Atardamar Sağlığı İçin Faydalı 9 Besin

Doğal sızma zeytin yağı atardamar sağlığı için mükemmel bir seçimdir çünkü kolesterol seviyesini dengelemeye yardımcı olur ve serbest radikallerin verdiği zararı azaltır.
Atardamar Sağlığı İçin Faydalı 9 Besin
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Atardamar sağlığı, doğru beslenmeyle korunabilir ve geliştirilebilir. 

Ne var ki atardamar sağlığı gibi önemli bir konuyu ihmal ediyoruz çünkü ticari ürünler piyasayı ele geçirmiş durumda. Tipik modern diyetlerimiz çok sağlıksız yiyecekler içeriyor. Bu durum obezite ve kalp hastalıklarına sebep oluyor.

En büyük sorun ise birçok insanın bu etkileri göz ardı etmesidir. İnsanlar uyarılara rağmen diyetlerini yağ, şeker ve diğer zararlı maddeler üzerine kurmaya devam ediyor.

Bu nedenle, sağlıklı bir diyet sürdürmek önemlidir. Ayrıca atardamar sağlığı ve dolayısıyla genel sağlığınızı koruyan belirli gıdalarla diyetinizi tamamlamanız gerekli.

Birçok kişi, bu gıdaların neler olduğunu bilmiyor, bu nedenle bugün atardamar sağlığı için en faydalı dokuz besini vurgulamak istiyoruz.

Bunları çok seveceksiniz!

Atardamar sağlığı için faydalı yiyecekler

1. Yağlı balık

yağlı balık

Yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri içerir. Vücut tarafından emildikten sonra, atardamarlarda biriken kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.

Bu sağlıklı yağlar, iyi kolesterolün yükselmesini ve zararlı lipidlerin vücuttan atılmasını destekler.

Ek olarak, iltihaplanmayı ve dolaşımdaki sorunları önleyebilen bol miktarda amino asit ve gerekli mineralleri de sağladıklarını eklemek gerek.

Haftada en az iki kez, aşağıdaki balıkları yemeye çalışın:

  • Somon
  • Ton balığı
  • Sardalya
  • Orkinos
  • Ringa
  • Alabalık

2. Zeytinyağı

Rafine işlemine tabi tutulmayan natürel sızma zeytinyağı, atardamar sağlığı için çok faydalı sağlıklı yağlardan biridir.

Zeytinyağındaki yağ asitleri, antioksidanlara ek olarak, serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltır ve kolesterol ve trigliserid düzeylerini dengeler.

3. Susam tohumları

atardamar sağlığı için susam

Susam tohumları giderek popüler hale geliyor, çünkü kalbinizin sağlığına fayda sağlayan ve kilo vermeye yardımcı olan gerekli besin maddeleri içerir.

Sahip oldukları temel yağ asitleri kolesterol seviyelerini düşürür, ayrıca dolaşım sorunlarını azaltır ve kalbinizi korur.

Susam tohumlarının düzenli olarak tüketilmesi, yemek yeme isteğini kontrol altına alabilir ve aşırı kilonun sebep olduğu atardamar sertleşmesini önleyebilir.

4. Domates

Domateste bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopen, arteriyel ve kardiyovasküler sağlık açısından fayda sağlar.

Bu madde, atardamar duvarlarındaki kolesterolün oksidasyonunu azaltır ve dolaşım sorunlarına yol açabilecek iltihaplanmayı kontrol eder.

5. Zencefil

zencefil

Antioksidan ve anti-enflamatuvar etkileriyle bilinen zencefil, yüksek kolesterol veya kan basıncı gibi sorunlarla karşılaştığınızda atardamar sağlığına faydalı olabilir.

Zencefilin ana maddesi olan gingerol, dolaşımı düzenler ve atardamarın duvarlarına yapışan lipidlerin yok edilmesine yardımcı olur.

Zencefili çay olarak tüketebilir veya smoothielere, çorbalara ve diğer tariflere ekleyerek de kullanabilirsiniz.

6. Yulaf

Dünyanın pek çok yerinde “tahılların kraliçesi” olarak bilinen yulaf, atardamarlarınızı temizlemenin ve aterosklerozu önlemenin harika bir yoludur.

Yulaftaki diyet lifleri, sindirimi geliştirir ve kolesterol ile yağı metabolize eden süreçleri destekler.

Yulafı haftada en az üç kez diyetinize eklerseniz, damarlarınız temiz kalır ve esneklik kazanır.

7. Yaban mersini

yaban mersini

Yaban mersini, atardamarları temizlemeye, yüksek kolesterol ve damar sertleşmesini önlemeye yardımcı olan antioksidan ve doğal lifler bakımından zengin bir meyvedir.

Özellikleri sayesinde yaban mersini, vücudunuzu temizler ve serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltır.

Yaban mersini tüketimi, erken yaşlanmayı önler ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

8. Kuru yemiş

Kuru yemişler, atardamar tıkanıklığını ve kardiyovasküler sistemi etkileyen diğer durumları önleyebilen amino asit ve sağlıklı yağlar içerir.

Yaban mersini, açlık hissini azaltma özellikleriyle biliniyor olsa da kolesterol seviyelerini ve iltihabı kontrol etmek için de faydalıdır.

Omega 3 yağ asitleri, yüksek tansiyon ve obezite gibi bozuklukları önlemeye yardımcı olur.

Aşağıdaki kuru yemişlerin bazılarını deneyebilirsiniz:

  • Fıstık
  • Yer fıstığı
  • Antep fıstığı
  • Badem

9. Çilek

antioksidan özellikteki çilek

Çilek, yüksek antioksidan içeren ve düşük kalorili bir besindir. Bu nedenle kalp-damar sağlığını korumak açısından mükemmeldir.

Vitaminler ve mineraller, atardamar sağlığını iyileştirir ve kötü kolesterol gibi yağların birikimini azaltır.

Çilek, iltihaplanmayı önleyen etkilerine ek olarak, sağlıklı kan dolaşımın korunmasına yardımcı olur ve toksinlerin kandan atılmasını destekler.

Diyetinizi daha sağlıklı bir hale getirmeye hazır mısınız? Halihazırda günlük beslenmenizde bu yiyecekleri kullanmıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede başlayın ve yararlarının keyfini çıkarın.

Atardamar sorunlarını fark etmenin genellikle zor olduğunu unutmayın, bu nedenle en başından itibaren bu sorunların önüne geçmeye çalışmak en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nicholls SJ, Lincoff AM, Bash D, Ballantyne CM, Barter PJ, Davidson MH, Kastelein JJP, Koenig W, McGuire DK, Mozaffarian D, Pedersen TR, Ridker PM, Ray K, Karlson BW, Lundström T, Wolski K, Nissen SE. Assessment of omega-3 carboxylic acids in statin-treated patients with high levels of triglycerides and low levels of high-density lipoprotein cholesterol: Rationale and design of the STRENGTH trial. Clin Cardiol. 2018 Oct;41(10):1281-1288. doi: 10.1002/clc.23055. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30125052; PMCID: PMC6489732.
  • Cheng HM, Koutsidis G, Lodge JK, Ashor A, Siervo M, Lara J. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017 Feb;257:100-108. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28129549.
  • Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, Rezaianzadeh A, Akbari M, Kolahdooz F, Rahimi M, Keneshlou F, Asemi Z. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766. doi: 10.1080/10408398.2018.1427044. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29393665.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.