Sağlıklı Zayıflamak İçin Tok Tutan 10 Yiyecek

Ananas vücudun arınmasına ve ödemle savaşmaya yardımcı olur. Kahvaltıda veya fazla kaçırılan bir öğünden sonra bir bardak ananas suyu içebilirsiniz.
Sağlıklı Zayıflamak İçin Tok Tutan 10 Yiyecek
Lourdes Martínez

Yazan ve doğrulayan Eczacı Lourdes Martínez.

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Kilo vermenin çok da kolay bir görev olmadığını hepimiz biliyoruz. Mucize diyet diye bir şey yoktur ve kilo vermek için daima bir miktar çaba harcamak gerekmektedir. Sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için düzgün bir diyet uygulamalısınız ve bunu yapmanın bir yolu da doyurucu gıdalarla beslenmektir.

Çoğu zaman, birkaç kilo vermek istediğimiz zaman kendimizi aç bırakırız. Daha az yiyip daha az kalori tüketmeye çalışırız, ancak bu histen kurtulmanın etkili bir yolu sizi gerçekten de doyuran gıdalara yönelmektir. Bugün, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olan tok tutan gıdalardan en iyi on tanesini sizinle paylaşacağız.

1. Yulaf ezmesi

çilekli yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi güne başlarken yiyebileceğiniz en iyi gıdadır. Dengeli bir şekilde kilo vermek için en sağlıklı tahıl gevreklerinden biridir.

  • Doğal lif kaynağıdır.
  • Sizi öğün aralarında atıştırmanızı engelleyecek şekilde tok tutar.
  • Yulaf ezmesi B vitamini ve mineral deposudur.
  • Kötü kolesterolle savaşır, sağlığınızı korur ve kan şekeri seviyesini kontrol eder. Harika, değil mi?

Yulaf ezmesi kilo vermek için mükemmel bir yol arkadaşıdır, kahvaltınıza dahil etmeyi unutmayın. 

2. Yeşil elma

yeşil elmalı içecek
Söz konusu kilo vermek olunca yeşil elmanın harika faydalarından daha önce de bahsetmiştik. En temel faydası ise kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine ve metabolizmanızı aktive etmeye yardımcı olmasıdır. Kabuğunu da yemeyi ihmal etmemelisiniz, çünkü elmanın bu kısmındaki pektin, elmanın en faydalı özelliklerinin bulunduğu kısmıdır.

Her acıktığınızda bir elma yiyebilirsiniz. Bu sayede diğer yağlı yiyeceklerle atıştırma yapmadan öğle veya akşam yemeğine kadar dayanabilirsiniz. Ayrıca, çok da lezzetliler!

3. Ananas

ananas ıspanak salatası

Ananas kilo vermeye çalışan insanların başvurduğu en güzel hiledir. Günün her saatinde yenebilecek en iyi gıdalardan biridir. Kahvaltıda bir bardak ananas suyu, öğle yemeğine lezzetli bir ıspanak, ceviz ve ananas salatası veya akşam yemeğine ızgarada ananaslı tavuk göğsü hazırlayabilirsiniz.

Ananas vitamin deposudur ve en önemlisi şişkinliği azaltan ve vücudunuzun arınmasına ve ödemin inmesine yardımcı olan bir enzim olan bromelain içerir.

4. Somon

somon balığı

Somonun çok da bütçe dostu olmadığının farkındayız, ancak mutlaka diyetinize dahil etmeye değer bir besindir. İşte sebepleri:

  • Somon besin maddeleri yönünden zengin, ancak düşük kalorilidir.
  • İçinde demir ve iyot, A ve D vitamini gibi tonlarca vitamin ve mineral bulunur.
  • Kilo vermek için ideal omega 3 yağ asitleri deposudur.

5. Bitter çikolata

bitter çikolata

Kilo vermek için çikolata mı? Evet, bu gerçek, ancak bir noktayı netliğe kavuşturalım: daima mümkün olduğunca saf ve bitter olan ve süt içermeyen çikolatayı tercih etmelisiniz.

Çikolata ayrıca en doyurucu gıdalardan olup mineral ve antioksidan deposudur. Yulaf bazlı kahvaltınıza mükemmel bir katkıdır. Ancak, şu noktayı unutmayalım: ideal olarak günde 28 gramdan fazlasını tüketmemelisiniz.

6. Avokado

kesilmiş avokado

Salatayla veya günlük kahvaltınızda günde yalnızca yarım avokado tüketerek, geri kalan tüm gün boyunca kendinizi çok daha tok hissedeceksiniz. “Nutrition Journal” dergisine göre, özellikle kahvaltıya dahil edildiğinde atıştırmayı önlemekte en başarılı gıdalardan biridir.

Günde yarım avokadodan fazlasını tüketmemenizi öneriyoruz; çünkü avokado oldukça kalorili bir gıdadır. Diğer yemeklere de oldukça yakışmaktadır, bu sayede yararlı özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

7. Yumurta

haşlanmış yumurta

Daha önce de birkaç yazımızda yumurta konusuna değinmiştik. Yumurtaların ayrıca son derece doyurucu olduğunu biliyor muydunuz? Yumurta yemenin en iyi yolu yağ veya başka bir ürün eklemeden sadece haşlayıp yemektir.

Yumurtaları mantarla (diğer bir tok tutan gıda) birlikte tüketebilir veya yanında hardal sosu ile ızgarada tavuk göğsü ile beraber servis edebilirsiniz. Leziz!

8. Baklagiller

nohut yemeği

Baklagiller tok tutar ve tonlarca sağlıklı yemek hazırlamak üzere çok farklı şekillerde pişirilebilirler. Öğle yemeği için güzel bir baklagil salatası hazırlayabilir, yanına biraz ıspanak, dilimlenmiş haşlanmış yumurta ve birkaç dilim domates ekleyebilirsiniz. Bu tarz doyurucu yemekler sizi öğün aralarında atıştırmaktan alıkoyacaktır.

9. Kapsaisin

jalepano biberi

Acı biber veya Meksika biberinden hoşlanıyorsanız, bu gıdalardan bol miktarda tüketmekten kaçınmayın, çünkü son derece doyurucular! İçlerinde bol miktarda kapsaisin bulunmakta ve bu da metabolizmanızı hızlandırıp daha fazla yağ yakmanızı sağlayan doyurucu bir madde. Ayrıca kuvvetli bir ağrı kesici!

İştahınızı kontrol edebilen bu biberler baharat dolabınızda mutlaka yer almayı hak ediyor. Sizce de öyle değil mi?

10. Tok hissetmek için en iyi sebzeler

domates brokoli

Domates, brokoli ve lahana yaprağı her türlü kilo verme diyeti için harika sebzelerdir. İster çiğ ister buharda tüketin, mutlaka salatanıza eklemeyi veya lezzetli bir kase tam tahıl pilavıyla servis etmeyi ihmal etmeyin. Sağlığınız ve formunuz için çok iyi bir şey yapmış olacaksınız. Afiyet olsun!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Berti, C., Riso, P., Brusamolino, A., & Porrini, M. (2005). Effect on appetite control of minor cereal and pseudocereal products. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/BJN20051563
  • Perrigue, M., Carter, B., Roberts, S. A., & Drewnowski, A. (2010). A Low-Calorie Beverage Supplemented with Low-Viscosity Pectin Reduces Energy Intake at a Subsequent Meal. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01858.x
  • Sriamornsak, P. (2003). Chemistry of pectin and its pharmaceutical uses: a review. Silpakorn University International Journal. https://doi.org/10.5458/jag.54.211
  • Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203
  • De Lourdes Reyes-Escogido, M., Gonzalez-Mondragon, E. G., & Vazquez-Tzompantzi, E. (2011). Chemical and pharmacological aspects of capsaicin. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules16021253

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.