Artizan Ekmeği İçin Lezzetli Bir Tarif

Evinizde lezzetli bir artizan ekmeği hazırlamak istiyorsanız bu yazıya mutlaka göz atın. 
Artizan Ekmeği İçin Lezzetli Bir Tarif
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Ekmek, kökeni çok eskilere dayanan bir gıdadır. Bu besin, binlerce yıldır sofralarımıza eşlik ediyor. Elbette ekmek tarifleri zamanla mükemmelleştirilmiştir. Bu yazıda geçen artizan ekmeğinde de olduğu gibi, her geçen gün ekmek yapımı daha da kolaylaşıyor.

İçinde bulunduğu bölgenin geleneklerine ya da bireyin kişisel tercihlerine uygun olarak, artizan ekmeği  tarifleri çeşitlenebilir. Bu yazıda sizinle paylaştığımız tarifi kendi zevkinize göre yeniden şekillendirebilirsiniz.

Malzemelerin detayına ve ekmeğin hazırlanma sürecine geçmeden önce, bu gıdanın sağladığı bileşenleri, besin ögelerini ve katkılarını kısaca gözden geçireceğiz.

Söz konusu ekmek olduğunda hangi maddelerden yapıldığına dikkat etmek gerekir. Genel olarak, buğday unu, maya, tuz ve su, fırına atılacak hamurun temel bileşenlerini oluşturur.

Etrafta ekmeklerle ilgili birçok efsanenin var olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Ekmek hakkında paylaşılan en yaygın inanç, sadece karbonhidrattan oluşması ve kilo almaya neden olmasıdır.

Buğday ununun bileşiminde bulunan karbonhidrat inkar edilemez, ancak bu onun tamamen olumsuz bir özellik olduğu ve vücuda zarar verdiği anlamına gelmez. Aslında genel olarak vücudun düzgün çalışması için karbonhidratlar gereklidir (metabolizmaya bağlı olarak daha fazla ya da daha az miktarda).

Diğer taraftan, tamamen karbonhidratlardan oluşan bir gıda diye bir şey de yoktur. Yemeklerin kimyası bu şekilde çalışmaz; bu nedenle, ortalıkta dolaşan efsaneler konusunda dikkatli olmak gerekir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Metabolizmanız Her Yaşta Nasıl İşler?

Artizan ekmeği evde nasıl yapılır?

Buğday ununun katkı maddeleri ve besin ögeleri

bir torba beyaz un ve artizan ekmeği

Efsanelere kapılmamak için, buğday ununun gerçekte ne olduğunu ve size sağladığı faydaları bilmeniz gerekir. Her ne kadar reklamlarda “Buğday unundan kaçınmak zorundasınız” cümlesine sık sık rastlasanız da, bunlar çoğu zaman gerçek bilgiyi çarpıtmakta ya da tamamen değiştirmektedir.

Buğday kepeği ve probiyotikler, bol miktarda besin ögesi içerir. Kısaca belirtmek gerekirse, bu maddeler hem yüksek kaliteli unları hem de çeşitli yiyecekleri yapmak için kullanılan elementlerdir.

Buğday, ekmek yapmak için önerilen en uygun tahıldır. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey miktar. Sağlıklı bir yaşam tarzına ve dengeli bir beslenme planına sahipseniz, günde 200 gram ekmek kilo artışına neden olmaz. Fakat  beslenme alışkanlıklarınız kötüyse, ekmek doğal olarak sizin için en iyi gıda türü değildir.

Bu tip ekmeklerin içerdiği malzemeler hakkındaki gerçekler açıklığa kavuştuktan sonra, şimdi sıra kendi evinizde artizan ekmeğinizi hazırlamaya geldi.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Karabuğday ile Kolay ve Lezzetli Glütensiz Ekmek

Malzemeler

  • 4 bardak mayasız buğday unu (400 gram)
  • 1 yemek kaşığı maya (25 gram)
  • 10 su bardağı ılık su (850 ml)
  • 1 yemek kaşığı tuz (25 gram)

Hazırlanışı

yoğrulmuş hamur ve partizan ekmeği
  • İlk olarak, tüm malzemeleri alabilecek büyüklükte, tercihen derin bir kap bulun.
  • Kabın içine tüm kuru malzemeleri ekleyin ve karıştırın. İçine suyu dökebileceğiniz derin bir boşluk bırakın.
  • Bir önceki adımı etkili bir şekilde tamamladıktan sonra, suyu ekleyip karıştırmaya başlayın.
  • Topaklanma olmasın diye plastik bir kaşıkla karıştırabilirsiniz. Ekmeğin sırrı, karışımın homojen olmasında yatar.
  • Hamuru yoğurmaya devam edin. Bu adımda biraz güç kullanmanız gerekir.
  • Her iki elinizi de kullanarak iyice yoğurmaya devam edin; böylece karışım pürüzsüz ve topaksız bir form alacaktır.
  • Elde edilen hamur elastik ancak sağlam ve bütün olmalıdır.
  • Bu noktada, artizan ekmeğine bilinen uzun şeklini vermeniz gerekir.
  • 120 °C fırında yaklaşık olarak 25 dakika boyunca pişirin.
  • Bu süre sona erdiğinde pişen ekmeği fırından çıkarın, oda sıcaklığında biraz soğumaya bırakın ve afiyetle yiyin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014;5(6):760–761. Published 2014 Nov 14. doi:10.3945/an.114.006163
  • Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food Energy Secur. 2015;4(3):178–202. doi:10.1002/fes3.64
  • Sajdakowska, M., Gębski, J., Żakowska-Biemans, S., & Jeżewska-Zychowicz, M. (2019). Willingness to eat bread with health benefits: habits, taste and health in bread choice. Public Health167, 78–87. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2018.10.018

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.