Yaşlılarda Düşmeleri Önlemek İçin Yapılacaklar
Yaşlılarda düşmeleri önlemek önemlidir, bu nedenle hepimiz bu durumun farkında olmalıyız. Bu yazımızda olası nedenleri açıklayacak ve bu kazaların yaşlı bir kişinin sağlığı üzerindeki sonuçlarını değerlendireceğiz.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) “düşmeyi“, bir kişinin dengesini kaybedip yere veya başka bir sert yüzeye çarparak onları durduran istemsiz bir olay olarak tanımlar.
Birincisi, yaş düşme için ana risk faktörlerinden biridir ve insidansı yaşla birlikte giderek artar. Aynı şekilde, ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olan kazaların riski de yaşla birlikte artmaktadır.
Okuyun: Mutlu Yaşlanmanın Yolları
Düşmelerin risk faktörleri ve bunların önleme yöntemleri
Düşmeye bağlı risk faktörleri içsel veya dışsal olabilir, en yaygın olanlara daha yakından bakalım.
İçsel
Bu faktörler, ya yaşlanma sürecinin kendisine ya da o sırada meydana gelen koşullara bağlı olarak kişiye bağlıdır. Ayrıca, içsel faktörler en büyük etkiye sahip olanlardır ve aşağıdakileri içerir:
- Yaş
- Daha önce bir düşüş yaşamış olmak
- Katarakt veya azalmış keskinlik gibi görme sorunları
- Kas atrofisi ve kas-iskelet sistemi bozuklukları
- Dengeyi etkileyen vestibüler problemler
- Son olarak, bilişsel bozulma
Dışsal
Bu, yaşlıların içinde bulundukları çevreye bağlı faktörleri içerir. Evde yetersiz aydınlatma, dağınıklık, düzensiz veya kaygan zeminler, halılar veya teller bu faktörlere örnek gösterilebilir. Uygun olmayan ayakkabılar da düşme riskini artırabilir.
Banyo, yeterli tutamaçlara sahip olmayan küvetler veya duş tekneleri olduğu için düşme riskini artırabilecek bir başka kritik yerdir. Sokakta, yaşlıların düşme riskini artıran faktörlerden bazıları şunlardır:
- Düzensiz veya kaygan kaldırımlar
- Yayalara kısa süre yeşil yanan trafik ışıkları
- Rampaların olmaması
Ulaşım araçlarında ani hareketler ve kısa çıkış veya iniş süreleri de etkilidir. WHO ayrıca, bazı ilaçların, özellikle de etkisini merkezi sinir sistemi düzeyinde uygulayanların düşme riskini artırabileceğinden bahseder.
Yaşlılarda düşmelerin sonuçları
Düşmenin sonuçlarını üç gruba ayırabiliriz.
1. Fiziksel sonuçlar
Fiziksel sonuçlar, kırıklar, burkulmalar veya yaralanmalar gibi düşme ile doğrudan ilişkili olanlardır. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica‘da yayınlanan bir makale, diğer yaralanmaların yanı sıra kırıkları ve hematomları bu sonuçlara örnek olarak listeler.
Yaşlı bir kişi evde yalnızken meydana gelen bu düşmeler, çoğu zaman onların kalkmasını imkansız hale getirir. Ayrıca, diğer ciddi sorunların yanı sıra hipotermiye veya dehidrasyona yol açabilir.
2. Psikolojik sonuçlar
Bir düşüşün yol açabileceği duygusal etki, bir önceki noktada belirtilen aynı çalışmada belirtildiği gibi, tekrar olacağı korkusunu içerir. Çoğu durumda, bu, etkilenenlerde günlük aktivitelerde bozulmaya yol açar.
3. Sosyoekonomik sonuçlar
Düşmeler, etkilenen kişiye bakmak için gereken araçlarda bir artışa yol açar. Sağlık hizmetleri düzeyinde, konsültasyonların, hastaneye yatışların, ameliyatların ve rehabilitasyonun sayısını artırır.
Yaşlılarda düşmeleri önlemenin yolları
Evde düşmeleri önlemek için, yeterli aydınlatma sağlamak, banyo zeminini kuru tutmak, kaymaz paspas kullanmak ve hatta yatağın yüksekliğini ayarlamak gibi gerekli değişiklikleri yapmalısınız. Şili Hükumeti tarafından yayınlanan yaşlılarda düşmelerin önlenmesine yönelik bir el kitabı bu konuda önemli tavsiyeler sunmaktadır.
Evde merdiven var mı? varsa, tüm basamakların eşit ve kaymaz olduğundan ve merdivenlerin her iki yanında sabit bir tırabzan bulunduğundan emin olun.
Düşmeleri önlemenin ana yolu
Birincil önleme, yaşlı insanlarda düşme riskini azaltmayı amaçlayan bir dizi önlemi kapsar. Amaç, yaşlı kişinin özerk olması ve böylece kendi evinde mümkün olduğunca uzun süre kalabilmesidir.
WHO, hafif ila orta şiddette egzersiz uygulamasını önermektedir. Bunun nedeni egzersizin gücü arttırması, depresyonu azaltması, eklem ağrısını iyileştirmesi ve diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini düşürmesidir.
Ayrıca, hem gözlerini hem de kulaklarını ve kullandıkları herhangi bir cihazı herhangi bir eksiklik için periyodik olarak kontrol etmelidirler.
İkincil önleme
Bu, düşmeye neden olan faktörleri bilmek ve tekrar olmasını önlemek için onlara göre hareket etmekten ibarettir.
Düşmeleri önlemek için üçüncü adım
Bu, yaşlıyı en uygun duruma getirmek için gerekli rehabilitasyonu amaçlayan tüm önlemleri içerir. Ayrıca, etkilenen kişiye düştükten sonra nasıl kalkacağı öğretilmelidir.
Bunun için vücudun dizleri destekleyecek şekilde döndürülmesi, emekleme pozisyonuna alınması ve yakındaki bir cisme yaslanarak kalkması önerilir.
Okuyun: Yaşlılar İçin Uygun Egzersizler
Yaşlılarda düşme, önlememiz gereken önemli bir sorundur
Tahminler, 65 yaşın üzerindekilerin %30’unun ve 80 yaşın üzerindekilerin %50’sinin yılda en az bir düşme yaşadığını göstermektedir. Bu nedenle önleme, sağlık profesyonellerine ve yakın çevrelerinde onlara yardım edebilecek diğer kişilere yakınlığı içermelidir.
Son bir değerlendirme olarak, yukarıda belirtilen öneriler ve kaynaklarda verilen tavsiyeler dikkate alındığında, yaşlılar için güvenlik koşulları önemli ölçüde iyileştirilebilmektedir. Böylece düşmelerin önlenmesi çok daha mümkün olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Caídas. 2018. Organización Mundial de la Salud.
- Rubén López, L., Eladio Mancilla, S., Alicia Villalobos, C., & Patricio Herrera, V. (2015). Manual de prevención de caídas en el adulto mayor. https://diprece.minsal.cl/wrdprss_minsal/wp-content/uploads/2015/05/manual-de-caida1.pdf
- Silva, J., Coelho, S., Pereira, T., & Marques, S. (2012). Caídas en el adulto mayor y su relación con la capacidad funcional. Revista Latino Americana Enfermagem. https://www.scielo.br/pdf/rlae/v20n5/es_15.pdf
- Álvarez, L. (2015). Síndrome de caídas en el adulto mayor. Revista Médica de Costa Rica y Centroamerica LXXI. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2015/rmc154w.pdf