Aşırı Aktif Bir Mesane ile Mücadele İçin Nelerden Kaçınmalısınız?

Aşırı su tüketimini önlemek bu konuyla baş etmek için net bir ilk adımdır - ancak aşırı aktif bir mesaneye sahipseniz uzak durmanız gereken belirli gıdalar da vardır.
Aşırı Aktif Bir Mesane ile Mücadele İçin Nelerden Kaçınmalısınız?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Aşırı aktif bir mesane, idrarı herhangi bir anda, en ufak bir uyarı olmaksızın dışarı bırakabilir.

Bu can sıkıcı olmanın daha da ötesinde bir sorundur. Bununla birlikte, iyi haber şu ki, eğer bu durum erkenden ve doğru bir şekilde ele alınırsa çözülebilir bir problemdir.

Bu makalede, eğer bu sorunun üstesinden gelmek istiyorsanız kaçınmanız gereken gıdalara odaklanacağız.

Aşırı aktif bir mesane hakkında bilmeniz gerekenler 

Bir problemle nasıl başa çıkılacağına bakmadan önce biraz bilgi edinmek iyi bir fikirdir. “Hiperaktif mesane” olarak da bilinen aşırı aktif mesane birçok kişiyi etkiler. Aşağıdaki semptomlardan iki veya daha fazlasından muzdarip olan kişi bundan mağdur olabilir:

  • Günde sekiz kez ve gecede iki defadan fazla idrara çıkmak.
  • Tuvalete gitmek için güçlü, tekrarlayan dürtüler.
  • İdrara çıktıktan sonra sıvı kaybı.

Mesane kontrolünü kaybetmekle ilgili birkaç farklı sebep olabilir. Bununla birlikte, genellikle aşağıda belirtilenler temel sebeplerdir:

  • Sinir
  • Stres
  • Aşırı kahve tüketimi
  • Çok miktarda su içmek

Dahası, vakaların yaklaşık %20’si  nörolojik bir sağlık durumuna karşılık gelir. Buna örnek olarak Parkinson Hastalığı, beyin tümörleri ya da ayrık omurga verilebilir .

Hiperaktif mesaneden muzdarip insanlar belirli faaliyetlerde yer alamama hissiyatıyla karşı karşıya gelebilir. Benzer şekilde, sağlık durumlarından ötürü utanç hissedebilirler.

Ani tuvalete gitme ihtiyacı ve “yarı yolda” idrar kaçırmak, iş yerinde sosyal izolasyona ve sorunlara neden olabilir. Her şeyden önce, mağdur kişinin bu endişe için çok fazla zihinsel enerji harcayacak olması muhtemeldir.

Aşırı aktif bir mesane ile mücadele için uzak durmanız gereken yiyecekler

Bu durum için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.

  • Bazı tedaviler tıp uzmanları tarafından reçete olarak yazılır, örneğin botoks enjeksiyonu.
  • Diğerleri günlük alışkanlıklarla ilgilidir. Bunlar, pelvis bölgesini güçlendirmek için fiziksel egzersizleri ve belirli içecekleri ve infüzyonları kesen bir beslenme düzenini içerir.

Eğer hiperaktif bir mesaneden muzdarip birçok insandan biriyseniz, aşağıdaki gıdalardan kaçınmanızı öneririz.

Baharatlı Gıdalar

Hint sosları, Meksika yemekleri, Asya yemekleri, acı kırmızı biber… Lezzetli olabilirler, ancak idrar sisteminizin sağlığı konusunda sorunlara neden olabilirler.

Düşünsenize: Eğer onları yemeniz ağzınızın yanmasına neden oluyorsa, mesanenize de aynı şeyi yapmaz mı? Cevap Evet!

Baharatlı gıdalar ve çeşniler durumun belirtilerini kötüleştirecektir. Bu nedenle, bunlardan tamamen kaçınmanızı veya yemek hazırlarken kullandığınız miktarı azaltmanızı öneririz.

Şekerli gıdalar

Tatlılar – çok miktarda şeker içeren herhangi bir yiyecek gibi – sağlığınız için tehlikeli olabilir. Şeker yerine suni tatlandırıcı içeren tatlılar için de aynı şey söylenebilir.

Tamamı idrara çıkma ihtiyacını artırır ve mesaneyi tahriş eder. Buna ek olarak, aşırı miktarda kalori kaynağıdırlar.

Bu nedenle, şekerlemeler, kurabiyeler, kekler ve diğer tatlı ziyafetlerinden uzak durmak iyi bir fikirdir. Bunun yerine, neden daha fazla taze ve kuru meyve yemeyi denemiyorsunuz? Bunlar harika, lezzetli, sağlıklı birer alternatiftir.

Kahve

sıcacık bir kahve

Kafein, vücut üzerinde altını çizmeye değer çeşitli olumsuz etkilere sahiptir. Örneğin beyin, kalp ve mesanenin hiperaktivitesine neden olur.

Bu nedenle çok fazla kahve içmek mesaneyi fazla çalıştırır. Daha sonra, aktif bir mesane kaynaklı semptomları şiddetlendirir.

Bununla birlikte, mesanenin günlük olarak atmak zorunda kaldığı idrar miktarını artırabilen tek yaygın içecek kahve değildir. Ek olarak, alkolsüz içecekler (özellikle kola), belirli çay çeşitleri ve sıcak çikolata suçlanabilir.

Yaban mersini veya narenciye suları

Hiç şüphe yok ki yaban mersini, kan ve kalp sağlığınız için mükemmeldir. Artı, hipertansiyon ve şeker hastalığı olan insanlar için şiddetle tavsiye edilir. Dahası, idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele adına mükemmel bir araçtır.

Bununla birlikte, sahip olabilecekleri yan etkilerden biri de aşırı aktif bir mesanenin semptomlarını arttırmaktır. Bu küçük meyvelerin içerdiği asit tuvalete daha sık gitmenize neden olur.

Buna ek olarak, yüksek C vitamini içeriği onları bağışıklık sistemini güçlendirmek konusunda çok etkili bir araç yapmasına rağmen, portakal suyu, limon suyu veya greyfurt suyu gibi asitli içeceklerden de kaçınmalısınız.

İdrarı tutamamaktan muzdarip olanlar için, bu meyveler tavsiye edilmez. Çünkü mesaneyi daha da fazla rahatsız eden unsurlar içerirler.

alkollü içecekler

Buna ek olarak, özellikle alkolü aşırı miktarda tükettiğiniz zaman, bir sürü ikincil etkiye sahip olabilir. Artı, güçlü bir idrar söktürücü olmasından ötürü, bu yan etkilerden biri mesaneyi rahatsız etmesidir.

Örneğin, bira içtiğiniz her seferde açık bir şekilde sıvı tüketiyorsunuz. Bununla birlikte, aynı zamanda, biranın içerdiği alkol, böbreklerin işini hızlandırır; bu da mesanenin sıvıyı atmak için daha hızlı çalışması anlamına gelir.

Domates

Domates çok asitli bir meyvedir. Bu nedenle mesanenin ve idrar yollarının sağlığı üzerinde potansiyel olarak zararlı bir etkiye sahiptir. Dahası, çok miktarda su içerirler ve güçlü bir idrar söktürücü etkiye sahiptirler.

Eğer pişmiş domates yiyorsanız, durum daha da kötüleşir, özellikle de domates bir sos şeklinde tüketilirse. Bunun nedeni birçok kişinin domates soslarına biraz asitli tadı “maskelemek” için şeker ekliyor olmasıdır. Yukarıda da değindiğimiz gibi, idrarını tutamayan insanlar için şekerli gıdalar tavsiye edilmez.

Daha düşük şeker içeriği ile lezzetli soslar yapmak için rendelenmiş çiğ havuç eklemek harika bir tekniktir. Ayrıca, karışıma küçük bir miktar krema, süt veya hatta kabartma tozu eklemeyi deneyebilirsiniz.

Bunların hepsi domatesin doğal asitli yapısına karşı koymaya yardımcı olacaktır.

Ana görsel: wikiHow.com

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
  • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
  • Castro, D., Espuña, M., Prieto, M., & Badia, X. (2005). Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: Estudio poblacional. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/S0004-06142005000200006

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.