9 Kan Temizleyici Bitki ve Baharat

Beslenme düzeninize arıtıcı gıdalar ekleyerek kanınızı temizleyin. Baharatlar ve şifalı bitkiler hızlı, kolay ve etkili seçeneklerdir.
9 Kan Temizleyici Bitki ve Baharat
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hiç temiz kana sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu düşündünüz mü? Yazımızda kan temizleyici şifalı bitki ve baharatlardan bahsedeceğiz.

Kanınız hücrelerinize aşağıdaki görevleri gerçekleştirecek maddeleri taşımaktan sorumludur:

  • Solunum: Akciğerler boyunca oksijeni taşır ve karbondioksiti yok eder.
  • Bağışıklık: Kan sıvısı içindeki akyuvarlar ve antikorlarla vücudunuzu korur.
  • Boşaltım: Atık ve kalıntıları toplayıp vücuttan atılmasında rol oynar.
  • Taşıma: Protein, yağ, karbonhidrat, hormon gibi maddeleri taşır.
  • Düzenleyici: Vücuttaki su ve iyonları dengede tutar ve vücut ısısını düzenler.

Kanınız birçok önemli iş yapar ve temiz kalması gerekir.

Toksin artışı şu nedenlerden olabilir:

  • Yetersiz fiziksel aktivite
  • Hayvansal proteinin fazla olduğu bir beslenme düzeni
  • Yeterince sağlıklı gıda tüketmemek

Kanınızı temiz tutmak için yeterli zamanı harcamadığınız durumlarda kötü alışkanlıklarınız ciddi sağlık sorunlarına, hatta kalp krizi ve kansere yol açabilir.

1. Sarımsak

kan temizleyici sarımsak

Kan temizleyici ilk baharatımız sarımsak. Yüksek tansiyon ve zayıf kan dolaşımınıengellemeye yardımcı olur çünkü kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür.

Sarımsak atardamarları, özellikle aort, koroner atardamar ve beyin arterlerini kanın organlara kesintisiz akmasını sağlayarak korur.

Allisin olarak bilinen sülfürik bileşik bakımından zengindir. Bu madde kandaki toksinlerin atılmasını sağlar ve bağırsaklarınızın zararlı mikroorganizmaları yok etmesine yardım eder.

Sarımsak tüketiminizi arttırmak için sabahları iki diş sarımsak çiğneyebilirsiniz.

2. Karahindiba

Karahindiba sindirim sistemini toksinlerden temizleyen yüksek miktarda antioksidan ve çok sayıda besleyici öge içerir. Ayrıca karaciğer sorunlarının tedavisine yardım eder ve kandaki toksinleri yok eder.

Bu bitki doğada ve bahçelerde yabani olarak büyür. Kendine özgü sarı çiçekleri ve dişli yaprakları vardır. Kara hindibanın en kolay tüketimi yapraklarını kaynatarak diğer herhangi bir çay gibi içmektir.

Aynı zamanda bu çayı kafeine alternatif olarak içebilirsiniz. Günde 3 bardağa kadar keyfini çıkarın.

3. Zerdeçal

Bu bitki Hindistan’dan gelir ve asırlardır kullanılır. Genel olarak tat vermek için kullanılsa da aynı zamanda birçok iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

Ana özelliklerinden birisi kanserle savaş gücüdür. Aynı zamanda DNA hasarının tamirine yardım eder ve kronik enflamasyonu rahatlatır.

Zerdeçalın iltihap önleyici özellikleri de vardır. Kalp hastalıklarını ve kan pıhtılaşmasını engellemeye yardımcı olur.

Ayrıca plakların atardamarlarda birikmesini engeller ve kötü kolesterolü düşürür.

4. Fesleğen

fesleğenin faydaları

Fesleğen toksin oluşumunu engellemede karaciğer ve böbreklerinize yardımcı olur. Böylece sindirim sorunlarını ve enfeksiyonlarını uzak tutar.

Buna ek olarak, kanınızda bulunabilecek toksinleri ortadan kaldıran bir diüretik olarak çalışır.

5. Kişniş

Kişniş özellikle kandaki cıva ve diğer zararlı mineralleri atmaya yardımcı olan bir kan temizleyici bitkidir.

Kanda fazla cıva olması düşündüğünüzden daha yaygın bir sorundur. Sonuç olarak cıva diş dolgularından bazı balık türlerine kadar (eğer çok yerseniz) her şeyde bulunur.

6. Meryemana dikeni

Meryemana dikeni tohumları içerdikleri flavonoidlerle tıp alanında ünlüdür. Hasarlı hücrelerin tamirine ve yeni hücreleri korumaya  yardımcı olur .

Ayrıca toksinlerin çözünebilir hale getirilip yok edilmesi için gerekli enzimlerin üretimini arttırmada önemli rol oynar.

7. Isırgan otu

havanda ısırgan otu

Isırgan otu yaprakları, histamin ve formik asit gibi etken maddelerinden dolayı kan temizliğinde iyidir.

Aynı zamanda hemostatiktir. Bu, kanamaları durdurma özelliği olduğu ve metroraji olarak bilinen rahim kanamasını engellemede iyi olduğu anlamına gelir.

Ek olarak ısırgan otu hemofili (kan pıhtılaşmaması), dismenore (ağrılı adet), hemoptiz (kanlı balgam) ve menopoza bağlı bozuklukların tedavisine yardım eder.

Eğer bu sorunlarla başa çıkmak istiyorsanız bir kaşık dolusu ısırgan otu suyu tüketin. Burun kanaması için küçük bir pamuğu veya kumaşı bu suyla ıslatın ve burnunuzun içine yerleştirin.

8. Nim ağacı

Nim (Azadirachta indica) içindeki antioksidanlar karaciğer ve kandaki toksinleri, serbest radikalleri ve bakterileri temizlerler.

Günde bir kere nim çayı için. Eğer çayın tadı sizin için çok acı ise biraz bal katarak tatlandırabilirsiniz.

9. Küsküt

Küsküt yüksek miktarda flavonoid bulunduran asalak bir bitkidir. Bu karaciğerin fazla toksinlerden arınmasına yardımcı olan kuvvetli bir detoks bitkisidir.

Küsküt ayrıca mikroorganizmaları sayesinde çok etkili bir kan temizleyici bitkidir. Son olarak cildinizi sağlıklı tutmaya da yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.