Alçı ve Atel: Kullanımı ve Bakımı
Alçı ve atel bir çeşit yaralanmadan dolayı hasar alan vücut bölgelerini korumak için kullanılır. Bu, iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur çünkü vücudun o bölümünün hareket etmesini kısıtlar. Ek olarak da ağrıyı da azaltmaya yardımcı olur. Genellikle alçı ve ateller plastik, bez, alçı veya cam elyafından yapılır.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır. Bu aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Enflamasyon sakinleşir sakinleşmez, doktorlar genelde atelin yerine alçı takar. Alçı daha sert ve sıkıdır, bu da zarar gören bölge-kırık bir kemik veya burkulma olabilir- için daha iyidir.
Alçı ve Atel Bakımı
Kullanılan materyal farklı olsa da ve farklı durumlarda kullanılsalar da, alçı ve atelin bakımı oldukça benzerdir. Şimdi aklınızda tutmanız gereken şeyleri söyleyeceğiz.
1. Alçı ve Atel Bakımı: Kuru Tutun
Bugünlerde bazı su geçirmez alçı ve ateller olsa da çoğunda bu özellik yoktur. Bu yüzden, ıslanmadıklarına emin olmak için özel bir çaba sarf etmelisiniz.
Duş alırken veya yüzmeye giderken ne yapıyorsunuz? Ateli bir poşetle veya doktorunuzun önereceği bir kılıf ile kapatın. Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
2. Kaşımaya Çalışmayın
Alçı veya atel kullanırken oluşan kaşıntı bazen dayanılmaz olabilir. Eğer daha önce bu durumda kaldıysanız muhtemelen bir kalemle veya başka sivri bir cisimle o bölgeyi kaşımayı denediniz. Bu iyi bir fikir değildir çünkü bunlar içeride sıkışabilir ve bir enfeksiyona yol açabilir.
Kaşıntı hissini azaltmanın en iyi yöntemlerinden biri alçının içine bir saç kurutma makinesi ile soğuk hava üflemektir. Kaşıntı tamamen geçmeyecektir ama en azından bunu yapmak sizi biraz olsun rahatlatacaktır.
Bu yazımızı da okuyun: Kuru Cilt İçin Nemlendirici Maskeler Nasıl Yapılır
3. Çatlaklara Dikkat Edin
Alçı ve atel bazen çatlayabilir ve bu da çok problemli olabilir. Bu yüzden iyi bakmalısınız. Herhangi bir deformasyon olup olmadığını veya bir bölgenin yumuşayıp yumuşamadığını görmek için iyice kontrol edin.
Bu deformasyonlara sahip olan atel ve alçılar yaralara, enflamasyon ve ağrıda artmaya sebebiyet verebilir. Her gün kontrol edin ve cildinizde herhangi bir kızarıklık olup olmadığına dikkat edin. Bu, yaranın daha da kötüleşmemesi için çok önemlidir.
4. Olabildiğince Az Değiştirin
Çocuklar bir yerlerini kırdığında, alçının üstüne resim çizmek veya imza atmak bir gelenektir. Bu olay tek başına herhangi bir probleme yol açmaz. Problem, çocuk alçıyı çekiştirmeye ve alçının cilt ile temas eden iç parçalarını yolmaya başlayınca oluşur.
Bu ciddi yaralara yol açabilir. Bu yüzden, materyali bozmamak için çaba sarf etmelisiniz. Evet üzerine yazabilirsiniz, fakat en iyisi, çok dağınık görünmemesi için kalıcı bir kalemle yazmaktır.
Bu yazımızı da keşfedin: Çocuklarda El ve Parmak Yaralanmaları
Göz Ardı Etmemeniz Gereken Hisler
Bahsettiğimiz bütün bakım önerilerine ek olarak, göz ardı etmemeniz gereken bazı hisler de vardır. Çünkü bunlar sağlığımızı tehdit ediyor olabilir.
İşte bunlardan bazıları:
- Uyuşma hissinden ötürü parmaklarda karıncalanma
- Ekstremitelerde his kaybı
- Cildin maviye, beyaza veya mora dönmesi
- Alçı veya atelin çevresindeki cildin kızarması
- Yaralanan bölgenin alçıda veya ateldeyken iltihaplanması
Bütün bu durumlar acil medikal müdahale gerektirir. Enflamasyonun, kızarıklığın veya hassasiyetin geçeceğini beklemek veya tamamen umursamamak çok ciddi problemlere yol açabilir.
Son olarak, eğer ateşiniz varsa, doktorunuzun verdiği ağrı kesiciler ile geçmeyen bir ağrı yaşıyorsanız veya alışık olmadığınız bir koku varsa, direkt olarak acile gitmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Boyd, A. S., Benjamin, H. J., & Asplund, C. (2009, September 1). Splints and casts: Indications and methods. American Family Physician. American Academy of Family Physicians. https://doi.org/10.1097/01.inf.0000360958.34900.18
- Boyd, A. S., Benjamin, H. J., & Asplund, C. (2009, January 1). Principles of casting and splinting. American Family Physician. https://doi.org/https://doi.org/
- Rizzone, K., & Gregory, A. (2013). Using Casts, Splints, and Braces in the Emergency Department. Clinical Pediatric Emergency Medicine, 14(4), 340–348. https://doi.org/10.1016/j.cpem.2013.11.003