Pankreas İltihabı: Bilmeniz Gereken Belirtiler
Pankreas iltihabı, bugünlerde oldukça yaygın görülen bir problemdir. Ve bu problem, kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir.
Bugünkü yazımızda sizlere pankreatit hakkında birçok bilgi vermek istiyoruz. Sağlığınız için önemli olan bu bilgileri aklınızın bir köşesinde bulundurmanızda fayda var.
1. Pankreas İltihabı Neden Olur?
Bildiğiniz üzere pankreas, midenin hemen arkasında bulunan bir organdır. Bu organın çok özel ve önemli bir görevi vardır: Sindirimi kolaylaştırıcı enzimler ve hormonlar üretir. İnsülin sentezi de bunlardan biridir.
Bugün birçok insan, pankreasları olmadan da yaşamlarına devam edebilmektedirler. Bu doğru bir bilgidir; ancak bu insanlar sürekli tedavi altında olmak ve doğal hormonlar ile enzimleri dışardan alarak vücut fonksiyonlarını sürdürebilmek durumunda kalırlar.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Pankreası Temizleme ve Canlandırma Yolları
En güzeli elbette ki bu noktaya asla ulaşmamaktır. Pankreasınıza günlük özen göstermeniz gerekebilir. Peki pankreas iltihabı neden ortaya çıkar?
- Unutmayın ki safra taşı, pankreas iltihabı oluşumunu teşvik edici bir durumdur.
- Kötü beslenmek ve sağlıksız yaşam tarzı.
- Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak.
- Metabolizma problemleri yaşıyor olmak.
- Kandaki trigliserid düzeyinin yüksek olması.
- Belirli ilaçların uzun süreli kullanımı.
- Geçmiş bir pankreas rahatsızlığı.
- Reye sendromu veya çok yaygın olmasa da Kawasaki hastalığı gibi rahatsızlıklar.
2. Pankreas İltihabının Bilmeniz Gereken Belirtileri
Takip Edilmesi Gereken Ağrı
- Ağrı birdenbire ortaya çıkabilir veya yavaşça belirebilir. Ancak zamanla günlük aktivitelerinizi yapmakta zorlanmaya başlayabilirsiniz. Bu duruma ayrıca huzursuzluk hissi de eşlik edebilir.
- Kaburganızın sol kısmında hissedilen yanma hissine benzer, şiddetli abdominal ağrı. Bu, genelde ağrının merkezidir; ancak ağrı, karın bölgesine yayılan bir hal izler.
- Ağrı, yemek sonrası veya sindirim esnasında daha şiddetlidir.
- Ağrı, sırt ve omuzlarınızda dahi hissedilebilir. Bu olduğunda, duruma genellikle bulantı da eşlik eder.
- Sırtüstü yattığınızda ağrı çok daha kötü bir hal alır. Neden mi? Çünkü mideniz bu pozisyonda, iltihaplanmış pankreasınıza baskı yapmaktadır.
Bulantı ve Kusma
Bu durum genellikle yemek sonraları ortaya çıkar. Yediklerinizi sindirmeye başladığınızda pankreasınız da enzimleri sentezlemeye başlar; ancak bu süreç iltihap tarafından engellenir.
Pankreatitin erken evrelerinde insanlar bu semptomları genellikle basit bir hazımsızlık olarak yorumlarlar. Ancak huzursuzluk hissi kalıcı hale gelmeye başladığında, durumu aniden farketmeli ve kırmızı alarm durumuna geçmelisiniz. Bu aşamada doktorunuzla görüşmeniz uygun olacaktır.
Günlük Baş Ağrıları
Unutmayın; pankreas iltihabı tüm bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Aşağıdaki belirtileri farkederseniz hemen doktorunuza danışmalısınız.
- Baş ağrıları çok kuvvetli olmayabilir; ancak günden güne kalıcı hale gelmeye başlar. Bu durum kokuya, ağız kuruluğuna ve baş dönmesine de neden olabilir.
- Yorgunluk da oldukça yaygın görülen bir belirtidir. Pankreas iltihabı için sebep oluşturan durumlar, tüm vücudunuzu da etkilerler: Sindirim daha zor bir hal alır, yeterli vitamin emilimi gerçekleşemez ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu da sizi herhangi bir enfeksiyon veya hastalık için yüksek risk taşır hale getirir.
3. Pankreasınıza Nasıl En İyi Şekilde Bakabilirsiniz?
Her gün kendinize sadece biraz daha dikkat ediyor olmanız, sizi pankreatitten veya organlarınızla ilgili diğer birçok problemden koruyabilir. Ve bunu yaptığınızda, yaşam kalitenizde de bir artış oluşur. Dolayısıyla, aşağıdaki önerileri dikkate alın:
- Tütün ürünlerine hayır diyin. Eğer hala tütün ve tütün ürünleri kullanıyorsanız, genel anlamda sağlığınız için atabileceğiniz en büyük adımın zamanı gelmiş demektir. Bu ürünlerin kullanımını bırakmanız sayesinde, daha sağlıklı olurken kendinizi birçok ciddi hastalığa karşı koruyabileceksiniz. İlaveten, daha sağlıklı bir pankreasa da sahip olabileceksiniz. Tüm o sigaralara bugün hoşçakal diyin!
- İşlenmiş şeker ve una hayır diyin. Bunlar, pankreasın ve aynı zamanda tüm vücudunuzun baş düşmanlarıdır. Evet kabul ediyoruz ki, bu besinler yemeklerinize lezzet katıyorlar; ancak uzun vadede vücudunuzda yıkıcı etkiler yapmaktalar.
- Biraz daha akıllıca beslenmeye evet diyin. Tek öğünde büyük porsiyonlar tüketmek akıllıca bir davranış değildir. Yemeklerinizi gün içerisinde beş küçük öğüne bölmeyi deneyin. Aşırı miktarda kırmızı et veya işlenmiş gıda tüketmeyin. Brokoli ve lahana gibi sebzelerin pankreas iltihabından kaçınmak için oldukça etkili olduğunu unutmayın.
- Doğal meyve sularına evet diyin. Papaya, aloe, enginar, mango, lahana, havuç ve hatta pancar ile hazırlayacağınız meyve suları, beslenme düzeninize ekleyebileceğiniz mükemmel tercihler olacaktır. Hemen denemeye başlamalısınız.
- Daha fazla life evet diyin. Lif açısından zengin besinler, her yeni güne başlamak için en doğru tercihlerdir.
- Kilonuza dikkat etmeye evet diyin. Aşırı kilo, kimseye yararı olan bir durum değildir. Ancak bu bir gram fazla yağınızın bile olmaması gerektiği anlamına da gelmez. Yalnızca sağlıklı, dengeli bir kiloda kalmayı ve obezite riskinden uzak durmayı amaçlayın. Sağlığınızı korumak için bu küçük tavsiyeleri uygulayarak harcayacağınız efora fazlasıyla değer.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brass, B. J., Abelev, Z., Liao, E. P., & Poretsky, L. (2010). Endocrine pancreas. In Principles of Diabetes Mellitus. https://doi.org/10.1007/978-0-387-09841-8-3
- Jennings, R. E., Berry, A. A., Strutt, J. P., Gerrard, D. T., & Hanley, N. A. (2015). Human pancreas development. Development. https://doi.org/10.1242/dev.120063
- Bruno, M. J. (2005). Chronic pancreatitis. Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.giec.2004.07.008