Apandisit Semptomları: Sakın Göz Ardı Etmeyin!

Apandisit zamanında tedavi edilmezse kişinin hayatını riske atan karın zarı enfeksiyonuna neden olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.
Apandisit Semptomları: Sakın Göz Ardı Etmeyin!
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kalın bağırsağın başlangıç kısmında apandis adı verilen küçük bir organ bulunur. Bu organ iltihaplandığında ve kökünde bir tıkanma meydana geldiğinde apandisit adı verilen hastalık ortaya çıkar. Göz ardı etmemeniz gereken apandisit semptomları ile ilgili bilgi alabileceğiniz bu makaleyi okuyun.

Bu hastalık bölgedeki kan akışını kısıtlar. Böylece, baskı arttıkça iltihaplanma başlar ve kişinin sağlığını riske atar. Bu organın tam olarak ne işe yaradığı bilinmese de, zamanında tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir; çünkü apandis patlayabilir.

Apandis patladığında iltihap vücuda dağılarak sindirim sisteminin diğer organlarını etkileyebilir. Bu nedenle, apandisit semptomları ile ilgili bilgi sahibi olmak ve komplikasyonların oluşmasını önlemek için zamanında tıbbi yardım almak çok önemlidir.

Pek çok insanın apandisit semptomları ile ilgili yeterince bilgisi olmadığı için, bugünkü yazımızda size göz ardı etmemeniz gereken 7 apandisit semptomundan bahsedeceğiz. Mutlaka okuyun!

1. Apandisit semptomları: Karın bölgesinde şiddetli ağrı

karın ağrısı

Karın bölgesindeki şiddetli ağrı, bu hastalığın ilk semptomlarından bir tanesidir. Yavaş yavaş gelişen bu semptom, iltihaplanma ve organ üzerinde meydana gelen baskı sonucu oluşur.

Bu ağrı genellikle karnınızın alt kısmında meydana gelir. Ardından zaman geçtikte ağrının şiddeti artar. Ancak pek çok vakada bu ağrı göbek deliğinde ya da sırtın alt kısmında da hissedilebilir. Bu semptom, hapşırdığınızda ya da bacağınızı karnınıza doğru çektiğinizde daha da kötüleşir.

2. Mide bulantısı ve kusma

Ardından aniden bulantı ve kusmanın ortaya çıkması apandisit iltihabının bir işaretidir. Halsizlik hissiyle birlikte görülen bu semptomlar apandisit problemi yaşayan kişilerde yaygın olarak görülür.

Vakaların % 90’ında mide bulantısı ve kusma görülür. Genellikle, bulantı alt karın bölgesindeki şiddetli bir ağrıdan sonra meydana gelir. Kusma tekrar tekrar meydana geliyorsa, kişi mutlaka bir doktora görünmelidir. Her ne kadar kusma doğrudan apandisitle ilişkilendirilmese de, bir şeylerin ters gittiğini işaret eder.

3. Kabız ya da ishal

bağırsak sorunları

Bazı apandisit hastaları tuvalete çıkma konusunda zorlanır. Bununla birlikte, bazıları da ishal sorunu yaşar. Diğer hastalıklardan da kaynaklanabilecek bu sindirim sistemi problemleri, apandisin iltihaplanmasının da bir sonucu olabilir.

4. Karında şişkinlik

Bu semptom sindirim güçlükleri nedeniyle ortaya çıkma eğilimindedir ve şişkinlik ve baskı hissi yaratır. Bu durum zayıf insanlarda bile gövdenin şişkin görünmesine neden olur. Apandisit vakalarında bu yaygın bir semptomdur. Dokulardaki iltihap ve gaz birikiminden kaynaklanır.

5. Ateş

ateş ölçmek

Bu hastalıkta mide ve bağırsak enfeksiyonuna benzer semptomlar ortaya çıkar. Bu nedenle, ağrı ile birlikte hastada biraz ateşle birlikte titreme görülebilir. Ateş sürekli artarsa ya da tekrar ederse, bir doktora gitmek çok önemlidir. Ateş hafif olsa da karın ağrısıyla beraber görüldüğünde mutlaka bir doktora danışmalısınız.

6. İştahın azalması

Apandisit vakasında, iştahınız yerinde olsa da canınız bir şey yemek istemeyebilir. Bu organın iltihaplanması sindirim sisteminizi etkiler. Birçok durumda da açlık hormonlarının üretimini engeller.

Apandisit derhal tedavi edilmelidir; çünkü yemek yemediğinizde beslenme yetersizliği oluşabilir. Diğer hastalıklarda da iştahınız kesilebilir; bu nedenle bu semptomu iyi analiz edebilmek önemlidir.

7. Baskı uygulandığında ağrı

karna baskı

Karna baskı uygulandığında ağrı hissediyorsanız bu apandisit teşhisini kolaylaştırır. Bu, tıbbi muayene esnasında doktor karnın alt kısmına baskı yaptığında ortaya çıkar.

Bölgeye baskı uygulandığında bu keskin ağrının yoğunluğu artar. Etkilenen bölge serbest bırakıldığında ağrı daha şiddetli hissedilir ve bu durum hastalığın tanımlanmasını sağlar.

Bugünkü yazımızda bahsettiğimiz apandisit semptomlarından herhangi biri sizde var mı? Eğer öyleyse, bunların apandisitten kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için en kısa zamanda bir doktora görünmek en iyisidir. Erken teşhis, hastalığı kontrol altına alacak tedavilerle daha büyük başarı elde etmenizi sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.