Araba Sürerken Uyanık Kalmak için 9 Öneri

Iyi havalandırma ve konforlu bir sıcaklık, sürüş sırasında uyanık kalmak için önemli faktörlerdir, çünkü aşırı ısı uyuşukluğa neden olabilir.
Araba Sürerken Uyanık Kalmak için 9 Öneri

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Araba sürerken uyuyakalmak ölümcül sonuçlar doğurabilir. Şehirler arası yolculukları araba ile yapmak uçağa binmekten daha az maliyetli olabilir, ama sürücü koltuğunda yorgun düşebileceğinizi ve her zaman uyanık kalmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hazırlıklı olmak, tetikte kalmak ve yolda sizi yoracak şeyleri sınırlamak önemlidir.

Burada araba sürerken uykuya dalmamak için hatırlamanız gereken bazı ipuçları vereceğiz.

1. Yola çıkmadan önce bolca dinlenin

iyi uyku almak

Eğer uzun bir yol gezisi planlıyorsanız, kalkış öncesinde en az yedi saat istirahat etmek iyi bir fikirdir.

İyi uyku önünüzdeki birkaç saat boyunca tetikte kalmanıza yardımcı olacaktır.

Bir önceki gece yeterince uyumayan insanların, ertesi gün diğerlerine göre üç kat daha düşük konsantrasyona sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Zaten yorgunsanız, sürüş sırasında manevra yapma ve tepki verme yeteneğiniz etkilenebilir.

2. Yolculuk sırasında hafif beslenin

araba sürerken yemek yemek

Uzun yolculuklar yapan ve yol boyunca ağır yemekler yiyen sürücülerin uykuya dalmaları daha muhtemeldir. Bu durum, gün içinde yolculuk yaparken bile gerçekleşebilir.

Büyük miktarlarda kırmızı et ve karmaşık karbonhidratlar yemek ağır sindirime, dolayısıyla uyku hissine yol açacaktır.

Vücudunuz bu durumda yediklerini sindirmek için daha fazla enerji harcar ve yorgun hisseder. Hafif ve dengeli bir yemek hayatınızı kurtarabilir.

3. İyi bir kahvaltı yaptığınızdan emin olun

büyük kahvaltı
size enerji verir ve seyahat sırasında psikolojik ve fiziksel duyularını korumak için gereken şeyleri sağlar.Protein, karbonhidratlar ve minerallerle zengin iyi bir kahvaltı günün ilk yarısında sizi tetikte tutmaya yardımcı olacaktır.

4. İyi havalandırma

camı açık yolculuk etmek

Sıcak havalarda ya da klima olmadan sürüş yapmak, oksijen kaynağının azalmasına ve uykuya neden olabilir.

Öte yandan, serin bir esinti tetikte kalmaya yardımcı olacaktır. Size yorgunluk ve halsizlik verecek tüm dışsal etkenleri ortadan kaldırmak önemlidir.

Yoğun ısıya maruz kalmak şunlara yol açabilir:

  • Artan gerginlik
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı

Tüm bu faktörler sürüş sırasında kontrol kaybetme riskini artırabilir.

Bu makaleyi ziyaret edin: Sıcakla mücadele etmenin 10 yolu

5. Dinlenme duraklarından yararlanın

iyi dinlenmek

Uzun süre ufuk çizgisine odaklanmak üretir ve çok fazla enerji kaybına yol açar. Bunu önlemek için dinlenme duraklarında biraz vakit geçirerek temiz hava alın ve stres seviyelerini azaltın.

Bu düzenli dinlenmeler dikkatinizi ve beyin aktivitesini artırır. Bu birçok kişi tarafından bilinmektedir. Her iki saatte bir 10 – 15 dakikalık bir duraklama ile zihninizi temizleyebilirsiniz. Böylece sürüş kaliteniz ve refleksleriniz artacak, riskli durumlarda daha iyi tepki verebileceksiniz.

6. Arabayı ılımlı bir hızda sürün

dikkatli araba sürmek

Yüksek hızla sürüş yapmak, sizi diğer araçları geçiştirmeye ve aşırı tetikte kalmaya zorlar. Bu duyularınızı keskinleştirir, ama aynı zamanda yorgunluğun daha hızlı geleceği anlamına gelir.

Daha ılımlı hızlarda sürmek daha iyidir ve enerjinizi daha uzun süre kullanmanıza yardımcı olur.

7. Sabah 02:00 – 05:00 saatleri arasında araba sürmekten kaçının

gece yolculuk etmek

Vücudun sabah abah 02:00 – 05:00 saatleri arasında uyumak için daha yoğun bir çağrısı olur. Bu saatler boyunca aşırı rahatlama haline alışkındır

Bu dönemde, REM ya da derin dalga uykusu gerçekleşir.

O zaman sinir sisteminiz rahatlar. Ama direksiyon arkasındaysanız kaza riski artar.

8. Alkol dikkatinizi dağıtır

asla alkollü araba kullanmayın

Neden alkol etkisi altında araba kullanmamanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Buna ek olarak, düşük miktarlarda alkol vücudu yatıştırıcı ve kısıtlayıcıdır.

Bira ve diğer içecekler, GABA olarak bilinen, anksiyete seviyelerini düzenleyen nörotransmitteri etkiler. Eğer sürüş sırasında alkollüyseniz sonuç uyku hissi olacaktır.

  • Antidepresanlar, uyku hapları ya da anti-alerjik haplar kullanmak da eşit derecede zararlı olabilir.

9. Yardımcı pilot ile yolculuk etmek

dostlarla yolculuk etmek

Eğer yolculukta yanınızda konuşkan yardımcı pilot varsa sürüş sırasında uyanık kalmak daha kolay olur. Bu özellikle gece sürüşünde çok yardımcı olur.

Sizi yolda belli durumlara karşı uyarabilir, yorulduğunuzda çimdikleyebilir. Hatta ara sıra yer değiştirebilirsiniz.

  • Yanınızdaki kişinin uyumaması da çok önemlidir. Yoksa, direksiyon arkasında tembelleşme ve uykuya dalma riskiniz artar.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martín, A. V. (2014). Farmacología y toxicología del alcohol etílico, o etanol. Anales de la Real Academia de Medicina y Cirugía de Valladolid, (51), 241-248.
  • MARTIN, G. H. (2019). Los efectos del alcohol y sus interacciones con los fármacos.
  • Philip, P., Sagaspe, P., Moore, N., Taillard, J., Charles, A., Guilleminault, C., & Bioulac, B. (2005). Fatigue, sleep restriction and driving performance. Accident Analysis & Prevention, 37(3), 473-478.
  • Fatigue and crash risk – Mobility and transport – European Commission. (2021). Retrieved 4 April 2021, from https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/fatique/fatigue_and_road_crashes/fatigue_and_crash_risk_en
  • Rosales Mayor, E., Egoavil Rojas, M. T., Durand Vila, I. S., Montes Ccaccro, N. E., Flores Herrera, R. E., Rivera García, S. L., … & Rey de Castro Mujica, J. (2009). Accidentes de carretera y su relación con cansancio y somnolencia en conductores de ómnibus. Revista Médica Herediana, 20(2), 48-59.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.