Ayarlanabilir Mide Kelepçesi: Kullanımı ve Özellikleri

Ayarlanabilir mide kelepçesi laparoskopi ile yerleştirildiğinde çok az komplikasyona neden olur. Çünkü bu yöntemle genelde hiçbir enfeksiyon veya yara problemi görülmez. 
Ayarlanabilir Mide Kelepçesi: Kullanımı ve Özellikleri

Son Güncelleme: 22 Nisan, 2020

Laparoskopi ile yerleştirilen ayarlanabilir mide kelepçesi, midenin üst kısmının etrafına yerleştirilen şişirilebilir bir silikon cihazdır. Asıl amacı obeziteyi tedavi etmektir ve böylece insanların gıda tüketimini azaltarak kilo vermelerine yardımcı olur.

Obezite, birden çok faktörün neden olduğu kronik bir hastalıktır. Sadece sağlıklı bir diyet uygulamaktan öte, kişinin yaşam kalitesini arttırmak ve diyabet gibi başka olası hastalıkların da önüne geçebilmesi için obeziteyle savaşması gerekir.

Morbid obezitenin sadece diyet odaklı tedavisi, uzun vadede bu hastalıktan kaynaklanan tüm sorunları başarılı bir şekilde kontrol edemez. Bu nedenle bazı durumlarda bu tür bir ameliyat tavsiye edilebilir. Ayarlanabilir bir mide kelepçesinin yerleştirilmesi sadece kilo vermek veya ideal bir kiloya ulaşmak için değil, aynı zamanda morbid obezite sorunu yaşayan insanların genel sağlığını iyileştirmek için de kullanılabilir. 

Bu yazıda, bu cerrahi işlemden ve prosedürlerinden detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Ayarlanabilir mide kelepçesi nedir?

Ayarlanabilir mide kelepçesi ameliyatı laparoskopi ile gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında cerrah, karnın içini görmesine izin veren çok küçük bir kesik açar ve bu şekilde kelepçeyi yerleştirir.

Kesme işleminden sonra mideye elastik bir bant takılır. Bu mide bandı veya kelepçesi tıpkı bir kemer gibi işlev görür ve midenin üst kısmını sıkıştırarak daha küçük bir hale getirir. Bu şekilde mideye sadece belirli bir miktarda yiyecek girebilir.

Mide kelepçesi ayrıca gıdaların bağırsağa geçişini de yavaşlatır ve bu şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Bu cerrahi işlemin en iyi yanı, geri alınabilir olmasıdır. Hatta uzman bir doktor herhangi bir zamanda bu kelepçeyi çıkarabilir.

tartılan obeziteli kişi ve ayarlanabilir mide kelepçesi

Ayarlanabilir mide kelepçesinin avantajları nelerdir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, mide kelepçesi takılması laparoskopik bir prosedürdür. Yani karnı cerrahi bir operasyonla tamamen açmayı veya invazif (cerrahi işlem gerektiren uygulamalar) bir işlem gerektirmez. Buna ek olarak, bu işlemin sonucunda midenin anatomisi değişmek zorunda değildir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, mide kelepçesi geri dönüşü olan bir prosedürdür.

Mide kelepçesinin diğer bir avantajı ise morbid obezite ile birlikte gelen diğer sağlık sorunlarının azaltılmasına yardımcı olmasıdır. Bu işleme ek olarak kişinin sağlıklı bir yaşam tarzına da adapte olması gerekiyor. Kişiye özel doğru ve sağlıklı bir diyeti benimsemek ve egzersiz yapmak, bu işlemin tamamen başarılı sonuçlanmasına yardımcı olacak. Yani sadece mide kelepçesi taktırmanız fazla kilolardan kurtulmanızı sağlamayacak. 

Mide kelepçesi tokluk hissine neden olur ve bu da kişinin sürekli yemek yemeyi düşünmesini bırakmasına yardımcı olur. Tahminlere ve elde edilen bulgulara göre, obezite hastaları fazla kilolarının yaklaşık % 50’sini bu yöntemle verebiliyor. 

Bu tür bir operasyon geçiren bir hasta, yapılan işlemden sadece birkaç saat sonra evine gidebilir. Genelde ameliyat sonrası ağrı olmaz. Tüm bunlara ek olarak, iyileşmede aksaklık veya enfeksiyon riski çoğu hastada minimaldir.

Mide kelepçesinin dezavantajları

Her şeyde olduğu gibi, bu prosedürün de bazı dezavantajları var. Uzun vadede çok şiddetli obezite vakalarında genellikle cerrahi müdahale gereklidir. Çünkü mide kelepçesi kayabilir ve bu durum midenin tekrar hacminin artmasına neden olabilir.

Ayrıca birçok çalışma, mide kelepçesini gastroözofageal reflü ve özofajit vakalarıyla ilişkilendiriyor. Tüm bunların yanında, insanların kilo vermenin diğer birçok süreçten daha yavaş işlediğini bilmesi gerekiyor. Mide kelepçesi sihirli bir yöntem değildir; kişisel çabanız ve zaman gibi faktörler de devreye girmelidir.

Mide kelepçesi yerleştirildikten sonra, vücut belli bir adaptasyon sürecine ihtiyaç duyar. Bazı hastalarda mide bulantısı ve kusma gözlemlenebilir. Bu nedenle mide kelepçesi takıldıktan sonra hastanın yediği ve içtiği şeyleri kontrol etmesi çok daha önemli bir hal alır.

obezite sorunu yaşayan bir kişi yemek yiyor

Mide kelepçesi diğer tekniklerden hangi yönüyle farklıdır?

Morbid obeziteyi tedavi etmek için başka teknikler de bulunmaktadır. Örneğin mideye bir balon sokularak gerçekleştirilen mide balonu tedavisi de seçenekler arasında. İçi bir çözelti ile dolu olan bu balon yardımı ile mide kapasitesi neredeyse yarıya indirilmiş olur.

Bu bahsettiğimiz top, genellikle yemek borusundan sokulur ve midede yaklaşık altı ay boyunca kalır. Bununla birlikte, bu işlem gerçekleştikten sonra kişinin yeme alışkanlıklarını da değiştirmesi gerekir. 

Tüp mide operasyonu biraz daha karmaşık bir tekniktir. Midenin bir kısmının alınmasından oluşur ve mide hacmini büyük ölçüde azaltır. Bu prosedürün uygulanması için hastaya genel anestezi yapılır.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Çocukluk Çağında Obezite: Büyük Bir Sorun

Son olarak

Ayarlanabilir mide kelepçesinin yerleştirilmesi, kişinin morbid obezite ile savaşmasına yardımcı olan cerrahi bir işlemdir. Ancak daha önce defalarca belirttiğimiz gibi, bu işlemden sonra hasta hayatına eski alışkanlıklarıyla devam etmemelidir. Bu işlemin en iyi sonucu verebilmesi için düzgün bir diyeti benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak şarttır. Obezite sorunu yaşayan hastanın genel olarak yaşam alışkanlıklarını tümüyle değiştirmesi gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.