Tedavi Amaçlı Aloe Vera Suyu Nasıl Yapılır?

Tedavi Amaçlı Aloe Vera Suyu Nasıl Yapılır?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Dünyanın her yerinde son derece popüler bir şifalı bitki olan aloe vera, hem sağlık hem de güzellik alanında birçok tedavi için kullanılmaktadır. Bu bitki sağlığımıza birçok faydası olan mineral, vitamin, aminoasit ve fitosterol yönünden zengin olup, birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur.

Aloe vera jelini kullanmanın yanı sıra, birden fazla şifalı kullanıma sahip aloe vera suyu da hazırlayabilirsiniz. Bu su, aloe veranın tüm faydalarını konsantre bir şekilde içerir ve vücuda birçok sağlıklı besleyici madde sağlar.

Aloe veranın faydaları nelerdir?

aloe vera jeli
  • A, B grubu, C, zamk, tannin, yağ, yağlı asitler (oleik ve linoleik) ve aminoasit açısından zengindir.
  • Deri hücrelerini yeniler.
  • Sindirime yardımcı olur.
  • Detoks işlevi görür.
  • İç dokuların yenilenmesine yardımcı olur.
  • Virüs, bakteri ve mantarlara karşı savaşır.
  • Deri hücrelerini yeniler ve erken yaşlanmayı önler.
  • Analjezik (ağrı kesici) görevi görür.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Güçlü bir iltihap söktürücü etkisi vardır.

Şifalı aloe vera suyu nasıl hazırlanır?

aloe vera suyu

Aloe vera suyunu hazırlamaya başlamadan önce, taze aloe vera jelinin havayla temasa geçtiği takdirde çok hızlı bir şekilde oksitleneceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla, suyu hazırlamaya başlamadan hemen önce sıkmanı z ve yaprağı açtıktan hemen sonra jeli işlemeniz önerilir.

  • Keskin bir bıçak yardımı ile yaprağın dış dikenini kesip atın. Ardından, bıçağı derhal yıkayın. Sapı ayırın ve içinden jeli çıkarın.
  • Bir kaba bol miktarda aloe vera jeli dökün, narenciye suyu (örneğin portakal veya greyfurt) ekleyin ve son olarak tüm malzemeleri birkaç dakika boyunca karıştırın. Narenciye suyunun önerilmesinin sebebi açığa çıkan aloe vera jelini stabilize etmeye yardımcı olmasıdır. Ayrıca karışıma lezzet katar.
  • Hazırladığınız karışımın ağzını kapatın, buzdolabına yerleştirin ve ardından bir bardak suyun içine iki yemek kaşığı kadar ekleyin. Bu karışımdan günde en fazla 3 bardak içmeniz tavsiye edilir.
  • Aloe vera suyu bir haftaya kadar buzdolabında saklanabilir, ancak maksimum fayda için, birkaç gün içinde tüketmeniz önerilir.

Aloe vera suyu tedavi amaçlı nasıl kullanılır?

aloe vera suyu

Aloe vera suyu sağlığımız için son derece faydalı olan besin maddeleri yönünden oldukça zengindir. Hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve sağlığınızı bozan birçok sorunun tedavisinde de kullanılabilir.

Kabızlığa iyi gelir

Aloe vera suyunun kabızlıkla savaşırken yardımcı olan laksatif bir etkisi bulunur. Aç karnına bir bardak aloe vera suyu içmek sindirimi ve bağırsak hareketini kolaylaştırır.

Bağırsak sorunları

Aloe vera suyu, bağırsak ve ülser düzenleyicisi görevi gördüğünden hassas bağırsak sendromu gibi mide bağırsak sorunlarıyla savaşmak için de kullanılır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidan ve diğer temel besin maddeleri yönünden zengin olup birçok farklı hastalığın önüne geçer. Ayrıca, antioksidan, beta-sitosterol, C vitamini, beta karoten, çinko ve selenyum içeriğinin kanser önleyici etkisinin olduğu düşünülmektedir. Ancak, henüz yeterli bilimsel kanıt toplanmamıştır.

Diyabetle savaşır

Aloe vera suyu, kandaki şeker seviyesini düzenlemeye yardımcı bir gıda takviyesi olarak da kullanılabilir. Ancak, diyabet rahatsızlığınız varsa ve bu suyu içmek istiyorsanız öncelikle yan etkileri önlemek amacıyla doktorunuza başvurmalısınız.

Aloe vera suyunun yan etkileri

Aloe vera suyunun birkaç yan etkisi bulunur, ayrıca bazı kişilerde olumsuz reaksiyonlara yol açabilir. Bu yan etkiler arasında şunlar vardır: 

  • Elektrolit kaybı iyileşme sürecinde gecikmeye yol açar ve idrar rengini pembemsi bir tona çevirebilir.
  • Sıvı dengesizliği.
  • Bağırsak krampları.

Ayrıca, Crohn’s hastalığı, bağırsak sorunları, apandisit iltihabı veya kolit gibi sorunlar için ilaç kullanan insanlarda olumsuz etki yapabilir. Her halükarda yapılacak en doğru şey, ilk önce bir doktora görünmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Domínguez, R.N., Arzate, I., Chanona, J., Welti, J., Alvarado, J., Calderón, G. et al. (2012). El gel de Aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. 11(1), 23-43. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-27382012000100003&lng=es&tlng=en
  • Radha, M. H. & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 5(1), 21-26. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
  • Das, S., Mishra, B., Gill, K., Ashraf, S., Singh, A., Sinha, M. et al. (2010). Isolation and characterization of novel protein with anti-fungal and anti-inflammatory properties from Aloe vera leaf gel. International Journal of Biological Macromolecules. 48(1), 38-43. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2010.09.010
  • Sahu, P.K., Giri, D. D., Singh, R., Pandey, P., Gupta, S., Shrivastava, A. K. et al. (2013). Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera: A Review. Pharmacology & Pharmacy, 4(8), 599-610. https://doi.org/10.4236/pp.2013.48086
  • Alishahi, M. & Abdy, E. (2013). Effects of different levels of Aloe vera L.extract on growth performance, hemato-immunological indices of Cyprinus carpio L. Iranian Journal of Veterinary Science and Technology5(2), 33-44. https://ijvst.um.ac.ir/index.php/veterinary/article/view/16908

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.