Yaşamın Merdiveni: Her Gün 5 Adımda Kendinizi Nasıl Geliştirirsiniz?

Kendinizden başka kimseyle rekabet etmenize gerek yoktur. Kendinizi nasıl daha iyi hissedebileceğinizi öğrenin ve daha iyi bir kişi olabilmek için dışarıdan gelecek saldırılara karşı kendinizi koruyun.
Yaşamın Merdiveni: Her Gün 5 Adımda Kendinizi Nasıl Geliştirirsiniz?

Son Güncelleme: 12 Şubat, 2019

Yaşamın merdiveni üzerinde kendinizi her gün bir adım ileriye taşımak için yalnızca bir şeye ihtiyacınız vardır: kararlılık. Tam şu anda bir dizi alışılmadık duygu yaşıyor olsanız bile.

Zihninizi ve bedeninizi bitkin hissediyorsunuz. Dünya tek bir yöne doğru dönerken, kendinizi sanki aksi yöne doğru hareket ediyormuş gibi görüyorsunuz. Başkaları karar verirken dikkate alınacak en son kişi olduğunuz ve bir şekilde geride bırakıldığınız izlenimine sahipsiniz.

Bu kişisel bakış açılarının tümü sabit bir noktada kesişerek sizi tuzağa düşürebilir. Bulunduğunuz durumla ilgili olarak algıladığınız her şey çevrenize atfedilir. Hiç şüphesiz, tüm bunlar sizin büyümenize neden olacak ve yaşamın merdivenlerini tırmanmaya devam etmenizi sağlayacaktır.

Mecazi durumları bir kenara bırakacak olursak, çok açık olan bir şey var ki: mutlu olabilmek için kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Şimdi kişisel gelişiminize katkıda bulunacak beş adımı sizinle paylaşacağız.

1. Kendinizi geliştirmenin ilk adımı: geçirgen olmayı bırakın

Eleştiriden çok fazla etkileniyorsanız, geçirgensinizdir. Kendi görüşlerinizi göz önünde bulundurmaksızın başkalarının söylediği, önerdiği, ya da tavsiye ettiği şeylere gereğinden fazla önem veriyorsanız, geçirgensinizdir.

Buna ek olarak, eğer çevresindeki negatif kişilerden etkilenen ve onların zehirli ya da sınırlı fikirlerinde boğulan tipte bir insansanız yine geçirgensiniz demektir.

pembe çiçekli tahta merdivenler
Bir bakıma, bu duygusal ve kişisel geçirgenlik hepimizi bir dereceye kadar betimleyen bir özelliktir.
  • Bunu durdurmak için, gözünüzün önüne bir duvar getirerek başlamalısınız.
  • Sonra, çok basit olan şu kavramı benimsemelisiniz: kimse o duvarı aşma gücüne sahip değil. Onurunuz ve kendinize olan saygınız bu duvarın arkasında muhafaza edilir ve kimse bu sınırı geçemez.
  • Bu sınırı koruyabilmek için hakkınızı savunmayı ve “HAYIR” demeyi öğrenmelisiniz.

2. Adım: sizi inciten olayların üstesinden gelin

Kendinizi geliştirmek ve yaşamın merdivenini tırmanmak için ikinci aşamada sizi acı veren olayları çözüme kavuşturmalısınız.

Hayatınız süresince yaşadığınız hayal kırıklıkları, aksaklıklar ve yalanlar size hiçbir başarı elde edememişsiniz gibi hissettirir.

  • Bu yaraları iyileştirmeniz ve peşinizden sürüklemeyi bırakmanız gerekmektedir. Hayal kırıklıkları canınızı sıkabilir, ancak tüm dünyanın ve içindeki tüm insanların her zaman arzuladığınız gibi olamayacağının bilincine vararak bu hayal kırıklıklarını aşabilirsiniz.
  • İnsanların başarısız olabileceğini ve bunun zaman zaman sizin de başınıza gelebileceğini unutmamalısınız. Bu başarısızlıkların bir gün geçmişinizin bir parçası haline geleceğini de anlamalı, dün olan hiçbir şeyi değiştiremeyeceğinizi aklınızdan çıkarmamalısınız.
  • Şimdi, sadece kendinizi değiştirebilirsiniz, bu yüzden geçmiş yaralarınızı sarın ve ardından şöyle söyleyin ve yapın: “yaşamın merdiveni önümde ve ben bir basamak daha yukarı çıkacağım.”

3. adım: direnmeyin

Eğer bir üst seviyeye çıkmak istiyorsanız “dirençsizlik” yasasını uygulamaya başlamalısınız. Neye direnç gösterirseniz varlığını sürdürür.

yaşamın merdiveni
  • Kararsız bir kişiyseniz, kendinizi olayların akışına bırakın. Zincirlerinizden kurtulun ve ilk adımı atın. Yaşamın merdivenlerini konfor bölgenizin dışına çıkana kadar tırmanın. İstediğiniz ve hayal ettiğiniz her şey bu psikolojik engelin ötesinde yer alıyor.
  • Sizi bir yere en çok sabitleyen şey korkudur.
  • Başarısızlık korkusu, başkalarının sizden beklentilerini karşılayamama korkusu ya da kurduğunuz hayallere ulaşmaya çalışmanızdan kaynaklanan huzursuzluk, sizde tüm insanlığın ortak olayı olan hayal kırıklığını yaratabilir.
  • Dirençsizlik yasası çeşitli şekillerde uygulanabilir. Bir yol, başkalarını oldukları gibi kabul etmektir. Onları değiştirebileceğinizi düşünmemelisiniz.
  • Bir başka önemli yol ise, kendinizi tanımaya çalışmaktır. Kim olduğunuzu ve ne istediğinizi biliyorsanız, sürekli acı çekmenize sebep olan ve sizi alıkoyan geçmiş üzüntülerinizden kurtulmanız gerekmektedir.

4. adım: kişisel özgürlük

Kişisel özgürlük, kesinlikle her şeyi bırakıp gitmek anlamına gelmez. Özgürlük, her şeyden önce sorumluluk gerektirir.

şehrin içinde taş merdivenler

Özgür olma ve yapmayı isteyip istemediğiniz şeyleri seçme hakkına sahipsiniz. Ayrıca yanınızda kimin olacağını seçmek de sizin elinizdedir. Yaşamın merdivenlerini, hak ettiğiniz şeyler ve hayalleriniz için savaşmaya elverişli olacak şekilde yükseltmeye layıksınız.

Dördüncü adım her şeyden önce cesur olmayı öğütler. Şimdi bazı şeyleri geride bırakmanın ve en karmaşık basamağı tırmanmanın zamanı: karar.

5. Yaşamın merdiveni ve 5. adımı: aşkı kucaklayın

Sevgiyi kucaklamak, değer verdiğiniz şeyler için savaşmak ve onları nasıl koruyacağınızı bilmektir. Sizi mutlu eden şeylere tutunmak yaşamın merdiveninin en üst basamağını oluşturacaktır.

  • Şüphesiz, yanınızda sevdiğiniz pek çok insan vardır. Onlar tecrübelerinizin doruk noktasıdır: onları takdir etmelisiniz.
  • Benzer şekilde, yaşamınızın merdiveninin en üstündeki bu nihai hedef kişisel tatmindir. Burası, kendinize olan sevginizin arttığı, nasıl hissettiğinizi ve gerçek benliğinizi anlamanın dinginliğine vardığınız yerdir.
  • Bu noktaya gelmek kolay değildir. Başta dediğimiz gibi başarabilmek için kararlılığa ihtiyacınız vardır. Fakat yanınızda size her zaman destek olan, kanatlanıp uçmanıza yardım edecek insanlar olmalıdır.

Onlar, ruhunuzu sakinleştirerek kişisel yolculuğunuzun samimi bir parçası haline gelen sihirli varlıklardır. Yaşamın merdiveni önünüzde apaçık duruyor ve siz onu tırmanacak güce sahipsiniz…


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2010). Self‐determination. The Corsini encyclopedia of psychology, 1-2.
  • Legault, L., & Inzlicht, M. (2013). Self-determination, self-regulation, and the brain: Autonomy improves performance by enhancing neuroaffective responsiveness to self-regulation failure. Journal of personality and social psychology, 105(1), 123.
  • Zheng, C., Gaumer Erickson, A., Kingston, N. M., & Noonan, P. M. (2014). The relationship among self-determination, self-concept, and academic achievement for students with learning disabilities. Journal of Learning Disabilities, 47(5), 462-474.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.