Patlayan Kafa Sendromu: Hiç Başınıza Geldi Mi?

Patlayan kafa sendromu oldukça yaygın bir sorundur. Neyse ki ilaç ve sakinleşme teknikleri aracılığıyla iyileşmesi mümkündür. 
Patlayan Kafa Sendromu: Hiç Başınıza Geldi Mi?
Mario Benedetti Arzuza

Yazan ve doğrulayan doktor Mario Benedetti Arzuza.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Patlayan Kafa Sendromu bir tür uyku bozukluğudur. Bu bozuklukta kişi şiddetli bir baş ağrısıyla ani bir şekilde uyanır. Ardından elektrik şokuna benzer şiddetli bir ses gelir.

Böyle bir şeyi daha önce hiç deneyimlememiş biri için bu durum tuhaf veya alışılmadık olabilir. Ancak aslında sık sık görülen bir fenomendir ve genellikle unutulması zor bir panik duygusu da bu duruma eşlik eder.

Patlayan kafa sendromu hoş bir durum değildir. Öte yandan ciddi bir sorun veya nörolojik bir problem de değildir. Aslında patlayan kafa sendromu anksiyete ve stresle yakından ilişkilidir.

Bu yazıda, her gece pek çok kişinin uykusunu bölen bu durumla ilgili farkındalık yaratmak istiyoruz.

Patlayan Kafa Sendromu: Nedir?

başı ağrıyan kadın

Bu durumu bir bombanın patlamasına benzeten pek çok kişi vardır; bazı insanlar ise yıldırım çarpmasına benzer bir elektrik şokuna veya şiddetli bir düşüşe benzetirler.

Bu ses, kişi ilk uyku döngüsüne girdikten hemen sonra nasıl olduğunu bilmeden kişinin kafasında ortaya çıkar.

Şöyle hayal edin: Uyuyorsunuz ve birden hızla uyanmanıza neden olan bir kükreme sesi duydunuz.

Bu da yetmezmiş gibi bu sese şiddetli bir baş ağrısı ve çevresel görüşünüzde ışıklar görüyormuşsunuz hissi eşlik eder.

Bu hastaların aklına ilk gelen şey rüya gördükleri veya akıllarını kaybettikleridir. Ancak durumun bunlarla hiçbir ilgisi yoktur.

Tuhaf ama yaygın bir uyku problemi

Bu sorun ilk kez 1876 yılında tanımlanmış. Dr. Silas Weir, bir tıbbi günlüğe 50 hastanın durumunu kaydetmiş.

Bu sendroma kadınlarda daha fazla rastlanıyor.

Ayrıca bu durumla hayatlarında yalnızca bir kez karşılaşan insanların olduğunu bilmekte de fayda var. Diğer hastalar ise her gün bu durumla karşılaşıyorlar.

Öte yandan üzerinde durmamız gereken bir başka önemli detay daha var. Vücutları dışnda bir yerden gelen bir ses duymadıkları daha çok sesli bir halüsinasyon yaşadıkları için pek çok kişi bu durumdan bahsetmemeyi tercih edebiliyor.

Psikolojik bir hastalıkları varmış gibi damgalanmaktan korkuyorlar. Bu yüzden tanısı konmadığı halde bu sorunla yaşayan daha pek çok kişi olabilir.

Patlayan Kafa Sendromunun Sebebi Nedir?

Burada uykuyla ilgili bir sorundan bahsettiğimizi unutmayın. Hiçbir şekilde nörolojik veya psikolojik bir durum değildir. Şimdiye kadar patlayan kafa sendromuna nelerin yol açabileceğiyle ilgili birkaç farklı teori ortaya atılmıştır.

Bunların neler olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Stres ve Anksiyete

başı ağrıyan çalışan kadın

Şu anda varılan fikir birliği bu şekildedir.

Beyniniz derin uykuya dalabilmek için zihnin “bilinçli kısmıyla” bağlantıyı koparır. Sonra bir anda bir elektrik şoku nöronal aktiviteyi böler.

Yoğun stres yaşadığınız dönemlerde beyniniz hiperaktiftir. Bu yüksek bir heyecan durumudur. Dinlenme zamanı geldiğinde çok fazla beyin aktivitesi olduğu için bu “enerjiyi” azaltamazsınız.

Bu nedenle yattığınızda bu nöronal aktivite, ani bir şok etkisiyle (keskin bir ağrıya veya güç dalgalanmasına benzer bir his) işitsel ve görsel alanlar gibi çeşitli kısımları uyarır. Sonra bir gök gürültüsü duyar, ışıkları görürsünüz.

Uyku Felci

Aklınızda tutmanız gereken bir nokta da bir başka uyku bozukluğu türü olan uyku felciyle ilgilidir. İki uyku sorununun birbiriyle ilişkili olduğunu düşünen bilim adamları vardır.

Her iki durumda da kişi görsel ve işitsel halüsinasyonların yanı sıra bir panik ve tehlike duygusu hisseder.

İç Kulak Sorunu

Son teori de bu sorunun olası bir iç kulak sorunuyla ilişkili olabileceğidir. Özellikle de östaki borusuyla ilişkili olabileceği düşünülür.

Bu bölgede işitsel halüsinasyonlara ve baş ağrılarına yol açabilecek küçük bir değişim, bir lezyon veya iltihap olması mümkündür.

Ancak bu, hastaların neden ışık gördüklerini açıklamaz.

Patlayan Kafa Sendromu İçin Tedaviler

Herhangi bir uyku sorunu hayat kalitenizi etkiler. Bu yüzden herhangi bir düzensizlik, sıkıntı veya alışılmadık bir durum yaşadığınızda doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi utanç veya korku gibi nedenlerle patlayan kafa sendromu belirtileriyle karşılaştıklarından bahsetmeyen pek çok insan vardır.

Gecenin ortasında uyanıp sesler duyduğumu, görüş alanımın köşelerinde ışıklar gördüğümü doktoruma nasıl söylerim?

Korkmayın. Pek çok kişi bu sorunu yaşıyor ve bu sorunun tedavi edilmesi mümkün. Klomipramin gibi (bir tür antidepresan) çok etkili ilaçlar mevcut.

Ayrıca kaslarınızı ve zihninizi rahatlatmanıza yardımcı olan stres azaltıcı teknikler de çok faydalı.

Yaşadığınız deneyimleri mutlaka doktorunuza anlatın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pulido Marco, María, S., Valdés Estefanía, C. M., Pamela, H., & Fernando., V. (2011). Estrés académico en estudiantes universitarios. Psicología y Salud. https://doi.org/10.1124/mol.113.084988
  • Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud. https://doi.org/10.1021/pr049887e
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral. https://doi.org/Observatorio permantente RIESGO PSICOSOCIALES
  • Fernández-Castillo, E., Molerio Perez, O., Grau, R., & Cruz Peña, A. (2012). Ansiedad y Estrés. Ansiedad y Estrés. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.anyes.2016.03.001 113
  • Ceriani, C. E., & Nahas, S. J. (2018). Exploding head syndrome: A review. Current pain and headache reports, 22(10), 63.
  • Sharpless, B. A. (2014). Exploding head syndrome. Sleep medicine reviews, 18(6), 489-493.
  • Green, M. W. (2001). The exploding head syndrome. Current pain and headache reports, 5(3), 279-280.
  • Evans, R. W. (2006). Exploding head syndrome followed by sleep paralysis: a rare migraine aura. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 46(4), 682-683.
  • Ganguly, G., Mridha, B., Khan, A., & Rison, R. A. (2013). Exploding head syndrome: a case report. Case reports in neurology, 5(1), 14-17.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.