Kalça Ağrıları: Kalçalara İyi Gelmeyen Alışkanlıklar

Aşırı kilolu olmanızın bütün sağlığınızı ve kemiklerinizi etkileyeceğini muhtemelen çoktandır biliyorsunuzdur. Bu durumdan en çok etkilenen bölgelerimiz ise kalçalarımız ve dizlerimizdir.
Kalça Ağrıları: Kalçalara İyi Gelmeyen Alışkanlıklar
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 22 Mart, 2019

Kalça ağrıları kadınlarda erkeklerde olduğundan daha yaygın olarak görülür.  Yaşlandıkça kalçamızın kırılma ihtimali daha da yükselir, bu da farkında olmanız gereken bir gerçekliktir.

Belinizin alt tarafında kalçalarınıza kadar uzanan bir incinme veya ağrı varsa, merdivenleri çıkarken veya yürürken kalçanızda keskin bir ağrı hissediyorsanız, kalçalarınıza zarar verecek alışkanlıklarla ilgili bu yazımıza kulak verin.

Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin ve hayat standardınızı yükseltmek için günlük alışkanlıklarınızı değiştirmekten korkmayın.

Kalça Ağrıları Neden Olur?

Öncelikle, kalçamızla ilgili durumların büyük çoğunluğunun kalıtsal olarak geçtiğini hatırlatalım. Kireçlenme ve hatta osteoporoz gibi hastalıklar kemik ve eklem sağlığınızı büyük ölçüde etkiler.

Ailenizin kalça ağrıları veya kalça eklemiyle ilgili bir geçmişi varsa, alışkanlıklarınıza dikkat ederek kalçanızın sağlığını nasıl koruyacağınızı bilmeniz çok önemli. Sağlıklı bir beslenme şekli, düzenli spor ve aşağıdaki önerileri takip etmek bu çok yaygın olan rahatsızlıktan korunmanız için gereklidir.

1. Durağan Bir Yaşam Tarzı

Bunu daha önceden bildiğinizi biliyoruz. Fakat burada ironik olan bir durum var; insanlar yaşam tarzının kemikleri etkilediğini bilmelerine rağmen hayat standartlarını yükseltmek için hiçbir şey yapmıyor.

Günde oturarak kaç saat geçiriyorsunuz? Kaç saat aynı pozisyonda oturuyosunuz? Kalçalarınızın aşırı yüklenmeye kolaylıkla maruz kalabilecek kompleks eklemler olduğunu unutmayın.

Örneğin, hangi sıklıkta yataktan kalkıp kalçanızda ani bir kütürdeme veya çektirme hissediyorsunuz? Diğer yaygın bir his de günün sonunda yaşadığınız abdominalleriniz ve kalçalarınızda görülen batma hissidir. Yani şunu unutmayın, durağan bir yaşam tarzı sürmek kemik ve eklem sağlığınızın en büyük düşmanlardan birisidir.

2. Zayıf Beslenme Şekli

Kilo vermek için birçok diyet denemiş olabilirsiniz, fakat aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini de almaya dikkat ediyor musunuz? Yeterli miktarda kalsiyum, fosfor ve magnezyum giriyor mu vücudunuza?

Kadınlar bu 3 minerali yeterli miktarda alamamaya daha eğilimli olurlar ve eğer bunlardan yeterli miktarda alamazsanız kemik ve eklemleriniz sertliğini kaybeder ve kalça problemleri ortaya çıkar.

Tatlı, şeker, kahve, çikolata, alkol, tütün ve hatta kırmızı et tüketiminize kesinlikle dikkat etmelisiniz. Bunlar vücudun magnezyum kaybetmesine sebebiyet verir ve aynı zamanda idrar yoluyla kalsiyum kaybetmeyi tetikleyen aminoasitler içerirler. Bir şeyi yerken bunun kemik sağlığınız için iyi olup olmadığını bir kez daha düşünün.

3. Düzenli Olarak Topuklu Ayakkabı Giymek

Sürekli topuklu ayakkabı giymek omurganıza baskı uygular, belinizin ve sonuç olarak da kalçanızın incinmesine sebep olur. İş yerinizde topuklu ayakkabı giymek zorunlu olabilir fakat 5 santimden daha uzun topuk giymemeye özen gösterin. Topukların uzunluğu arttıkça zararı da artacaktır.

4. Düşmeye Karşı Gözünüzü Açık Tutun

Yaş ilerledikçe en ufak bir durumda kalçanızı kırma ihtimaliniz artar; yaşlandıkça kemik yoğunluğunuzu kaybedersiniz, bu da kemiklerinizi daha kırılgan bir hale getirir. Fakat diğer şeylere de dikkat etmekte fayda var: bazen sadece yanlış bir adım kalçanıza zarar verebilir.

20 veya 40 yaşında olmanız fark etmez, böyle durumlarda yaşın önemi yoktur. Eğer yeterince dikkat etmiyor ve doğru hareketler yapmıyorsanız uzun vadede daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalmanız muhtemeldir.

Eğer koşmayı veya belli başlı spor çeşitlerini seven biriyseniz her zaman iyi, rahat ve sağlıklı spor ayakkabıları giymeye özen gösterin ve vücudunuza çok fazla yüklenmeyin.

Peki Kalçalarınıza Dikkat Etmek için Neler Yapabilirsiniz?

  • Magnezyum ve kalsiyum alımını arttırın. Bu mineralleri birçok gıdada bulabilirsiniz ama eğer ailenizde kalça ile ilgili sorunlarla geçmişi olan birileri varsa, doktora görünmenizde ve destek ilaç almanızda fayda var. Eczanelerde vücudunuz için vazgeçilmez olan mineralleri sağlamaya yarayan ve kemiklerinizi güçlendiren birçok ilaç bulabilirsiniz.
  • Sağlıklı fiziksel aktivitelerde bulunmaya çalışın, mesela yüzmek! Eğer havuza gitme şansınız varsa, haftada 1 havuz egzersizleri yapmanızı öneriyoruz. Bunlar kemiklerinizi, kaslarınızı ve eklemlerinizi güçlendirmek için idealdir, ayrıca eve de tazelenmiş ve yenilenmiş hissederek dönersiniz!
  • Kilonuza her zaman dikkat edin. Aşırı kilolu veya obez olmak kalça ve diz sağlığının en büyük düşmanıdır. Kalça ve dizin dayanmak zorunda olduğu “ekstra” kilolar hareketlerinizi de kısıtlar. Sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışın ve çeşitli, sağlıklı ve besin değerleri yüksek bir beslenme düzeni edinmeye çalışın. Eğer yıllar geçtikçe metabolizma hızınızın düştüğünü ve bunun da kilonuzu kontrol etmenizi zorlaştırdığını fark ediyorsanız, bir diyetisyene görünmenizde fayda var. Çünkü vücudunuz buna değer!

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brooks AG, Redmond J, Domb BG. Hip diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 80.
  • Guyton JL. Hip pain in the young adult and hip preservation surgery. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 6.
  • Buckley L, Guyatt G, Fink HA, Cannon M, Grossman J, Hansen KE, et al. 2017 American College of Rheumatology Guideline for the Prevention and Treatment of Glucocorticoid-Induced Osteoporosis. Arthritis Rheumatol. 2017;69(8):1521-1537

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.