Kolit Problemi Olanların Kaçınması Gereken Gıdalar

Sindiriminizi iyileştirmek ve atıklardan kurtulmak için genellikle lif tüketmeniz önerilirse de, eğer kolit probleminiz varsa, bundan kaçınmak en iyisidir. Çünkü bu, şişkinliği ve ağrıyı artırabilir. Bu yazı aracılığıyla daha fazla bilgi edinin!
Kolit Problemi Olanların Kaçınması Gereken Gıdalar

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kolit, kalın bağırsağınızdaki iltihaplanmanın neden olduğu bir sindirim hastalığıdır. Bu durum, genellikle gıda zehirlenmesine veya parazit ile ilgili bir enfeksiyona bağlıdır. Bu makalede kolit problemi olanların kaçınması gereken gıdalardan bahsedeceğiz.

Aslında, dolaşım problemleri, iltihaplı hastalıklar veya radyasyon tedavileri ile ilgili çok az sayıda vakaya rastlanmaktadır. Kolit problemi genellikle ishal ile karıştırılma eğilimindedir.

Bunun nedeni ana belirtilerden birinin ishal olmasıdır. Bununla birlikte, eğer söz konusu olan kolit problemi ise, ishal daha şiddetlidir. Neredeyse her zaman şişkinlik, karın ağrısı ve ateş bu duruma eşlik eder.

Ayrıca, diğer sindirim problemlerinden farklı olarak, kolit problemi genellikle tekrar tekrar ve daha uzun süreli ortaya çıkar. Bu nedenle, bu hastalık hakkında daha fazla şey bilmek önemlidir.

Buna ek olarak, hangi gıdaların belirtilerinizi daha da kötüleştirebileceğini bilmeniz gerekir. Bu yazıda kolit problemi olanlarda sorun yaratan ana gıdalardan 8’ini sizinle paylaşmak istiyoruz. Bu şekilde, bugünde başlayarak tükettiğiniz miktarı azaltmaya başlayabilirsiniz.

Kolit Problemi Olanların Kaçınması Gereken Gıdalar

1. Kızarmış ve yağlı gıdalar

cips çikolata

Kızarmış gıdalar ve yağlı maddelerden yüksek seviyede içeren gıdalar kolit semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Çünkü sindirimi daha zor bir hale getirir ve iltihap seviyenizi de yükseltir. Bu tarz gıdalar bağırsak tıkanıklığını artırır. Ayrıca bu hastalığa yakalananlarda ağrı ve ishal semptomlarını artırır.

2. Kolit problemi olanların kaçınması gereken gıdalar: Tahıllar ve bütün tohumlar

Sindiriminizi iyileştirmek için her zaman lif yemeniz önerilir. Bununla birlikte, kolit problemi olan hastalar tahıllardan ve bütün tohumlarla hazırlanan gıdalardan kaçınmalıdır. Bunun nedeni midedeki gaz üretimini artırmalarıdır. Sonuç olarak bu da şişkinlik ve ağrı oluşumunu artırır.

3. Kahve ve çay

kahve ve çay kolit problemi

Kolit teşhisi konan hastalar, mümkün olduğu kadar kafeinli içeceklerden uzak durmalıdır. Bunlara kahve ve çay dahildir. Çünkü kafein kalın bağırsaktaki iltihaplanma seviyesini artırır. Ayrıca, atıkların atılmasından sorumlu olan süreci de etkiler.

Kafeinli içecekleri içmeye devam ederseniz, bu hastalıkla ilgili daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca vücudunuzda birikme eğilimine sahip olduğu için toksinlerden kurtulma sürecini etkiler.

4. Süt ve süt ürünleri

Bütün sütler ve süt ürünleri bu sindirim hastalığına karşı savaşan insanların bir numaralı düşmanıdır. Bunun nedeni sadece bu ürünlerin sahip olduğu yüksek yağ oranı değil; aynı zamanda laktoz içeriğidir.

Herkes laktoza karşı toleranssız değildir. Bununla birlikte, mümkün olduğunca tüketim miktarını azaltmak en iyisidir. Bu, gelecekteki kalın bağırsak komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur.

5. Sosis ve şarküteri ürünleri

sosis sucuk salam

Sosis ve diğer işlenmiş şarküteri ürünleri, sadece yüksek seviyede yağ içermekle kalmaz; ayrıca sodyum ve yapay katkı maddeleri de içerir. Bunlar bağırsak rahatsızlıklarını artırır.

Düzenli olarak yemek sindirim problemlerine neden olur ve kalın bağırsakta biriken toksin miktarını artırır. Üstelik bu gıdalar sahip oldukları içerikler nedeniyle, obez olma eğiliminizi ve iltihaplı hastalıkları da etkiler.

6. Margarin

Margarin ve tereyağı, kolit problemi olan kişilerin beslenme planlarına dahil etmemesi gereken gıdalardır. Bunlar çok fazla trans yağ ve hidrojen içerir. Vücudunuz tarafından emildikten sonra bağırsaklarda oluşan iltihabı daha da kötüleştirir. Ayrıca, tahriş ve ağrı seviyesini artıran kimyasalların üretimini destekler.

7. Kolit problemi olanların kaçınması gereken gıdalar: Rafine unlar

rafine un hamur kolit problemi

Rafine edilmiş unlar, bağırsak problemleri yaşayan hastalar için semptomları daha da kötü bir hale getirebilen bir besindir. Bu tür gıdalara çeşitli endüstriyel işlemler uygulanmıştır. Bu işlemlerde, özelliklerini ve besin maddelerini kaybederler.

Sonuç olarak sindirimleri zordur. Ayrıca, bazı insanlar rafine una karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. İşin en kötü yanı ise, düzenli olarak yediğiniz birçok gıdada bulunuyor olmalarıdır. Bu nedenle, bu tarz gıdalardan tamamen uzak durmak oldukça zordur.

8. Gazlı ve alkollü içecekler

Gazlı ve alkollü içecekler, kolit ve sindirim güçlüğü çeken insanlar için çok rahatsız edicidir. Karbondioksit ve renk vericilerin yanı sıra, rafine şekerli içerikleri asitlik ve iltihap seviyenizi artırır.

Ayrıca bu içeceklerin bileşenleri gaz, ağrı ve ishal gibi belirtilerden sorumludur. Sonuç olarak, kolit kaynaklı sindirim sistemi komplikasyonları mevcuttur. Bu nedenle, bu gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışmak en iyisidir.

Birçok kişi bu gıdaları günlük diyetlerinin bir parçası yapar. Bununla birlikte, sağlıklı seçenekler aramak akıllıca bir harekettir. Bu şekilde, bu hastalığı kontrol edebilir ve çok kısa bir sürede normal yaşamınıza geri dönebilirsiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aggarwal D, Burns H, et al. Dietary practices in patients with inflammatory bowel disease-food for thought. BMJ Journals. 64 (1).
  • Ananthakrishnan A, Khalili H, et al. Long-term intake of dietary fat and risk of ulcerative colitis and Crohn’s disease. Gut. Mayo 2014. 63 (5): 776-784.
  • Ballesteros-Vásquez M. N, Valenzuela-Calvillo L. S, et al. Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria. Febrero 2012. 27 (1).
  • Basson A. R, Chen Ch, et al. Regulation of intestinal inflammation by dietary fats. Frontiers in Immunology. Febrero 2021.
  • Bermejo, F., Guerra, I., & López-Sanromán, A. (2012). Colitis ulcerosa. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70298-6.
  • Crohn’s & Colitis Foundation of America. (2014). The Facts About Inflammatory Bowel Diseases. Inflammatory Bowel Diseases. https://doi.org/10.1097/00054725-199606000-00001
  • Dan-Ping L, Cui M, et al. High read meat intake exacerbates dextran sulfate-induced colitis by altering gut microbiota in mice. Frontiers in Nutrition. Julio 2021.
  • Gearry R. B, Irving P. M, et al. Reduction of dietary poorly absorbed short-chain carbohydrates (FODMAP’s) improves abdominal symptoms in patients with inflammatory bowel disease – a pilot study. Journal of Chron’s and Colitis. Febrero 2009. 3 (1): 8-14.
  • Medline Plus. Dieta baja en fibra y residuos. Agosto 2020.
  • Ng, S. C., Shi, H. Y., Hamidi, N., Underwood, F. E., Tang, W., Benchimol, E. I., … Kaplan, G. G. (2017). Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32448-0.
  • Rosenbaum, M. (1983). Ulcerative colitis. Psychosomatics. https://doi.org/10.1016/S0033-3182(83)73183-X.
  • Sociedad Española de Medicina Interna. Colitis ulcerosa.
  • Taxonera C, Mendoza J. L, et al. Consumo de lácteos y enfermedad inflamatoria intestinal: ¿invertir la tendencia? Anales de Medicina Interna. Mayo 2004. 21 (5).
  • Tripathi K, Feuerstein J. New development in ulcerative colitis: latest evidence, management, treatment, and maintenance. Drugs in context. Abril 2019. 8: 212572.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.