Yasın Aşamaları Ve Üstesinden Gelme Şekilleri

Yasın aşamaları, herkesin yaşamının bir noktasında yaşadığı bir şeydir ve bunların üstesinden gelmek için sağlıklı yollar vardır.
Yasın Aşamaları Ve Üstesinden Gelme Şekilleri

Son Güncelleme: 14 Şubat, 2019

Hayattaki birçok durum acıya, depresyona veya üzüntüye yol açabilir. Hayatınızın mutlaka bir yerinde yas tutabilirsiniz. Bir ayrılık veya aileden birinin ölümü buna sebep olabilir. Nedeni ne olursa olsun, yasın aşamaları ve bunların üstesinden gelmek için bazı ipuçları sunduğumuz bu yazımızı okumanızı öneririz.

Yasın Aşamaları Nelerdir?

Çok zor veya acı veren bir dönem yaşadığınızda muhtemelen aşağıdaki aşamalardan geçersiniz:

1. Reddetme

parmak sallamak

Bunun sizin başınıza geldiğine inanamazsınız. Bunun kötü bir rüya olduğunu ve uyandığınızda her şeyin yolunda olacağını düşünürsünüz. Bu aşamada inançsızlık ve inkar birlikte yaşanır.

2. Sorumlu arama

Yasın aşamaları arasından ikinci inceleyeceğimiz aşamada, yaşanılan durumdan kim veya ne “sorumlu” ise ona karşı bir suçlayıcılık ve öfke taşırsınız. Bu aşamayı geride bırakamazsanız, yıllarca dargınlık ve nefretinizi artırarak sağlığınıza çok zarar verirsiniz.

3. Depresyon

üzüntüyle uzaklara bakan insan

Yasın bu aşamasında çok güçlü hisler yaşarsınız. Kaybınızın büyüklüğünü anladığınız zaman budur. Ağlamak, yalnızlık duyguları, uykusuzluk ve beslenmedeki değişiklikler depresyonun yaygın belirtileridir.

4. Öfke

Kaybettiklerinizi geri getirmek veya ilişkinizi düzeltmek için hiçbir şey yapamayacağınızı anladıktan sonra, öfke ve hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Ayrıca, durumla doğrudan ilgili olmayan diğer insanlara da sinirlenebilirsiniz.

5. Kabullenme

terapide konuşan insanlar

Bu aşama, sağlığınız ve iyiliğiniz içinmümkün olan en kısa zamanda ulaşmanız gereken yasın aşamalarının sonuncusudur. Kaybınızın gerçekliğiyle yüzleşmek ve eski duygusal yaraları iyileştirirken yeni duruma uyum sağlamak, bazı insanlar için diğerlerinden daha kolay olan bir süreçtir.

Yasın aşamaları ile başa çıkmak için püf noktaları

İnsanlara en çok acı çektiren durumlar genellikle ölüm ve ayrılıktır. Yas, sizin için çok önemli olan bir şeyi kaybettiğinizde ortaya çıkar. Yeni yokluk acı verici olmasına rağmen, kendiniz için ve yanınızdaki insanlar için hayatınıza devam etmeniz gerekir.

Aksi halde kederiniz patolojik bir hale gelir ve bunu yenmek zorlaşır. Yoğun acı, bir şey yapmak istememek, intihar düşünceleri veya abartılı duygular, bir profesyonel tarafından terapi yoluyla tedavi edilmesi gereken belirtilerdir. Eğer sevdiğiniz birini kaybederseniz, aşağıdaki önerileri dikkate almayı unutmayın:

1. İhtiyacınız varsa ağlayın

bağırarak ağlamak

Küçüklüğümüzden beri bize, “Zayıflar ağlar,” dendi. Ancak yastan ağlamak derin üzüntüyü azaltmak ve hayal kırıklığını engellemek için bu mükemmel bir yoldur. Sonunda, vücudunuzun fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığı size teşekkür edecektir.

Bu her zaman ağlamanız gerektiği anlamına gelmez; ama göz yaşlarınız ruhunuzu temizlemeye yardımcı olur. Acıyı hissetmeniz için kendinize izin vermeniz gerekir ve ağlamaktan utanmanıza gerek yoktur. Kısacası ağlamak, üzüntüden kurtulmak için büyük bir yardım olabilir.

2. Kendinize zaman ve alan verin

Yasın aşamaları günler, haftalar, aylar, hatta yıllar sürebilir. Her şey kişiliğiniz, kaybettiklerinizle yaşadığınız ilişki, hayatınızdaki sorunlara nasıl tepki verdiğiniz ve durumun nasıl üstesinden gelebileceğiniz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Bunun yanı sıra, kendinize çok yüklenmemeye çalışın. Şunu unutmayın; evet, iyileşmelisiniz; fakat bunu çok çabuk yapmak için kendinizi zorlamamalısınız. Bu bir yarış değildir.

3. Yardım isteyin

destek görmek

Bir ayrılık sürecinden geçtiyseniz arkadaşınız, kardeşiniz veya aileniz fark etmez, ağlamak için bir omuz bulun. Eğer ailenizden birisi vefat ettiyse, eşinize veya çocuklarınıza güvenebilirsiniz.

Önemli olan, sizi dinleyecek ve iyi tavsiyelerde bulunacak ya da basitçe yas tuttuğunuzda sadece yanınızda olacak birini bulmanızdır. Bir terapiste ya da bir destek grubuna katılmaya bile başlayabilirsiniz.

Büyük olasılıkla, sizin yaşadığınıza benzer durumlardan geçmiş olan kişi sayısını görünce çok şaşıracaksınız. Genelde, size tamamen yabancı biri ile sadece hissettikleriniz hakkında konuşmanız uzun zamandır tanıdığınız biri ile konuşmanızdan daha etkili olabilir.

4. Duygularınızı ifade edin

Sizi sevdiğini hissettiren ve sizi koruduğunu hissettiğiniz birini (veya birkaç kişi) bulmanın yanı sıra, size neler olduğu hakkında konuşmak da önemlidir. Sadece bir aynaya konuşuyor veya duygularınızla ilgili bir günlük tutuyor olsanız bile, içinizi döktüğünüz her an değerlidir.

Nasıl hissettiğinizi ifade ettikten sonra sırtınızda “daha az ağırlık” taşırsınız ve sonraki adımlarınız hakkında daha net bir fikir sahibi olursunuz. Duygularınızı içinizde biriktirmeyin.

5. Kendinize iyi bakın

doğada insan

Acı çektiğinizde günlük işlerinize, hatta kişisel görünümünüze bile dikkat etmemek çok yaygın olarak görülür. Her zaman bol su içmeli, karnınızı doyurmalı ve temiz olmalısınız. Aksi halde, duygusal ve ruhsal olarak iyileşemezsiniz.

İlk önce vücudunuza iyi bakın. Duş alın, saçlarınızı tarayın, kıyafetlerinizi değiştirin, biraz makyaj yapın. Yasın bu aşamasında evden çıkın ve biraz temiz hava alın, bir çay veya çorba içmeye çıkın.

Son olarak, hayatınızı devam ettirmek için elinizden geleni yapmalısınız. Ne kadar zor olsa da, kalbiniz kırık hissediyor olsanız da ve her şey anlamsız gibi gözükse de, ilerleyin. Yaralarınız yavaşça iyileşecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.