Tiroid Nodülleri: Belirtileri ve Nedenleri

Tiroid bezinde tiroid nodüllerinin saptanması endişeye neden olabilir. Bu nodüller çoğu durumda iyi huylu olsa da, bunu doğrulamak için çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu makalede, onların nedenlerini ve nasıl teşhis edildiğini açıklıyoruz.
Tiroid Nodülleri: Belirtileri ve Nedenleri

Son Güncelleme: 16 Mart, 2020

Tiroid nodülleri, tiroid bezindeki topaklar veya şişlikler şeklinde hücre büyümeleridir. Nodüllerin çoğu küçük ve boyunda elle muayene yardımıyla tespit edilemese de, bazıları basit el muayenesi ile tespit edilebilir.

Tiroid nodülleri katı veya kistik olabilir. Kendi kısımları için, kistik nodüller sıvı doludur ve bunları içeren kapsüller ile kaplanır. Ancak katı nodüller tamamen katıdır.

İnce bir doku bandı ile bağlanan iki lobdan oluşan tiroid bezinin farklı bölgelerinde bulunabilirler. Bu bez boyunda bulunur ve normal koşullar altında boynunuzu el ile muayene ederek hissedemezsiniz.

Tiroid bezinin işlevlerinden biri T3 ve T4 hormonları üretmek olduğundan, bu bezdeki bir nodül fonksiyonel olabilir. Bu, normal dokuda olduğu gibi hormonları salgılayabileceği anlamına gelir. Bu durumlarda, aşırı hormon üretimine bağlı semptomlar ortaya çıkar.

Çoğu tiroid nodülü iyi huyludur ve birçok doktor yanlışlıkla başka bir sorunla ilgili tıbbi konsültasyonda tespit eder. Her şeye rağmen, küçük bir nodül yüzdesinin tiroid kanserine bağlı olabileceğinden, hasta tanı için gerekli tamamlayıcı testlere tabi tutulmalıdır.

Tiroid nodülleri ve nedenleri

Tiroid nodüllerinin arkasındaki nedenler, diyetteki bir değişiklikten malign hücrelerin proliferasyonuna kadar değişir. İşte en önemlilerinden bazıları:

Diyette iyot eksikliği

Yediğiniz yiyeceklerden yeterince iyot alamadığınızda tiroid nodülü oluşabilir. Tiroid hastalığının bu klasik ve tarihi nedeni, birkaç ülkenin sofra tuzu da dahil olmak üzere birçok gıdaya yapay olarak iyot ekleme yükümlülüğünü düzenlemesine yol açtı.

Bu yasalar, dünyanın çeşitli yerlerinde iyot eksikliği nedeniyle boynun şişmesi olan yüksek guatr insidansının olduğu zamanlarda onaylandı.

Tiroidit

Bu terim tiroid bezinin iltihaplanması anlamına gelir. Enflamasyon kronik ve kalıcı olduğunda, nodüllere neden olabilir. En popüler çeşitlerden biri, semptomları hipotiroidizm olan Hashimoto tiroiditidir.

Tiroidit genellikle vücudun kendi bezine antikorlarla saldırdığı otoimmün süreçlere yanıt verir.

Normal tiroid hücrelerinin çoğalması

Bazı durumlarda normal tiroid hücreleri orantısız olarak büyür ve bir nodül oluşturur. Bu tiroid adenomu olarak bilinir ve iyi huyludur.

Sorun, adenomun fonksiyonel olabilmesidir. Başka bir deyişle, hormon üretebilir ve bunları kana ekleyebilir. Bu, kişinin hipertiroidizmden muzdarip olmasına neden olabilir.

Sıvı birikimi

Tiroid nodülleri kistik olabilir. Başka bir deyişle, sıvı dolu boşluklar olabilirler. İyi huyludurlar ve genellikle işlevsel değildirler. Böylece hormon üretemezler.

tiroid muayenesi
Tiroid nodülleri iyot eksikliği, tiroidit, sıvı birikimi veya anormal hücre büyümesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Sıklıkla iyi huylu olmalarına rağmen, gerekli tüm testlerle doğru bir teşhis almak en iyisidir.

Malign hücrelerin çoğalması

Tiroid nodüllerinin en tehlikeli şekli tiroid kanseridir. Neyse ki, vakaların küçük bir yüzdesini oluşturmaktadır. Erken teşhis ile tedavi ve cerrahi, yayılmasını önleyebilir.

Tiroid nodüllerinin belirtileri

Tiroid nodülleri genellikle semptomlara neden olmaz, çünkü küçük boyutludurlar ve fonksiyonel değildirler. Birçok durumda, hastanın başka bir nedenden dolayı aldığı bir tiroid ultrasonu veya boyun bölgesinin BT taraması yoluyla keşfedilirler.

Nodül boynu el ile muayene ederek dışarıdan tespit edilebilir olduğunda, hasta yeterince büyük bir formasyona sahiptir. Bu durumlar fizik muayene sırasında bir doktor veya hastanın kendileri tarafından algılanabilir.

Tespit edilen nodül ile birlikte, hastanın kilo kaybı, aşırı terleme atakları, kalp atışındaki değişiklikler veya yutma güçlüğü gibi başka semptomları varsa, nodül malign olabilir. Kesin tanı iyi huylu olsa da, bu semptomların varlığı, tamamlayıcı yöntemleri hızlandırmaya zorlar.

Öte yandan, hormon üretebilen ve bunları kan dolaşımına boşaltabilen fonksiyonel tiroid nodülleriyle uğraşıyorsanız, semptomlar hipertiroidizmdir. Hasta taşikardi, güçsüzlük, tırnak ve saçlarında değişiklikler, ishal, sinirlilik ve yiyecek alımında artışa rağmen kilo almaz.

tiroid hastası
Bazı durumlarda, nodüller önemli boyutlara ulaştığında, doktor bunu  fiziki muayene ile kontrol eder.

Tiroid nodülleri ve teşhisi

Bir tiroid nodülü başka bir nedenden ötürü bir el muayenesi sonrası tespit edildiğinde veya keşfedildiğinde, doktor bir dizi tanı testi isteyecektir. Bu çalışmalar şunları içerecektir:

  • Tiroid hormonlarının dozu. T4 ve TSH seviyelerini ölçen kan testleri ile.
  • Tiroid ultrasonu. Daha önce yapılmadıysa, bu test tiroid nodülünü değerlendirmek için ilk adımdır. Her şeyden önce, tıp uzmanının, boyutunu ölçmenin yanı sıra katı ve kistik nodüller arasında ayrım yapmasına izin verir.
  • İğne biyopsisi. Doktor nodülün malign olduğundan şüphelenirse, bir biyopsi prosedürü planlayacaktır. Mikroskopta analiz edilecek nodülden hücreleri çıkarmak için salgı bezine çok ince bir iğne sokulmasını içerir. Bu aşamada, hasta ayaktan tedavi görecek ve durum hastaneye yatmayı gerektirmeyecektir. Doktorlar bu işlemi genellikle lokal anestezi altında yaparlar.

Özetle…

Tiroid nodülleri, tiroid bezini etkileyebilecek çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, daha ciddi bir problemi ekarte etmek için uygun bir teşhis gereklidir. Bu nedenle, herhangi bir belirti fark ederseniz doktorunuza danışmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Román-González, Alejandro, et al. “Nódulo tiroideo, enfoque y manejo. Revisión de la literatura.” Iatreia 26.2 (2013): 197-206.
  • Ambriz, Pedro Torres, et al. “Diagnóstico y tratamiento del nódulo tiroideo.” Revista de Endocrinología y Nutrición 8.3 (2000): 87-93.
  • Uliaque, Carolina Franco, et al. “Utilidad de la ecografía en la evaluación de los nódulos tiroideos.” Radiología 58.5 (2016): 380-388.
  • Pereira Despaigne, Olga Lidia, et al. “Diagnóstico de las afecciones nodulares del tiroides.” Medisan 19.6 (2015): 788-796.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.