Sıcakta Uyuyabilmek için Taktikler

Havalar çok sıcak olduğu zaman, uyuyabilmek ve iyi dinlenebilmek için, vücudumuzu yeterince nemlendirmemiz ve ağır akşam yemeklerinden kaçınmamız çok önemlidir. Bu yazıda bu konu hakkında daha fazla bilgi edinin!
Sıcakta Uyuyabilmek için Taktikler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Yaz günlerini çok seviyoruz çünkü plaja, havuza ve denize gidebilir ya da en iyi bronzluğu elde etmek için güneşin altında uzanabiliriz. Ama havalar çok sıcak olduğunda nasıl uyuyacağız? Sorun geceleri uyumak istediğimiz zaman başlıyor. Sıcakta uyuyabilmek imkansız görünüyor!

Ama endişelenmeyin. Çok sıcak olduğu zaman uyumanıza yardımcı olacak çok ilginç çözümler var. Bu yazıda bu çözümlerden bahsedeceğiz.

Yaz ve Uykunun İmkansız Kombinasyonu

su içen kadın

Sıcak havayla ilgili en sık sorulan sorulardan biri şudur: Bu havada uyuyabilmek için ne yapabiliriz? Sıcaklık +27 derece olduğunda dinlenmek imkansız bir şey gibi duruyor.Sıcaklıklar yüksek olduğunda, bu durum biyolojik ritmimizi etkiler ve böylece normal uyku yapısını değiştirir.

Daha iyi uyuyabilmek için bol bol su içmeniz gerekiyor

Elbette, günde 2 litre su içmeniz gerektiğini biliyorsunuzdur.(Belki de bunu yapmaya çalışıyorsunuz)Bununla birlikte, çok sıcak olduğunda, içtiğiniz sıvıların miktarını artırmanız gerekir; çünkü sıcak hava sizi daha fazla terletir. Bu nedenle egzersiz yapmasanız bile daha hızlı su kaybedersiniz.

Yeterince su içmişseniz ve gereken nemi almışsanız, muhtemelen daha iyi uyuyacaksınız. Ayrıca, sabahın erken saatlerinde içmek isterseniz, yatağınızın yanında bir bardak su ya da bir şişe su bulundurmanızı öneririz.

Sıcakta uyuyabilmek için yatak odanızı serin tutun

Yatak odanızı dondurucuya dönüştürmenize gerek yok, ancak en azından 26 derecenin altında tutmaya çalışın.Eğer klimanız yoksa, bir odayı soğutmanın yaratıcı yolları var.

Örneğin, bir fan açın ve önüne buz küpleri koyun.Gün boyunca, jaluzileri ya da pencereleri açmamanızı da öneriyoruz. Bunu sabahın erken saatlerinde yapın.

Sıcakta uyuyabilmek için akşamları hafif yemekler yiyin

salata yiyen kadın

Yaz aylarında daha az yemek yediğimiz ve menümüzün daha hafif olduğu doğrudur. Çorba ve pişmiş gıdalardan ziyade salataları ve sebzeleri tercih ederiz.Bununla birlikte, iyi bir gece uykusuna kolayca ulaşabilmek istiyorsak, daha az yemek yememiz gerekiyor.

Yatmadan önce taze meyve, yoğurt, dondurma, meyve suyu ve smoothie tüketmeyi tercih edin. Çok su içen biri değilseniz, vücudunuza gereken nemi almaya da yardımcı olacaklardır.

Büyük porsiyonlarda, bol baharatlı ya da terbiyeli gıdalar yemekten kaçının.Vücudunuzu uyaran kafeinli kahve ya da gazlı içecekleri tüketmek, bu durumda iyi bir fikir değildir.Son olarak, alkol tüketiminize dikkat edin!

Öğleden sonra egzersiz yapmayın

Fiziksel aktivite tüm yıl boyunca gereklidir, ancak yaz aylarında egzersiz zamanınızı hesaba katmanız gerekir. Koşu, bisiklet sürmek ya da herhangi bir egzersiz yapmak için sabah çok daha iyi bir zamandır.

Sabah egzersiz yapamaz mısınız? O zaman günün sonuna kadar beklemeyin. Uyumadan önce en az 3 ya da 4 saat önce egzersiz yapmanız önerilir.Egzersizin uykuya yardımcı olduğuna dair bir inanç var, ancak egzersiz aksine vücudu uyarır.

Bu nedenle, fiziksel olarak yorgunuz, ancak uyuyamıyoruz. Akşam yemeğinden sonra yürüyüşe çıkmak isterseniz, yatmadan önce biraz beklemeniz gerekir.

Sıcakta uyuyabilmek için nasıl giyinmeliyiz?

sıcakta uyuyabilmek

Çıplak uyumak tamamen iyi bir fikir değildir, çünkü vücut sıcaklığı sabahın erken saatlerinde düşer ve ertesi gün üşümüş olarak ya da kas ağrısıyla uyanırız.Bunun yerine, mümkünse pamuklu hafif bir pijama seçin.

Ayrıca, çarşaf ve yastıklarınıza özen gösterin; çünkü birçok durumda bunlar ısı üretir ya da daha fazla terlemenize neden olurlar. En iyi tercih her zaman pamuktur, saten ya da ipek değildir.

Bazı insanlar yatmadan önce çarşaflarını ıslatmayı tercih eder, ancak bu iyi bir fikir değildir. Vücudunuzda kuruyan nemin, sizi hasta etme ihtimali olduğunu unutmayın.

Tek başınıza ya da eşinizle olmanız halinde, yatağın kenarlarında uyumanızı öneririz. Zemin her zaman daha serin olduğundan yere bir döşek ve yumuşak şeyler koyup yerde uyuyabilirsiniz.

Ilık duşlar alın

Bazı insanlar buz gibi su dolu bir küvette uyumaya çalışırlar. Bu, çeşitli nedenlerden dolayı tavsiye edilmez. Örneğin, hasta olabilir ya da bir kazaya uğrayabilirsiniz.

Ancak, yapabileceklerimiz arasında, yatmadan önce ılık bir duş almak da vardır.Vücudun sıcaklık farkını dikkate almaması için soğuk su yerine ılık su kullanın.

Tüm ışıkları ve elektronik ev aletlerini kapatın

Bu sadece yatak odasının sıcaklığını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda daha rahat uyumamıza yardımcı olur, böylece daha iyi bir uyku alırsınız. Bu yılın her saatinde iyi bir fikirdir.

Elektrikli cihazlar ayrıca ısı yaymaya ve enerji kullanmaya devam ettikleri için, siz uyurken bekleme ya da uyku modunda olmalıdır.Parlak ve ısı yayan ampuller yerine, enerjiden tasarruf etmeye yardımcı olan ampuller kullanın. Bunlar aynı zamanda çevreyi ısıtmaz ve doğada olumsuz etki yaratmaz.

Islak kompres uygulayın

Uyumadan kısa bir süre önce, hassas bölgelerinizi ısıtmak için ılık suyla kompres yapın. Bunlar, boynun arkası, yüz ve koltuk altıdır. Anında rahatlamaya başladığınızı göreceksiniz.Bunun nedeni, soğuğun vazokonstrüksiyon denilen bir süreci tetiklenmesidir.

Daha ilginç bir tavsiye de, hava sıcak olduğunda öğleden sonra kısa bir uyku almak, dinlenmek ve kaygı ile stresi azaltmak için papatya, çarkıfelek çiçeği ya da lavantalı soğuk bir içecek tüketmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Galve, J. J. G. (2009). Consejos y ayudas para dormir bien. Medicina Naturista.
  • Pascual, M., Estivill, E., & Albares, J. (2007). Trastornos del sueño en la infancia. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(07)74152-5
  • Padilla, M. de la L., Rojo, A. P. R., Contreras, J. H., & Muñoz, B. A. M. (2010). Salud mental y bienestar psicológico en los estudiantes universitarios de primer ingreso de la Región Altos Norte de Jalisco. Revistade Educación y Desarrollo.
  • Labrador, D. (2011). La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.