Amlodipin: Önlemler ve Yan Etkiler

Hipertansif hastalarda, günlük amlodipin uygulaması kan basıncını önemli ölçüde azaltır. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin!
Amlodipin: Önlemler ve Yan Etkiler

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Amlodipin, tıp uzmanlarının hastalara yüksek tansiyon ve anjina pektoris tedavisi için reçete ettikleri aktif bir prensiptir. Tek başına alınabilir veya diğer ilaçlarla birlikte alınabilir. Bu yazımızda, bu ilacı, nasıl çalıştığını ve yan etkilerini daha yakından inceleyeceğiz.

Kan basıncı ve hipertansiyon nedir?

Yüksek tansiyon tanısı almak için kan basıncı değerleriniz , devamlı ve uzun süreli yüksek olmalıdır.

Kan basıncı, kalp arterlerine kan dolaşımını sağlayabilmeleri için uygulanan basınçtır. Günde birkaç kez değişebileceği için değeri değişkendir. “Büyük” olarak bilinen maksimum veya sistolik basınç, kalp kasıldığında arterlerdeki kan kuvvetini ölçer. Diğer yandan, “küçük” olarak bilinen minimum veya diyastolik basınç, kalp gevşediğinde arterlerdeki kan kuvvetini ölçer.

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon zamana yayılan, sürekli yüksek kan basıncıdır. Bir kişinin kan basıncı 140/90 mmHg’nin üzerinde ise hipertansiyonu vardır. Tedavi edilmezse, beyne, kalbe, kan damarlarına, böbreklere ve vücudun diğer kısımlarına zarar verebilir. Bu hasar, kalp krizine neden olabileceği gibi, kalp ve böbrek yetmezliği gibi sorunlara da yol açabilir.

Amlodipin ne yapar?

Amlodipin, kalsiyum kanallarını bloke ederek etki eden antihipertansif ilaçlar grubuna aittir. Bu nedenle, vasküler düz kas ve kalp kası içindeki kalsiyum iyonlarının girişini engellerler.

Amlodipin, kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürür, böylece kalp daha verimli çalışır.

Öte yandan, Amlodipinin etkisiaynı zamanda arterleri ve koroner arteriyolleri de genişletir. Bu nedenle, anjina pektoris hastaları gibi koroner arter spazmı olan hastalarda miyokardiyumdaki oksijen miktarını arttırır. Hipertansif hastalarda, günlük amlodipin uygulaması kan basıncını önemli ölçüde azaltır.

Dozaj, uygulama ve özel önlemler

Yüksek tansiyon tedavi edilmezse başta böbrekler olmak üzere pek çok organa hasar verebilir.

Amlodipin, yarım olarak da alınabilen tabletlerde uygulanır.Hipertansiyon veya anjina pektorisli yetişkinlerde, başlangıç dozu genellikle günde bir kez 5 mg’dır. Bununla birlikte, hastalar günde maksimum 10 mg doz alabilir. Tedaviyi izlemeyi kolaylaştırmak için tıp uzmanları hastalara her gün aynı saatte almasını tavsiye etmektedirler.

Ayrıca, bazı hasta grupları bu ilacı alırken dikkatli olmalıdır:

Kalp yetmezliği olan hastalar

Kalp yetmezliği olan hastalar dikkatli olmalıdır. Amlodipin dâhil olmak üzere kalsiyum kanal blokerleri konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda gelecekteki kardiyovasküler olaylar ve ölüm riskini artırabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği ve amlodipin

Bu durumdan mustarip hastaların vücutlarından amlodipinin atılması daha uzun sürer. Sonuç olarak, bu hastalar bu ilaçla tedaviye mümkün olan en düşük dozda başlamalıdır. Bununla birlikte, hem tedavinin başlangıcında hem de daha yüksek bir doz almaya başladıklarında dikkatle kullanmalıdırlar. Akut karaciğer yetmezliği olan hastalar dozu yavaşça arttırmalıdır. Ayrıca, dikkatli bir takip gerekmektedir.

Böbrek yetmezliği olan hastalar

Bu durumdan mustarip hastalar normal dozlarda Amlodipin alabilirler. Bununla birlikte, Amlodipinin kan konsantrasyonlarındaki değişiklikler mutlaka böbrek yetmezliği derecesi ile ilişkili değildir.

Amlodipinin yan etkileri

Çeşitli hasta grupları amlodipin kullanırken dikkatli olmalıdır.

Amlodipinin bazı yan etkileri şunlardır:
  • Ellerin, ayakların, ayak bileklerinin veya bacakların şişmesi
  • Baş ağrısı
  • Mide ağrısı ve rahatsızlığı
  • Baş dönmesi veya mide bulantısı
  • Uyku hali ve aşırı yorgunluk.

Ayrıca, bazı yan etkiler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, göğüs ağrınızın sıklığında veya şiddetinde bir artış varsa doktora gitmelisiniz. Kardiyak frekansınız düzensizse veya çarpıntı ya da bayılma şikayetiniz varsa doktora gitmelisiniz.

Sonuç

Kan basıncınızı kontrol altında tutacak ilaçlar kullanmanın yanı sıra, yüksek tansiyonu tedavi etmek için yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız gerekir. Bu değişiklikler arasında yağ ve tuz oranı düşük beslenmek, sağlıklı bir kiloda olmak ve bu kiloyu korumak ve her gün en az yarım saat egzersiz yapmak vardır. Ayrıca, sigara içmekten kaçınmak ve ılımlı bir şekilde alkol tüketmek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zegarra, J., Meza, M., Cornejo, C., Porras, W., Díaz, A., Heredia, O., … Hernández, A. (2017). Amlodipino y choque vasodilatado en una unidad de cuidados intensivos de un hospital general. Reporte de caso. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v28i2.3110

  • Gil de Miguel, A., Jiménez García, R., Carrasco Garrido, P., Martínez González, J., Fernández González, I., & Espejo Martínez, J. (2013). Seguridad y efectividad de amlodipino en pacientes hipertensos no controlados farmacológicamente en el ámbito de Atención Primaria. Hipertensión y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/s1889-1837(00)71072-5

  • Valcárcel, Y., Jiménez, R., Arístegui, R., & Gil, A. (2013). Estudio de farmacovigilancia para evaluar la seguridad y a efectividad de amlodipino en pacientes ancianos hipertensos. Revista Española de Geriatría y Gerontología. https://doi.org/10.1016/s0211-139x(04)74977-x


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.