Aerosol Terapisi Nedir?

Aerosol tedavisi ile, bir madde veya ilaç solunum sistemine verilebilir ve terapötik bir etki yapabilir. Daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin!
Aerosol Terapisi Nedir?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Aerosol terapisi, inhalasyon yoluyla aerosol formundaki maddelerin veya ilaçların uygulanmasını sağlayan bir tedavi sistemidir. Doktorlar bu tedavileri uygulamak için nebulizatörler  kullanırlar. Genel olarak, bu cihazlar bir sıvıyı aerosol parçacıklarına dönüştürebilir. Böylece ilacı, hastanın nefes alır gibi içine çekebileceği ince bir sis haline getirirler.

Aerosol tedavisi ile, bir madde veya ilaç solunum sistemine alınabilir ve terapötik etkisini gösterebilir.

Aerosol tedavisi endikasyonları

inhalerlar
Aerosol tedavisi direk olarak solunum sistemine, partiküller halinde gönderilen ilacın etkisini göstermesi prensibine dayanır.

Genel olarak, en yaygın endikasyon astım ve KOAH hastalarında bronkodilatör ilaçların uygulanmasıdır. Bununla birlikte, kistik fibroz, HIV ve bronşektazi gibi  diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılır.

Uygulanabilecek ilaçlar

Aerosol tedavisi ile tıp uzmanları şunları yapabilir:

  • Bronkodilatör veya kortikosteroid ilaçlar.
  • Mukusun temizlenmesine yardımcı olan mukolitikler.
  • Salin gibi salgıları daha sıvı hale getiren maddeler.
  • Doğrudan bronş enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler.

Aerosol tedavisinin avantajları

Genel olarak, aerosol tedavisinin ana avantajı, solunum yollarının etkilenen bölgeleri ile doğrudan temasa geçebilmeleri için maddelerin veya ilaçların bölgeye direk uygulanmasına izin vermesidir. Böylece, düşük dozlarda bile hızlı bir etki elde edilir.

Ayrıca, tipik olarak sistemik uygulamadan daha az yan etkisi vardır. Sonuçta, maddeyi veya ilacı doğrudan bronş seviyesinde biriktirir. Bir nebulize maddenin solunum yollarında birikmesini belirleyen faktörler parçacık boyutudur. Bununla birlikte, nebülizörün tipine bağlı olarak, partikül büyüklüğü ve hızı ve buğunun dağılımında önemli farklılıklar olabilir.

İşte hastaya bağlı faktörler:

  • Yaş
  • Solunum modeli
  • Akciğer durumu

Riskler ve komplikasyonlar

Genel olarak, ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonlar şunlardır:

  • Bronkospazm. Bronşlar iltihaplanır ve daralır. Bu öksürüğe ve nefes almada
  • zorluğa neden olur.
  • Kontaminasyona bağlı enfeksiyonlar.
  • Çarpıntı veya artmış kan basıncı.
  • Genellikle ekshalasyon ile çıkarılan karbondioksitin tutulması.

Ayrıca şunu da okumalısınız: Kronik Astım ve Alerjiye Karşı Ne Yapmalı?

Aerosol tedavisinin uygulanması

Hastalar nebülizörleri doğru kullanmalıdır. Aksi takdirde ilaçlar etkili olmazlar. Ayrıca, hastaların kullandığı nebülizör tipinin, durumlarını tedavi etmek için gerekli madde veya ilaca uygun olması çok önemlidir.

Aşırı yorgunluk veya nefes darlığı çeken hastalarda ilaçlar yüz maskesi ile uygulanabilir. Ayrıca, geleneksel bir inhaler kullanamadığında bunu yapabilirler. Genellikle, yaşlı veya akut hasta hastalar söz konusudur.

Hasta veya medikal uzman ilacı uygun şekilde hazırlamalıdır. Ayrıca, gerekli malzemelere sahip olmalısınız. Ek olarak, ellerinizi iyice yıkamalısınız. Doğru uygulama için cihaz talimatlarını takip edin ve tam olarak doğru ilaç dozajını kullanın.

Bununla birlikte, tedaviniz çeşitli ilaçlar veya maddeler içeriyorsa, aşağıdaki sırayla önce birini sonra diğerini almalısınız:

  1. Bronkodilatörler ve / veya kortikosteroidler.
  2. Salgıları akışkanlaştırmak için maddeler.
  3. Solunum fizyoterapisi. Salgıları harekete geçirmek ve atmak.
  4. Bronş enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler.

Bununla birlikte, bu konuyla ilgili sorularınız için doktorunuza danışın.

Aerosol tedavisi uygulanırken oturuyor olmanız tavsiye edilir. Sırtınızı dik tutarak yapın başınızı geriye doğru eğin. Bu şekilde, ortaya çıkan buğunun istenmeyen alanları etkilemesini önlersiniz. Son olarak, her kullanımdan sonra cihazı ve malzemeleri temizlemeniz ve dezenfekte etmeniz gerekir.

Nebulizatör Çeşitleri

astım ilaçları
Astım tedavisinde de aerosol terapisi uygulanabilir.

Genel olarak, üç temel nebülizör türü vardır.

  1. Ultrasonik dalga. Sis, piezoelektrik bir kristalin titreştirilmesiyle üretilir. Bununla birlikte, sadece farklı konsantrasyonlarda su ve salin nebulize etmek için uygundurlar.
  2. Jet. Bunlar, gaz akışlı bir aerosol üreten bir buğulanma odasından oluşur. Genel olarak, bronkodilatörleri, antienflamatuar ilaçları, farklı konsantrasyonlarda salinleri, mukolitikleri ve antibiyotikleri nebulize etmek için uygundurlar.
  3. Titreşimli ağ nebülizerler. Aerosol, nebülize edilecek sıvıyı bir ağın deliklerinden geçirerek üretilir. Genel olarak, nebulize edici antibiyotikler için mükemmeldir. Bunun nedeni, daha büyük bir akciğer depoziti ve daha az ilaç kaybı sağlamalarıdır.

Sonuç

Genel olarak, aerosol tedavisi ile etkili tedavi için doktorunuzun talimatlarına uymalısınız.

Birden fazla ilaca ihtiyacınız varsa, bunları sırayla dikkatli bir şekilde almalısınız. Ayrıca, nebulizatörü çok dikkatli ve düzgün bir şekilde temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Aynı şekilde, Aşırı yorgunluk gerçekleştirmek de eşit derecede önemlidir. Bu, ilacın izlerini gidermeye yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hess, D., Myers, T., & Rau, J. (2013). Una Guia De Dispositivos Para Aerosolterapia. American Association for Respiratory Care.

  • Rodríguez, G., Fuentes, M., & Perea, P. (2013). Administración Medicamentos Por Nebulización. Junta de Andalucía.

  • Moreno, M. Y. V. (2015). GUIA DE AEROSOLTERAPIA. Respira.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.