Yeşil Balgamlı Öksürük Ne Anlama Gelir?

Öksürüğe eşlik eden balgamın rengi kısmen farklı solunum yolu hastalıklarının teşhisine yardımcı olabilir. Bu yazıda yeşil balgamlı bir öksürüğün ne anlama geldiğini öğreneceksiniz!
Yeşil Balgamlı Öksürük Ne Anlama Gelir?

Son Güncelleme: 01 Ocak, 2021

Yeşil balgam öksürüğe eşlik ettiğinde ne olur? Bu her zaman antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon mudur? Bu yazıda yeşil balgamlı öksürük hakkında size detaylı bilgiler vereceğiz.

Memelilerin sahip olduğu bu vücut sıvısı, solunum yolundaki mukoza zarı tarafından salgılanır ve bilimsel kaynaklara göre işlevi solunum yolunun nemini korumaktır. Ayrıca balgam bir tuzak görevi görür ve yabancı ajanların vücudunuzdan atılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda içinde lizozimleri (antibakteriyel maddeler) ve antikorları da içerdiği için antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Ne kadar tuhaf görünse de, balgamın rengi hastalığının asıl doğasını veya kaynağını ortaya çıkarabilir. Bu yazıda bunun tam olarak ne anlama geldiğini ve özellikle de yeşilimsi renkteki balgamın nelerin belirtisi olabileceğinden bahsedeceğiz. Ayrıca böyle bir balgama sahipseniz hangi adımları atmanız gerektiğini de size açıklayacağız.

Balgamın farklı renkleri

Tatsız görünse de, balgamın renginin nereden geldiğini ve bu renk değişikliğinin neden meydana geldiğini anlamak, çeşitli hastalıkları tespit etmek için çok önemlidir. Tıp uzmanları bu varyasyonun anlamını kavrıyor ve şu sonuçlara ulaşıyor:

  • Yeşil veya sarı: Bronşit, kistik fibroz, zatürre veya sinüzit belirtisi
  • Kahverengi: Bronşit, kistik fibroz, akciğer apsesi (akciğerde irin/iltihap dolu boşluklar), zatürre veya pnömokonyoz belirtisi
  • Beyaz: Bronşit, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), konjestif kalp yetmezliği veya reflü hastalığını belirtisi
  • Siyah: Mantar enfeksiyonu (solunum yolundaki mantarlar), akciğer apsesi, pnömokonyoz ve tütün kullanımı belirtisi
  • Kırmızı: Tüberküloz veya akciğer kanseri gibi solunum yolunda iç kanama olduğunu gösteren durumların bir işareti

Gördüğümüz gibi balgamın rengi, bağışıklık sisteminin vücutta neyle uğraştığını gösteriyor. Kahverengi balgamın eşlik ettiği bir öksürük, hastanın uzun bir süredir toprak veya mineral bileşikleri soluması anlamına gelebilir. Ayrıca solunum yolunun bir bölümünde kurumuş kan olduğunu da gösterebilir.

Öte yandan, kırmızı renkteki balgam, bazı durumlarda ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Burun boşluğunda ve  vücudun bir kısmında kanama olduğunu gösterebilir.

Bir sonraki bölümde, bu özel yazının asıl konusuna odaklanacağız: Yeşil balgamla öksürük ne anlama geliyor? Cevap bu yazıda!

öksüren erkek eliyle boğazını tutuyor
Öksürüğe göğüs ve boğaz ağrısı da eşlik edebilir ve bu da başka bir tanıyı işaret eder.

Yeşil balgamlı bir öksürük: Bu ne anlama geliyor?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yeşil balgamın varlığı vücudun bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. Paradoksal olsa da, bu yeşilimsi renklenme, yüksek sayıda ölü beyaz kan hücresinden, virüs veya bakterilere karşı savaş sonucu türeyen diğer maddelerden kaynaklanmaktadır.

Bu balgamın oluşmasına neden olan en yaygın enfeksiyonlar şunlardır:

Akut bronşit

Araştırmalara göre, polikliniklere başvuran ve öksürük sorunu yaşayan kişilerde akut bronşit en yaygın tanı nedenidir. Rinovirüsler (soğuk algınlığına neden olan) bu vakaların % 90’ına neden olduğu için viral kaynaklı bir enfeksiyon söz konusudur.

Çok yaygın olmasa da, bazı bronşitlere bakterilerin de neden olduğunu da belirtmeliyiz. Yukarıda belirtilen kaynağa göre, iki haftadan uzun süren öksürüğü olan hastaların % 32’si Bordetella pertussis bakterisinin neden olduğu enfeksiyona yakalanmıştır.

Diğer bazı semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Göğüste rahatsızlık hissi
  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Nefes darlığı ve hırıltılı solunum

Kistik fibrozis

Bu hastalık ölüm riskiyle (araştırmalara göre milyon kişi başına 1,33’e kadar ölüm oranı görülmektedir) ilişkili olduğu için önceki maddeden çok daha agresif ve ciddi bir hastalıkla karşı karşıyayız. Kistik Fibrozis Vakfı (CFF), bu hastalığın kalıtsal olduğunu ve ekzokrin bezlerinin arızalanmasından kaynaklandığını bildirmektedir.

Normal bir durumda bu bezler mukus, tükürük ve vücudun normal çalışmasına yardımcı olan diğer sıvıları üretir. Kistik fibrozlu hastalarda bu mukus çok yoğundur ve sonuç olarak akciğerleri ve bağırsağı tıkar.

Bu hastalıkla ilgili diğer önemli gerçekler şunlardır:

  • Bulaşıcı değildir
  • Bugün itibariyle tedavisi yoktur
  • Her 3.200 bebekten birinde görülür.

Akciğer iltihaplanması veya zatürre

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, beş yaşın altındaki çocuklarda görülen tüm ölümlerin % 15’inden pnömoni (zatürre) sorumludur. Herhangi bir enfeksiyonun, virüsün, bakterinin veya mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Yine yeşilimsi balgamla birlikte devam eden öksürükler, bu mikroorganizmalara karşı immünolojik mücadele yaşandığının göstergesidir.

Bu sağlık durumuna neden olan hastalıklardan bazıları Streptococcus pneumoniae bakterisi, Haemophilus influenzae Tip b, patojenik mantar Pneumocystis Jiroveci ve solunum sinsisyal virüsüdür. Hastanın alveollerinin sıvı ve irin ile dolmasına neden olur. Bu durum da nefes almayı ağrılı hale getirir ve oksijen emilimini ciddi oranda sınırlar.

Sinüzit

Yeşilimsi balgamla birlikte gelen öksürükler, bakteriyel kökenli sinüzitlere özgüdür. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan istatistiksel çalışmalara göre, bu durum yılda yaklaşık 31 milyon kişiyi etkiliyor. Sinüzit söz konusu olduğunda, patojenik bakteriler sinüslere yerleşerek burun tıkanıklığına, balgama, burun ve göz çevresindeki alanlarda ağrı veya baskıya neden olur.

ağrıyan burnunu tutan kadın ve Yeşil Balgamlı Öksürük
Sinüzit, gözlerin etrafında ve burun çevresinde yoğunlaşan ağrıyla ortaya çıkar.

Yeşil balgamlı öksürük ile nasıl başa çıkarsınız?

Gördüğümüz gibi, öksürüklü yeşil balgam, bir enfeksiyona veya kistik fibroz gibi kalıtsal bir hastalığa karşı bağışıklık sisteminin tepki göstermesidir. Bu, tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu haline gelebilir.

Ancak pek çok durumda solunum yolu tedavilerine gerek kalmadan da bu hastalığı atlatabilirsiniz. Çünkü solunum yolları kendi kendini onarabilme becerisine sahiptir. Hasta olan kişinin bağışıklık sistemi, bu istila ile kendi başına başa çıkabilir. Vücut yaklaşık bir hafta içinde tüm semptomlardan kurtulacaktır.

Bazı durumlarda akciğerlerin daralmış hava yollarını açmak için antibiyotiklere ve hatta cerrahi müdahalelere başvurmak gerekebilir. Sorununuzun ciddiyetine göre doktorunuz en uygun tedavi yöntemini önerecektir. Bu yüzden sorununuz ne kadar basit görünürse görünsün bir doktora görünmek en doğru adım olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.