Karaciğere Zarar Veren 6 Alışkanlık
Karaciğerinize iyi bakıp bakmadığınızı nasıl bilebilirsiniz? Bazen farkında olmadan küçük hatalar yaparız ya da vücut sağlığımız için iyi olmayan bazı alışkanlıklar ediniriz. Peki bu karaciğere zarar veren alışkanlıklar nelerdir?
Karaciğer, vücudumuzdaki en önemli ve hassas organlardan biridir. Toksinleri vücuttan atar, safra üretir ve karbonhidrat, protein, mineral ve vitaminleri dönüştürür. Karaciğerinize nasıl biraz daha iyi bakabileceğinizi öğrenmek istemez misiniz?
Karaciğerinize Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?
Bu konu hakkında yeterince bilgiye sahip olmak pek mümkün değildir. Karaciğer vücudumuzun en temel organlarındandır.
Karaciğerin sahip olduğu işlevlerin vücut için önemi büyüktür; bu yüzden bazen küçük bir hata, hemen fark edilebilecek sonuçlar doğurabilir. Mesela, kimin vücudunda küçük bir iltihaplanma olmamıştır ki?
Herhangi bir karaciğer hastalığınız varsa iyileşmek için, yani bu hastalığın olası sebebi olan toksin ve yağ depolanmalarını ortadan kaldırmak için, ne çeşit bir beslenme programı uygulamanız gerektiğini bilmeniz çok önemlidir. Karaciğere zarar veren alışkanlıklara bir göz atmaya ne dersiniz?
1. Yüksek Kolesterol
Kolesterol, karaciğerin sentezlediği bir çeşit yağdır ve vücut bu yağı genellikle hücrelere enerji sağlamak için kullanır. Yani vücudun birçok bölümü için temel bir maddedir. Ancak dengede olması gerekir; çünkü kullanılmayan kolesterol yok edilmelidir ve fazla kolesterolün gittiği yer ise karaciğerdir.
Bu şekilde, yani umulandan ve karaciğerin ihtiyacı olandan fazla kolesterol miktarı, bazı karaciğer hastalıklarıyla sonuçlanır. Bunlardan biri, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan yağlı karaciğer hastalığıdır.
Bu yüzden kırmızı et, aşırı yağlı yiyecekler, şeker, yumurta sarısı, çok tuzlu yiyecekler vb. besinlerden uzak durmalısınız. Bu yiyecekler yerine sebze, lifli besinler, tam tahıllar vb. tüketmelisiniz.
2. Geç Yatıp Geç Kalkmak
Karaciğere zarar veren alışkanlıklar arasında uyku düzenini de görmek sizi şaşırttı değil mi? Gençliğimizden beri anne ve babamız sürekli erken yatmamız gerektiğini söylemiştir.
Ancak bizler, büyüdükçe bu alışkanlığı istek veya zorunluluk sebebiyle sürekli göz ardı ederiz. Fakat gerçek şu ki, vücudumuz detoks işlemini geceleri belli saatlerde gerçekleştirmeye ayarlıdır.
Örneğin, detoks işlemini ilk olarak lenfatik sistem başlatır. Gece 12 ve 2 arası karaciğer bu işleme devam eder. Vücuttaki bazı işlemler yalnızca derin bir uykudayken düzgün bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Vücudunuzdaki bu doğal dengeyi sık sık bozarsanız, sonuçlarını hissetmeye başlarsınız. Mümkün olduğunca düzenli bir şekilde uyumaya çalışın ve en önemlisi de yenileyici bir uyku uyuyun.
3. Sabahları İdrara Çıkmamak
Eminiz ki bu da sizi şaşırtmıştır. Sabahları uyanıp iş yerinde kahvaltı etme veya kahve içme fikriyle evden aceleyle çıkarak, işyerine vardığında rahat rahat tuvalete girmek için lavabo arayan insanlar vardır.
Bu tehlikeli bir alışkanlıktır. İdrarı tutmak yalnızca karaciğerinize değil, aynı zamanda böbreklerinize de zarar verebilir. Asla yapmayın!
4. Kahvaltı Etmemek
Sabah uyandığınızda, enerji kaynağı olan glikoz depolarınız çok azalmış olur. Bu, karaciğeri etkileyen ve karaciğerin temel fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli olan enerjiyi bulamamasına yol açan bir durumdur.
Kilo vermek için kahvaltıyı atlayan (büyük bir yanlış) ya da acelesi olduğu için günün bu önemli öğününe önem vermeyen çok insan vardır. Kahvaltıyı atlamayın.
Beslenmeniz vücudunuz, karaciğeriniz ve beyniniz için çok önemli olan bu öğünü atlamayın. Unutmayın, vücudunuzun güne başlamak için bu temel enerji miktarına ihtiyacı vardır.
5. Kötü Beslenme
Bazen zaman yetersizliği, işler ve zorunluluklar yüzünden doyurucu ve zaman kazandırıcı yiyecekler olan hazır yiyeceklere (fast food) yöneliriz.
Ancak karaciğere zarar veren alışkanlıklar arasında yerini alan hazır gıdaları çok fazla tüketirsek, sağlığımız bunu uzun vadede elbet bir gün hissedecek ve kaçınılmaz son gerçekleşecektir: Hastalık.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Karaciğerinizin Toksinlerden Arınmasına Yardımcı En İyi Doğal Çareler
Karaciğer kötü beslenmeye, yani sodyum, kalori, şeker, tuz vb. karışımına karşı çok duyarlıdır. Bunu, kan basıncında ve kolesterolde yükselme ve yağlı karaciğer hastalığı olarak dışarı vuracaktır.
Çoğu durumda karaciğerin işlevinin bozulması,yüksek miktarda yağ ve karaciğer için zararlı diğer besinleri içeren ve kişiye büyük zararlar veren beslenme tarzının bir sonucudur. Bunu asla unutmayın.
6. Alkollü İçecekler
Bunu hepimiz biliriz. Karaciğere zarar veren alışkanlıklar arasında alkolden daha zararlı bir madde yoktur. Alkolün işlenmesi zordur, karaciğere zarar verir ve karaciğerin temel işlevlerini yerine getirmesini önler.
Karaciğerin kimyasal dengesini bozar, karaciğer hücrelerini tahrip eder ve yağlı karaciğer hastalığına, hepatite ve siroza neden olur.
Günde bir kadeh şarap içmek sağlığa faydalıdır ve tavsiye edilir; ancak her zaman için tehlikeli olan alkol tüketiminde sağlığınız için aşırıya kaçmamalısınız.
Daha sağlıklı bir yaşam tarzı için bu küçük alışkanlıkları edinin. Uygulanması hiç de zor değil ve sağlığınız size kesinlikle minnettar olacak. Karaciğerinize iyi bakın, hayatınıza iyi bakın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Osna, Natalia. A.,Donohue, Terrence. M.,Kharbanda, Kusum.K. (2017).Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/liverdiseases.html
- VV.AA. (2016).How the liver dances to a day/night rhythm.https://actu.epfl.ch/news/how-the-liver-dances-to-a-daynight-rhythm/
- VV.AA. (2016).Association of non-alcoholic fatty liver disease with renal stone disease detected on computed tomography.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976131/
- Asociación Catalana de Pacientes Hepáticos.