Vücuttaki İltihabı Atmak için 3 Hızlı ve Doğal Yol

Vücuttaki İltihabı Atmak için 3 Hızlı ve Doğal Yol

Son Güncelleme: 30 Eylül, 2018

Ufak bir yaralanma, enfeksiyon ya da yetersiz beslenme sonucu kolayca iltihap kapılabilir; ve iltihaplı bölge kızarır ve acır. Bu yazımızda, vücuttaki iltihabı atmak için hızlı ve doğal yöntemlerden bahsediyoruz.

İltihap nedir?

kadın omzu iltihap

İltihap, vücudun bir patojen, tahriş ya da çarpmaya verdiği tepkidir. Diğer bir deyişle, iltihap vücudun savunma mekanizmasıdır.

Bölgesel kızarıklık, şişlik, acı, yanma ve benzeri sorunlar iltihabın karakteristik belirtileri arasındadır. Bazı tıbbi kaynaklar, iltihabı “yanma” hissi olarak tanımlar.

Kronik durumlarda, iltihaplı alan dokunduğunuzda soğuktur ve şişlik görünmez. Bu yazımızda sıcak, kırmızı, ağrılı ve şiş olan iltihaplara odaklanacağız.

Vücuttaki iltihabı atmak için gerekli tedavi hangi durumlarda uygulamalıdır?

  • Darbeden hemen sonra, yara açık değilse,
  • Kronik olarak ağrıyan herhangi bir yerde, özellikle sırt ve eklem bölgesinde ise,
  • Boğaz enfeksiyonunuz olduğu zaman,
  • Karaciğerinizin ağrıdığını ya da sıkıştığını hissediyorsanız (göğüs kafesinizin yanında, sağ tarafınızda), -Bu durumda buz tedavisini tavsiye etmiyoruz, birazdan açıklayacağımız diğer iki tedaviden birini uygulayabilirsiniz.-
  • Ve, karın bölgenizde şişlik veya belli bir rahatsızlıktan şikayetçiyseniz, vücuttaki iltihabı atmak için aşağıdaki tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
vücuttaki iltihabı atmak için spor

Buz tedavisi

Yukarıda belirttiğimiz gibi, iltihaplanan çoğu bölge sıcak olur; bu nedenle en eski ve en basit tedavilerden biri olan buz tedavisini kullanabilirsiniz.

Buzu doğrudan çıplak teninize asla uygulamamalısınız, bunun yerine aşağıdaki seçeneklerin birinden yararlanabilirsiniz:

  • Dondurulmuş bir gıda torbası
  • Kumaşla kaplanmış bir avuç buz
  • Bu amaçla satılan torbalar

Buzu iltihaplı alana en az 20 dakika uygulayın.

Kronik iltihaplanma genellikle dokunduğunuzda sıcak değildir, ve hatta vücudunuzun geri kalanından daha soğuk bile olabilir. Bu gibi kronik durumlarda, biraz sıcaklık uygulayarak (su şişesi, ısıtma pedi veya benzeri bir sıcaklık kaynağı) iltihaplı bölgeyi gevşetip acısını dindirebilirsiniz.

Kil ve zerdeçal

desenli tabakta kil ve zerdeçal

Kil, iltihap atmak için uygulanan diğer bir eski tedavidir, çünkü çamur yüzyıllardır tedaviler için hep var olmuştur (üstelik bedava!). Fakat, günümüzde bir aktardan ya da sağlık ürünleri bir satan dükkandan aldığınız, temiz bir kil kullanmanız daha güvenli olur.

Kili kolayca uygulayabileceğiniz kadar suyla karıştırın ama çok sulu olmasın ki teninizden akmasın.

Kili suyla karıştırırken içeriğindeki faydalı özelliklerinin kaybolmaması için plastik ya da metal bir aletle kullanmaktan kaçınmalısınız. Cam, tahta ya da seramik kullanabilirsiniz.

Kili iltihaplı bölgeye uygulayın ve kurumasını bekleyin. Kilin iltihaba karşı etkisini arttırmak için karışıma biraz zerdeçal eklemenizi tavsiye ederiz çünkü zerdeçal, iltihabı yok etmenin yanında acıyı da azaltır.

Lahana kompresi

Lahana yemek, iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olur. Ayrıca, bu sebzeyi cildinize sürerek aynı şekilde yararlanabilirsiniz.

Bir baş yeşil lahananın dış yapraklarından bir ya da iki tanesine ihtiyacınız olacak.

Nasıl uygulanır?

  • Bir miktar suyu kaynatın.
  • Kaynayınca lahana yapraklarının çok az haşlanması için iki ya da üç kez suya batırın, fakat pişmemesine dikkat edin. Yaprakları havanda dövün.
  • Dövdüğünüz lahana yapraklarını iltihaplı bölgeye uygulayın ve bir kumaş ve streç filmle üstünü kapayın.
  • Bu lahana kompresinin en az yarım saat bölgenin üzerinde bekletin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.