Adaçayı ve Bal ile Kesik ve Sıyrık Tedavisi

Burada paylaşacağımız adaçayı ve bal preparatı, küçük kesikleri ve sıyrıkları tedavi etmek için kullanabileceğiniz antiseptik bir ilaçtır. Bu makalede, bu doğal ilacı evde nasıl yapacağınızı keşfedin!
Adaçayı ve Bal ile Kesik ve Sıyrık Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ne kadar ciddi olduklarına bağlı olarak kesik ve sıyrıkları tedavi etmek için çeşitli yöntemler vardır. Çoğu zaman, yüzeyselse ve cilt temiz tutulursa yara kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, süreci hızlandırmak için bazı doğal çözümler de deneyebilirsiniz.

Adaçayı ve bal gibi bazı doğal bileşenler, cildi enfeksiyondan korumaya yardımcı olan antiseptik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca, her ikisi de iyileşmeye yardımcı olan antioksidanlar ve temel besinler içerir.

Bunları nasıl kullanacağınızı aşağıda keşfedin!

Adaçayı ve Bal ile Kesik ve Sıyrık Tedavisi

Cildin bölgelerinden biri hasar gördüğünde kesikler ve sıyrıklar meydana gelir. Bunlar genellikle kanama, kızarıklık ve ağrıya neden olur. Enfekte olabilirler ve irin ve şişme gibi diğer semptomlara neden olabilirler. Bununla birlikte, uygun şekilde tedavi edilirse, iyileşme süreci hızlıdır ve genellikle komplikasyonlara neden olmaz.

Neyse ki, günümüzde, bu yüzeysel yaralar meydana geldiğinde birçok tedavi seçeneği cildi korur. Birçok seçenek farmasötik olmakla birlikte, bazı doğal preparatlar da çok yararlı olabilir.

Burada paylaşacağımız adaçayı ve bal doğal ilaçları için de durum böyledir. Her iki bileşeni de antiseptik ve iyileştirici özellikleri ile bilinir. Bu kombinasyon, etkilenen cildi dezenfekte etmek için mükemmel bir alternatiftir ve enfeksiyon riskini en aza indirir. Ayrıca tahrişi yatıştırmaya ve yaranın etrafında oluşan şişliği hafifletmeye yardımcı olur.

kesik ve sıyrık tedavisi

Bu adaçayı ve bal preparatı, yüzeysel kesikleri ve sıyrıkları tedavi etmek için doğal bir antiseptiktir.

Adaçayı’nın kesik ve sıyrıkların tedavisinde faydaları

Adaçayı, antiseptik ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde kesik ve sıyrıkların tedavisinde yardımcı olabilecek tıbbi bitkilerden biridir. Bakterilerin ve diğer patojenik mikroorganizmaların büyümesini önleme yeteneği nedeniyle eski zamanlardan beri doğal tıpta kullanılmaktadır.

Harici olarak kullanıldığında, sadece maruz kalan bölgelerde enfeksiyon riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda optimum iyileşme için dokuların yenilenmesine de yardımcı olur.

Balın kesik ve sıyrıkların tedavisinde faydaları

Organik bal, kesik ve sıyrıkları tedavi etmek için en popüler alternatif ilaçlardan biridir. Antibiyotik, antifungal ve antiseptik özellikleri nedeniyle, enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için mükemmel bir seçenektir.

Öte yandan, nemlendirici olduğu ve bir yara nedeniyle hasar gören dokuların yenilenmesine yardımcı olduğu için topikal olarak cilt sağlığına fayda sağlar. Aslında, yatıştırıcıdır ve yanma, kaşıntı ve ağrı gibi rahatsızlıkları hafifletir.

Adaçayı ve bal preparatı nasıl yapılır?

adaçayı ve bal preparatı

Antibiyotik ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle, bu doğal ilaç küçük yaralanmalardan ortaya çıkacak enfeksiyonları önleyebilir. Ayrıca nemlendirir ve iyileştirir.

Kesikleri ve sıyrıkları tedavi etmek için bu doğal ilacın hazırlanışı oldukça kolaydır. Ayrıca, malzemeler çoğu süpermarkette ve aktarda kolayca bulunur. En önemli şey, %100 organik bal aldığınızdan emin olmaktır, çünkü diğer çeşitler aynı besleyici kaliteye ve özelliklerine sahip değildir.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kuru adaçayı tozu (30 g)
  • 4 yemek kaşığı organik bal (60 g)

Edevatlar

  • Steril bir kavanoz
  • Tahta kaşık

Hazırlanışı

  • İlk olarak, birkaç kurutulmuş adaçayı yaprağını ince bir toz haline getirin. İsterseniz, bir aktardan toz haline getirilmiş adaçayı özü satın alın.
  • Daha sonra adaçayı tozunu daha önce sterilize edilmiş bir kavanoza dökün.
  • Bundan sonra, balı ekleyin ve tahta bir kaşık kullanarak karıştırın.
  • Preparat hazır olduğunda, örtün ve 24 saat boyunca serin ve karanlık bir yerde bırakın.
  • Bu süreden sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Nasıl uygulanır?

  • Yarayı iyice temizleyin ve daha sonra adaçayı ve bal karışımını uygulayın.
  • Yavaşça masaj yapın ve 20 ila 30 dakika bekletin.
  • Sonra ılık su ile durulayın.
  • Bu preparatı, cildiniz tamamen iyileşene kadar günde iki ila üç kez uygulayın.

Dikkat: Bu ilacı açık kesiklerde veya sıyrıklarda kullanmaktan kaçının. Lütfen ciddi yaralanmaların bir profesyonel tarafından mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, yaranız ciddi görünüyorsa, derhal bir doktora görünün.

Bu ilaç ilk yardım çantanızın içinde midir? Artık nasıl yapılacağını bildiğinize göre, küçük yaralar durumunda elinizin altında tutabilirsiniz. Bu preparat buzdolabında veya serin bir yerde saklanırsa bir veya iki ay bozulmadan dayanabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Karimzadeh, S., & Farahpour, M. R. (2017). Topical application of Salvia officinalis hydroethanolic leaf extract improves wound healing process. Indian Journal of Experimental Biology55(2), 98–106.
  • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
  • Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100–104.
  • Minden-Birkenmaier BA, Bowlin GL. Honey-Based Templates in Wound Healing and Tissue Engineering. Bioengineering (Basel). 2018;5(2):46. Published 2018 Jun 14. doi:10.3390/bioengineering5020046
  • Lordani TVA, de Lara CE, Ferreira FBP, et al. Therapeutic Effects of Medicinal Plants on Cutaneous Wound Healing in Humans: A Systematic Review. Mediators Inflamm. 2018;2018:7354250. Published 2018 Apr 1. doi:10.1155/2018/7354250

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.