Muz ve plantain, tropikal ve sıcak iklimlere sahip ülkelerden gelen meyvelerdir. Genellikle nüfusun günlük beslenmesinde temel bir gıda olarak kabul edilirler ve tüketildiklerinde için çok miktarda fayda sağlarlar.
Bu meyveler benzer bir görünüme sahiptir ve Musaceae isimli aynı bitki ailesinden gelir. Ayrıca, söz konusu pişirmek olduğunda farklı şekillerde kullanılırlar. Kızartılabilirler, haşlanabilirler, fırınlanabilirler ve çiğ tüketilebilirler.
Bunlar, sadece iki meyve arasında doku ve tat farklılıklarından değil; aynı zamanda besin değerlerinden de kaynaklanmaktadır. Muz ve plantain arasındaki farkı öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. Kaçırmayın!
Daha önce de belirttiğimiz gibi, plantain Musaceae familyasına ait bir meyvedir. Bu nedenle Meksika, Ekvador, Brezilya ve Kosta Rika gibi çok sıcak ve sahile yakın tropikal bölgelerde kolaylıkla bulunabilirler.
Bu meyvenin en belirgin özelliği uzun yapısı ve olgunlaştığında kabuğunun yeşilden sarıya dönmesidir. 100 gram plantain meyvesinin içinde bulunan besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Tüm bu özellikler, plantainleri olgunlaştığında sulu bir meyve haline getirir. Ancak aynı zamanda nişasta içerirler. Bu da karbon, oksijen ve hidrojen içerdiklerini de göstermektedir.
Nişasta içermesi, plantaini pişirmeden yemenizi engeller; çünkü bu meyve oldukça kurudur ve lastiğe benzer. Genellikle, yeşil olduğunda, sıcak yağda pişirilebilir ve kaynatılabilirler. Olgun veya sarı ise, fırında ve ızgarada da pişirebilirsiniz.
Muz
Muz da Musaceae ailesine aittir; ancak daha keskin bir şekli vardır. Uganda, Ekvador, Filipinler ve Brezilya gibi ülkelerde daha kolay bir şekilde yetiştirilir.
Ana özellikleri silindir şeklinde olması, kabuklarının yumuşak ve pürüzsüz olmasıdır. İçleri beyazdır, kabukları ise olgunlaştıkça yeşil renkten sarı renge dönüşür. 100 gram bir muzun besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Plantainlerin aksine, muz nişasta içermez; bu nedenle pişirilmeden de tüketilebilir. Ayrıca, tadının tatlı olması sayesinde, dünya çapında severek tüketilir. Bu onları günün herhangi bir saatinde yemek için en iyi yiyeceklerden biri haline getirir.
Muz ve plantain arasındaki farklar
Neredeyse aynı özelliklere sahip olmasına rağmen, muz ve plantainler aşağıdaki özellikler söz konusu olduğunda daha iyi bir şekilde ayırt edilebilir:
1. Mikro mineraller
Plantainlerde, muzlardan daha az miktarda mikro mineraller vardır. Bunlar demir, bakır, çinko, manganez ve sodyumdur. Bununla birlikte, 100 gram plantainde daha fazla (63.3 gr) potasyum vardır. Ayrıca, muzla karşılaştırıldığında 100 gram plantainde 2 gram daha fazla sodyum vardır.
2. Kalori
Plantainlerin 100 gramında daha fazla kalori vardır. Bu da muzun daha düşük kalorili olduğunu ve daha sağlıklı bir seçenek olduğunu gösterir.
3. Protein
Muzun kalorisi düşük olmasına rağmen, plantain muz ile karşılaştırıldığında dört kat daha fazla protein, A vitamini ve demir içerir. Bu, plantaini vücudunuza daha fazla miktarda fayda sağlamak için daha iyi bir seçenek haline getirir.
Söz konusu kilo vermek olduğunda, muz çok faydalı bir meyvedir. Ancak gördüğünüz gibi plantain daha besleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, vücudumuza daha fazla vitamin ve mineral sağlar.
Happi Emaga, T., Robert, C., Ronkart, S. N., Wathelet, B., & Paquot, M. (2008). Dietary fibre components and pectin chemical features of peels during ripening in banana and plantain varieties. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.08.030
Yang, Q. S., Gao, J., He, W. Di, Dou, T. X., Ding, L. J., Wu, J. H., … Yi, G. J. (2015). Comparative transcriptomics analysis reveals difference of key gene expression between banana and plantain in response to cold stress. BMC Genomics. https://doi.org/10.1186/s12864-015-1551-z
Yaşam, sayılamayacak kadar fazla şekilde bizi yaralayabilir. Bu nedenle zor zamanlar için bir strateji belirlemek her zaman için iyi bir fikirdir. Herkes, kimsenin olumsuzluklara karşı bağışık kazanmadığını bilir. Bununla birlikte, hiç kimse bize nasıl olacağını öğretmese bile, bizler genetik ve…
Mutfakta, alüminyum folyo için bir çok kullanım alanı vardır. Folyoyu yemek pişirirken ve hatta yemeklerin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için kullanabilirsiniz. Bu nedenle, alüminyum folyo giderek daha fazla kullanılmaktadır. Alüminyum folyo kolayca şekil verilebilen ve çok sayıda nesneyi kolayca…
En sevdiğiniz tişörtün üstüne ketçap mı sıçradı? Pantolonunuzun üstüne domatesli makarna sosu mu döktünüz? Hangi türü olursa olsun tüm domates lekesi sanki hiç çıkmayacakmış gibi hissettirir. Ancak domates lekelerini çıkarmak için etkili yöntemler var. Lekeli kıyafetlerinizi geri kazanmak için aşağıdaki…
Günlük hayatta elimizin altındaki bazı ürünler, normal kullanım alanları dışında da kullanılabilir. Bu yazımızda, cam temizleyici için alternatif alanlardan bahsedeceğiz. Cam temizleyici, 1930’larda piyasaya sürüldü. O zamandan beri de camları daha çabuk ve daha etkili temizlemek için kullanılıyor. Ancak bu…
Çinko, vücut için en önemli minerallerden biridir fakat vücutta az miktarda bulunduğu için sadece besinlerden elde etmek mümkündür. Bu mikro-besin, insan hayatı için son derecede elzemdir ve eksikliği ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sefer size çinkonun özellikleri ve yararları ile…
Enflamasyon oluşumunda, bağışıklık sisteminiz toksinler veya hastalığa sebep olabilecek organizmalarla karşılaşmış ve bu yüzden reaksiyon veriyor demektir. Bu durum vücuttaki organların durumunu tehlikeye atabildiği gibi, devamlı ağrılara ve bitkinliğe sebep olan önemli faktörlerden biri olarak görülür. Tesadüfen ortaya çıkabildiği gibi bazı…