Serumen İmpaksiyonunun Özellikleri

Kulak kiri tıkanıklığı, serumen impaksiyonu olarak bilinen rahatsız edici ve sıkıntılı bir durumdur. Sebepleri çok ve çeşitlidir ancak tedavisi oldukça basittir.
Serumen İmpaksiyonunun Özellikleri

Son Güncelleme: 13 Temmuz, 2021

Serumen impaksiyonu, insan vücudunun yabancı maddelere karşı birçok savunma mekanizmasından biridir. Aslında kulak kiri, kulakları koruma ve nemlendirmede temel bir rol oynar. Ancak bu madde sıklıkla birikir ve tıkanmaya yol açar. Bu durum ve nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Serumen veya kulak kiri, yağ ve ter bezlerinin salgılarından kaynaklanan sarımsı-turuncu bir maddedir. İnsan kulağının yağlanmasına ve temizlenmesine ve ayrıca savunmasına yardımcı olur. Yüzeysel cilt hücrelerini değiştirme ve eleme sürecinin çene ve başın hareketi ile tetiklenen bir parçasıdır.

Bazı insanlarda, salgı birikir ve kulağın derinliklerine etki ederek kulak kiri sıkışmasına yol açar. En sık görülen semptom, etkilenen tarafta işitme azalmasıdır. Bununla birlikte, erken teşhis ve hızlı tedavi durumu hafifletebilir.

Serumen impaksiyonunun belirtileri

Bu oldukça can sıkıcıdır ve bir kişinin yaşam kalitesini derinden etkileyebilir. Tahminler, orta ve dış kulak iltihabı ile birlikte bu durumun genç hastalarda iletim tipi işitme kaybının ana nedenleri olduğunu göstermektedir.

Etkilenen insanlar, uzaktaki sesleri duymakta zorluk çekmekten tıkalı kulağın işitme kapasitesinin tamamen tıkanmasına kadar her şeyi yaşarlar. Benzer şekilde, kulak kiri sıkışması olan hastalar sıklıkla aşağıdaki semptomları yaşarlar:

  • Kulak ağrısı
  • Bölgede basınç veya şişlik hissi
  • Kulak çınlaması
  • Kulakta kaşıntı
  • Mide bulantısı ve baş dönmesi
  • Kulak kanalından sıvı gelmesi
  • Kulaktan gelen hoş olmayan bir koku

Ne zaman doktora başvurulur?

Günlük yaşamınızı etkileyen hoş olmayan veya garip kulak semptomları yaşadığınızda tıbbi yardım alın. Doktorlar genellikle kulak kanalının kapsamlı muayenesi ve incelenmesi yoluyla bir kulağın sağlık durumunu değerlendirmeye yetkilidir.

Tıbbi yardımı geciktirmemek ve mümkün olan en kısa sürede bir uzmana danışmak önemlidir. Bunun nedeni, bu durumun prognozunu bozabilmesidir. Ayrıca kulak kirini kendi başınıza veya geleneksel ev yöntemleriyle çıkarmaya çalışmayın. Bu durumlar komplikasyon riskini artırabilir.

kulak kontrolü yapan doktor
Kulak kiri sıkışmasını doğrulamak ve ağrıya ve işitme kaybına yol açabilecek diğer durumları ekarte etmek için bir doktora danışın.

Serumen impaksiyonunun nedenleri

Kulakta kulak kiri varlığı normaldir ve insan vücudunun fizyolojisinin bir parçasıdır. Çiğneme, konuşma ve ayrıca başımızı hareket ettirdiğimizde ve derinin yüzeyel epitelinin değişmesiyle yaptığımız çene hareketleri sonucu kendi kendine geçer.

Bu bakımdan kulak kiri tıkanıklığı, kulak kiri üretimini artıran veya çıkışını engelleyen faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, günlük hijyenin bir parçası olarak pamuklu çubuklar veya saç tokaları kullanıldığında ilgili ana mekanizma impaksiyondur.

Bunun nedeni pamuklu çubukların kulak kanalında yayılmış olan kulak kirinin arka kısma doğru yer değiştirmesine ve hatta bu yapıda lezyonlara neden olabilmesidir. Ayrıca kulak kiri tıkanıklığı, işitme cihazlarının ve kulak tıkaçlarının varlığından da kaynaklanır.

Ayrıca araştırmalar, bir kişi yaşlandıkça seröz ve ter bezlerinin köreldiğini ve birikme eğiliminde olan daha kuru bir kulak kiri ürettiğini ortaya koymaktadır. Benzer şekilde, gelişimsel engelli bazı hastalarda, kulak kirinin doğal çıkışını engelleyen hipoplastik veya daha küçük kulak kanalları bulunur.

Teşhis ve tedavi

Bir pratisyen hekim veya kulak burun boğaz uzmanı, bir otoskop kullanarak kulak kiri sıkışmasını kolayca teşhis edebilir. Bu elde taşınan cihaz, kulak kanalının içini görselleştirmek için bir ışık huzmesi ve bir büyüteç lensi kullanır.

Bu aletle yapılan kulak muayenesine otoskopi denir. Doktor, kulak açıklığına küçük bir koni sokarak lezyonların teşhisini kolaylaştırır. Bir tıkanıklık fark ettiklerinde, uzman kulak kirini çıkarmak için aşağıdaki tıbbi prosedürleri kullanabilir:

  • Serumenolitiklerin uygulanması, biriken kulak kirinin nemlendirilmesi ve yumuşatılması için kulak kanalına belirli solüsyonların damlatılmasından oluşur. Hastanın başının eğik durması sağlanarak solüsyonun işini yapmasına olanak tanınır. Daha sonra, seyreltilmiş kulak kiri temizlenir.
  • İrigasyon, bir şırınga ile orta basınçta kulağa damıtılmış su, hidrojen peroksit veya salin uygulanmasıdır. İçeriden çekilerek çıkmasını sağlayacak şekilde kulak kirini yumuşatır. Doktorlar, prosedürü kolaylaştırmak için sıklıkla serumenolitiklerle birlikte kullanırlar.
  • Manuel ekstraksiyon, etkilenen kulak kirinin yerini belirlemek ve dışarı çekmek için bir küret veya küçük bir emme cihazı gerektirir.

Serumen impaksiyonunun önlenmesi ve öneriler

Kulak kanalının içinde pamuklu çubuk veya çubuk kullanmayın. Bunları yalnızca kulak kepçesinin dış temizliği için kullanın. Aynı şekilde periyodik ve uzun süreli kulaklık kullanımını da azaltın.

Profesyoneller, bu durumu yaşamaya yatkınsanız, doğal yağların veya %70 alkolün sıkı tıbbi gözetim altında profilaktik olarak uygulanmasını önerir. Ayrıca tekrarlayan serumen impaksiyonu olan hastaların her iki kulağının da sağlık durumunu değerlendirmek için 6 ayda bir doktora gitmeleri gerekir.

Ayrıca, özel temizliğin genellikle yeni sorunların ortaya çıkmasını önlediğini de belirtmeliyiz, bu nedenle uzman profilaktik tedavi önerebilir. Ayrıca kulak kirini güvenle ve kulağa zarar vermeden çıkarmanın yolları da vardır.

kulak temizliği
Kulak kiri temizleme solüsyonunu yalnızca kalifiye bir profesyonel uygulamalıdır.

Geleneksel kulak kiri temizleme yöntemlerinden uzak durun

Şu anda kulak kiri tıkanıklığını gidermek için tıbbi olmayan alternatif prosedürlerin uzun bir listesi var. Çoğu, mumlar veya mumun yapıştığı diğer içi boş aletler aracılığıyla ısı kullanımına dayanır.

Ancak bu yöntemler risklidir ve yanık yaralanmaları ve hatta kulak kanalı perforasyonları ile ilişkilidir. Bu nedenle, kulak kiri tıkanıklığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, zaman geçirmeden bir doktora danışın. Uygun şekilde eğitilmiş bir kişi, durumu hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve tedavi sağlayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
  • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
  • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
  • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
  • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
  • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.