Kekiğin Faydaları ve Özellikleri ile Sağlıklı Kalın

İnsanlar kekiğin faydaları ve özelliklerini kadim zamandan beri aşçılık, kozmetik ve ilaç yapımında kullanmalarından dolayı biliyorlar. Günümüzde, insanlar kekiği öksürüğü ve solunum yolu iltihabını kesmesi için olduğu kadar, sindirim ve gastrointestinal bozuklukları rahatlatmak için de kullanılır. 
Kekiğin Faydaları ve Özellikleri ile Sağlıklı Kalın

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kekik, en bilindik tedavi edici bitkilerden biridir. Yüzyıllardır, insanlar bu bitkiyi insan sağlığına iyi gelen ilginç faydaları için kullanmaktalar. Gerçekten de, kekik bazı hastalıkları önlemede ve tedavi etmede yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sağladığı lezzet sayesinde Akdeniz yemeklerinde bir harikadır. Kekiğin faydaları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi misiniz?

Kekiğin yemek yapımında kullanımı bilindik bir durum olsa da, az sayıda insan vücudumuza olan faydaları hakkında bilgi sahibidir. Bu bitkinin içeriğinde temel yağlar, fenoller ve antioksidan özellikleriyle bilinen flavanoidler de bulunur. Dahası, kekik vitamin ve mineral kaynağıdır. O halde, temel faydalarına bir göz atalım.

Kekiğin faydaları ve özellikleri

masa üzerindeki bir demet kekik

Kekik, nane familyasından bir ot türüdür. Aslında, 400 kadar alt tür bulunmaktadır. Ayırt edici lezzeti sayesinde, mutfakta en çok kullanılan otlardan biridir. Dahası, kekiğin faydaları ve özellikleri nedeniyle geleneksel tıpta da yaygın olarak kullanılır. İçeriğindeki bileşenler şunlara sahiptir:

Flavanoidler ve fenolik asit

İlk olarak, şunu bilmelisiniz ki kekik flavanoidler ve fenolik asit bakımından zengindir. Bu antioksidanlar, serbest radikallerin vücutta neden olduğu hasarları azaltırÜstelik, bu bitkinin antioksidan gücü kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. 

Demir

Kekik, sağlığınız için harika bir demir kaynağıdır. Demirin oksijen taşınımında ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yardımcı olduğunu aklınızda bulundurun. Bu sayede, yeni hücrelerin, hormonların ve transmitterlerin yapımına katkı sağlar.

K Vitamini

Kekiğin yararları ve özellikleri açısından bir diğer nokta ise, çok miktarda K vitamini içermesidir ve bu sayede, kan pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin yapımı için temel önemdedir.

Magnezyum

Kekiğin faydalarının pek çoğu içeriğinde bulunan ve kalp atış hızını düzenleyen magnezyumdan kaynaklanmaktadır. Bunun asıl nedeni ise, kasların ve sinirlerin düzenli çalışmasını pekiştirmesinden kaynaklıdır.

C Vitamini

Son olarak, bu bitki zengin bir C vitamini kaynağıdırBu nedenle, dokuların, kemiklerin, kıkırdakların, dişlerin ve diş kökleri çevresindeki diş eti bölgesinin sağlığını korumada önemli bir role sahiptir.

Sağlık açısından kekiğin faydaları ve özellikleri

Çok sayıda temel besleyici maddeleri içermesinden kaynaklı olarak, kekiğin çok sayıda sağlıklı fayda ve özelliklerinin olması şaşırtıcı değildir. Bu nedenle de, içerdiği birçok öz, ek vitamin hapları ve tedavilere dahil edilir.

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir

kekiğin faydaları ve özellikleri

İçerdiği antioksidanlar, özellikle de C vitamini sayesinde kekik, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını artırmada gerçekten de önemli bir yardımcıdır. Ek olarak, antimikrobiyal ve antiseptik etkilere sahiptir. Bunlar, virüsler ve bakterilere karşı yardımcı olur. 

Yapılan bazı çalışmalar, kekiğin solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bitki çayları da, soğuklara karşı savaşta aynı etkiyi gösterirler. Üstelik, ağzınızda gargara yaparak ağız içi enfeksiyonları ve boğaz ağrısını da giderebilirsiniz.

2. Kekiğin faydaları ve özellikleri: bu bitki bir antioksidan

Kekiğin birçok fayda ve özelliği, onun antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bu bitki, sindirim sisteminden kaslara kadar tüm vücudu uyarır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerin neden olduğu hasarlara karşı mücadele eder

3. Sindirim için faydalı

kekiğin faydaları ve özellikleri

Kekik, iştah artıran bir bitkidir. Ayrıca, sindirim sistemi bozukluklarından kaynaklanan rahatsızlık hissini rahatlatır. Bu bitkide bulunan fenoller, onun spazm çözücü olmasını sağlar. Bu nedenle kekik, yavaş sindirimi, damarlanmayı, geğirmeyi tedavi eder. Ayrıca, bağırsak kramplarını rahatlatır.

Bu bitkinin mantar ve bakteri önleyici özellikleri bağırsak florasını da kontrol altında tutmayı sağlar. İdrar yolu enfeksiyonları için kekik çayı sistit, üretrit ya da prostatite karşı savaşmada yardımcı olur.

4. Temel mineraller kaynağıdır

Kekiğin sağlığınız için çok sayıda muhteşem faydası bulunur. Kekik, oksijenin tüm vücudunuzda yayılması için temel önemde olan ve kırmızı kan hücrelerini üreten demir bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Ayrıca, kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitaminini de yüksek miktarda içerir.

Kekik çok miktarda manganez içerir. Böylece, metabolik fonksiyonlar için oldukça yardımcıdır. Üstelik, kekik içeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik ve diş oluşumuna katkı sağladığı gibi genel anlamda sağlığınızı korumanızı sağlar.

5. Güzelliğiniz açısından kekiğin faydaları ve özellikleri

kekiğin faydaları ve özellikleri

Son olarak, antiseptik ve iyileştirici özellikleri sayesinde kekik cilt enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, yaralara, uçuklara ve çok sayıda cilt ile alakalı durumlara karşı mücadele de etkilidir. Dahası, kızarıklıkları, güneş yanıklarını ve küçük yaraları hafifletir.

Kekik, dişlerinizi ve diş etlerinizi tedavi ettiği ve de onların sağlıklı kalmasını sağladığı için ağız ve diş bakımında yaygın olarak kullanılır. Diğer yandan, ağız kokusu ve çürüklere karşı da etkilidir.

Kekiğin faydaları ve özelliklerini biliyor muydunuz? Lezzeti ve sahip olduğu özellikler nedeniyle, günlük yeme alışkanlığınıza dahil etmeye değer. Fakat, eğer ilaç kullanıyorsanız ya da sağlığınızla ilgili özel bir durumunuz var ise, kekik tüketimi konusunda doktorunuza danışın. Bazen ilaçlarla bir tepkimeye girebilmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gruenwald, J., Graubaum, H.-J., & Busch, R. (2005). Efficacy and tolerability of a fixed combination of thyme and primrose root in patients with acute bronchitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittel-Forschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296916
  • Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
  • Šegvić Klarić, M., Kosalec, I., Mastelić, J., Piecková, E., & Pepeljnak, S. (2007). Antifungal activity of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil and thymol against moulds from damp dwellings. Letters in Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2006.02032.x
  • Gallego, M. G., Gordon, M. H., Segovia, F. J., Skowyra, M., & Almajano, M. P. (2013). Antioxidant properties of three aromatic herbs (rosemary, thyme and lavender) in oil-in-water emulsions. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-013-2303-3
  • Imelouane, B., Amhamdi, H., Wathelet, J. P., Ankit, M., Khedid, K., & El Bachiri, A. (2009). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of thyme (Thymus vulgaris) from eastern Morocco. International Journal of Agriculture and Biology. https://doi.org/hdl.handle.net/2268/16021

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.