Saç Dökülmesi, 7 Nedeni Ve Çözümü

Saç dökülmesi birçok nedenden kaynaklanabilir. Biz bu problemin en yaygın nedenlerinden ve çözümlerinden bahsedeceğiz.
Saç Dökülmesi, 7 Nedeni Ve Çözümü
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Saç dökülmesi mi yaşıyorsunuz ve bu süreci nasıl durduracağınızı bilmiyor musunuz? Bu yazıda saç dökülmesinin en yaygın yedi sebebinden bahsedeceğiz ve size bu durumu nasıl durdurabileceğinizi anlatacağız. Eğer bu adımları takip ederseniz kesinlikle çok daha kolay olacak.

1. Tiroid sorunları

tiroid sorunları

Saç dökülmesi nedenlerinden biri tiroid sorunlarıdır. Bu durumda, vücudumuz hormonal bir dengesizlik yaşar. Bu durum menopoz, endokrin sisteminizdeki bir sorun ya da diyabet yüzünden olabilir.

Bu problemi nasıl çözersiniz?

Eğer saç dökülmenizin bu sebeplerin birinden kaynaklandığını düşünüyorsanız, bir endokrinolojiste gitmelisiniz. Böylece size uygun tedaviyi verebilmek için bazı testler yapabilir.

2. Çok sıkı bir diyet uygulamak

Bazen çok sıkı diyetler uygularız. O kadar sıkı diyetlerdir ki sağlığımızdan ödün veririz. Şunun farkında olmalıyız ki eğer kısa bir zamanda çok fazla kilo verirsek, bu vücudumuz için hiç iyi olmaz ve bağışıklık sistemimize zarar verir.

Tüm bunlar saçlarımızın dökülmesine neden olur. Eğer solunum yolumuzla ilgili bir hastalığımız ya da vücudumuzda bir enfeksiyon varsa saçlarınızı tekrar hayata döndürmek çok daha uzun zaman alacaktır.

Bu sorunu nasıl çözeriz?

Sıkı diyetler takip etmek yerine, düzenli fiziksel egzersizler yapın.

3. Kronik stres

kronik stres

Kronik stres de aynı şekilde saç dökülmesine neden olabilir. Bunun nedeni saç derimize giden kan akışının etkilenmesidir. Fakat iyi haber şu ki eğer saçlarınız stres yüzünden dökülüyorsa, hızlı bir şekilde tekrar çıkacaktır.

Bu sorunu nasıl çözeriz?

Her gün belli bir miktar dinlendiğinizden emin olun. Aynı zamanda rahatlamanın bir yolunu bulun. Duygusal problemleriniz olduğu takdirde bir terapiste görünün.

4. Saç derisine yanlış bakım uygulamak

Saç derisine yanlış bakım yapmak da saç dökülmesinin bir başka sebebidir. Sadece belirli aralıklarla kullanılması gereken, çok sık kullanılmaması gereken bir çok madde vardır. Bunlara, saç kurutma makinesi ve saç maşası ya da düzleştiricisi de dahildir.

Bu sorunu nasıl çözeriz?

Saç kurutma makinesi ve bazı kimyasal ürünlerin kullanımını kısıtlayın. Saçlarınıza iyi gelebilecek ürünler önerebilecek bir profesyonele danışın.

5. Bazı ilaçları kullanmak

ilaç kullanımı

Belirli ilaçları kullanmak da aynı zamanda saç dökülmesi ile sonuçlanabilir. Bunların içinde, yüksek tansiyon için alınan ilaçlar da vardır. Aynı zamanda antidepresan ilaçlar da bu kategoriye girer. Saç dökülmesini de içeren bazı yan etkilere sahip olma olasılıkları vardır.

Bu sorunu nasıl çözeriz?

Eğer bu ilaçları almayı bırakırsanız, saç derinizin iyileştiğini göreceksiniz. Öte yandan, bu tip ilaçları asla doktorunuza danışmadan bırakmayın.

6. Anemi (Kansızlık)

Anemi saç dökülmesine neden olur. Çünkü saç derisine giden kan akışı, demir eksikliğinden dolayı etkilenir. Eğer aneminiz varsa, çok sayıda semptomlar yaşayacaksınız. Bunlara uykusuzluk ve genel halsizlik ve hissizlik de dahildir. Eğer bu belirtilere sahipseniz, kanınızda bulunan hemoglobin miktarını artırmanın zamanı geldi demektir.

Bu sorunu nasıl çözeriz?

Eğer bir kan testi aneminiz olduğu doğrulanırsa, diyetinize demir içeren gıdalar eklemek zorundasınız. Bu yiyeceklerden bazıları nar, kırmızı et ve elmadır. Eğer durumunuz daha iyiye gitmezse, doktorunuzun yazdığı bir çeşit demir takviyesi alın.

7. Vitamin eksikliği

vitamin eksikliği

Aynı zamanda saç dökülmesi nedeninin vitamin eksikliği olup olmadığını da hesaba katmalısınız. C vitamini eksikliği çekip çekmediğinizi kontrol ettirmeniz önemlidir. Bu, demirin emilimi için olmazsa olmazdır ve saç derinizi güçlendiren kolajen üretimini uyarır. Aynı zamanda, eğer B vitamini eksikliğiniz de varsa, saçlarınız çok daha kırılgan hale gelir.

Bu sorunu nasıl çözeriz?

Diyetinize B ve C vitamini ve diğer mikro elementler açısından zengin gıdalar ekleyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jackson, A. J., & Price, V. H. (2013, January). How to Diagnose Hair Loss. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/j.det.2012.08.007
  • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
  • Peters EMJ, Müller Y, Snaga W, et al. Hair and stress: A pilot study of hair and cytokine balance alteration in healthy young women under major exam stress. PLoS One. 2017;12(4):e0175904. Published 2017 Apr 19. doi:10.1371/journal.pone.0175904
  • Lee Y, Kim YD, Hyun HJ, Pi LQ, Jin X, Lee WS. Hair shaft damage from heat and drying time of hair dryer. Ann Dermatol. 2011;23(4):455–462. doi:10.5021/ad.2011.23.4.455
  • Etminan, M., Sodhi, M., Procyshyn, R. M., Guo, M., & Carleton, B. C. (2018). Risk of hair loss with different antidepressants: A comparative retrospective cohort study. International Clinical Psychopharmacology33(1), 44–48. https://doi.org/10.1097/YIC.0000000000000191
  • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.