirsiniz. Günde birkaç bardak tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Bu bitki; solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları tedavisinde, menopoz ve depresyonda da kullanılır.

Mango Yaprağı

Mango yapraklarıyla hazırlanan çay, idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için birebirdir. Bronşite karşı savaşmada kullanılan ve hipertansiyonu düşürme etkisi olan gallik asit bakımından zengindir.

Küçük küçük doğranmış, yarı kuru iki mango yaprağını bir litre suyun içine koyun ve güneşin altında 14 saat bekletin. Bu çayı 3 gün boyunca günde iki kez için. Bunu ortalama olarak bir hafta boyunca tekrarlayın.

Alıç Çiçeği

Bu bitki kalp ritmini düzenler, koroner damarları genişletir, kalp fonksiyonlarını düzenler ve kan basıncını normal seviyelere getirir. Ayrıca anksiyete ve taşikardi tedavisinde ve kolesterolü düşürmede de kullanılır. İki yemek kaşığı alıç çiçeğinin üzerine bir fincan kaynar su döküp demleyerek bir çay hazırlayın. Günde iki ya da üç fincan için.

Zeytin Ağacı

zeytin ağacı

Zeytin ağacının yeşil yapraklarından elde edilen öz, hipertansiyon tedavisinde oldukça etkilidir. Bu öz, yaygın olarak reçete edilen ilaçlar kadar etkilidir. Üstelik, kan plazmasında bulunan trigliserit seviyelerini de düşürür. Bir yemek kaşığı zeytin yaprağını, bir fincan suda 10 dakika kaynatın. Aç karnına ve gece yatmadan önce için.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
  • Applequist, W. L., & Moerman, D. E. (2011). Yarrow (Achillea millefolium L.): A Neglected Panacea? A Review of Ethnobotany, Bioactivity, and Biomedical Research1. Economic Botany. https://doi.org/10.1007/s12231-011-9154-3
  • Barnes, R. C., Krenek, K. A., Meibohm, B., Mertens-Talcott, S. U., & Talcott, S. T. (2016). Urinary metabolites from mango (Mangifera indica L. cv. Keitt) galloyl derivatives and in vitro hydrolysis of gallotannins in physiological conditions. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500706
  • Chang, Q., Zuo, Z., Harrison, F., & Chow, M. S. S. (2002). Hawthorn. Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1177/00970002042006003
  • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J., … Stiefel, P. (2012). Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. American Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
  • Verma, S., Singh, A., & Mishra, A. (2013). Gallic acid: Molecular rival of cancer. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2013.02.011

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.