Bazı İnsanlar Neden Diğerlerinden Daha Hızlı Kilo Alır?

Bazı insanların diğerlerine göre daha hızlı kilo almasına neden olan belirli sabit faktörler olsa da, diğer faktörler kilo vermeye yardımcı olmak için değiştirilebilir.
Bazı İnsanlar Neden Diğerlerinden Daha Hızlı Kilo Alır?
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 18 Ocak, 2019

Muhtemelen, bazı insanların diğerlerinden daha fazla yediklerini ve buna rağmen kilo almadıklarını ya da aynı miktarda yediklerini, ancak diğerleri kadar fazla ya da daha hızlı kilo almadıklarını fark etmişsinizdir. Bu makalede size, bu yaygın fenomenin arkasında yatan sebepleri anlatmak istiyoruz.

1. Genetik

televizyon önünde sağlıksız beslenmek

Genetik, bu sorunun nedenlerinden biridir, çünkü genetik yapımız hayatımızı etkileyen birçok önemli faktörü belirler. Genetik yapımız, vücudumuzun kilo almasının ne kadar kolay ya da zor olduğunu belirlemek açısından da rol oynar.
  • Bu şimdiye kadar kanıtlanmış bir gerçektir, çünkü insan genomu uzmanları, yağın dağıtımından ve depolanmasından sorumlu olan genleri ayırmayı başarmışlardır.
  • FTO geni ( yağ kütlesi ve obezite ile ilişkili) erkeklerin % 82’sinde bulunur, bu da daha az yemelerine rağmen daha fazla kilo alma eğilimleri olduğunu gösterir.

2. Diyet

Genetik bu konuda etkili olan temel bir madde olsa da, takip ettiğimiz diyet de eşit derecede önemlidir. Bunun nedeni, diyetimizin, neden kilo verdiğimizi ya da kilo aldığımızı belirlemede önemli olmasıdır.

Kilo almakla ilgili bazı genlerin, sağlıksız yiyeceklere karşı duyulan arzuya olan yatkınlığa neden olduğu doğrudur. Bu nedenle, bu genin etkilerini ayırt edebilmenizi sağlayan disiplinli ve sağlıklı alışkanlıkları edinmeniz gerekir.

Daha sağlıklı ve hafif bir diyete başladığınızda, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz, aklınızda bulunsun. Bu yüzden buna alıştıktan sonra daha sağlıklı bir şekilde yemenizi isteyecek olan, kendi vücudunuz olacak. Bir şans verin!

3. Egzersiz

yürüyüş yapan kadın

Tabii ki, yaptığımız egzersizin miktarı, söz konusu sağlıklı bir kiloyu korumak olduğunda başka bir kilit faktördür. Bunun nedeni, takip ettiğimiz diyetten ayrı olarak, bazı insanların daha fazla ya da daha hızlı kilo almalarını belirleyen, bir başka temel faktör, yaptıkları fiziksel egzersizdir.

Bununla birlikte, belirli spor türünü tek başına yapmanın kilo vermenize yardımcı olmayacağını, ancak ne kadar kilo aldığınız konusunda belirleyici bir faktör olacağını unutmamalısınız.

Ayrıca, her bir kişinin ihtiyaç duyduğu egzersiz miktarının farklı olduğunu unutmamalısınız. Bazı bireylerin 200 kalori yakmak için iki saat bisiklet sürmeleri gerekmesine rağmen, yarım saat, başkaları adına aynı miktarda kaloriyi tüketmek için yeterlidir.

Belirli bir miktarda egzersiz yaptığınız için kendinizi yemekli ikramlarla ödüllendirmeyin, çünkü bu eylem sağlığınız için hiç de iyi değildir. Örneğin, yeterli egzersiz yapmanın karşılığında normalden daha fazla yemek yemek tavsiye edilmez.

Bunu yaparak başarabileceğimiz tek şey, çabalarımızın boşa çıkmış olmasıdır. Üstelik bu durum, kilo almamıza bile sebep olabilir.

5. Stres ve uykusuzluk

Hem stres hem de uykusuzluk, formda kalmanıza karşı bir engel olabilir. Bu iki faktör, kilomuz üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir ve kilo almamızı teşvik edebilir.

Çoğu zaman, stres altında olduğumuzda, sağlıksız yiyecekleri tercih etme eğilimi gösteririz çünkü onları daha çok seviyoruz ve daha iyi hissetmemizi sağlıyorlar.

Ancak, bu kesinlikle kaçınılması gereken şeydir, bu yüzden sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarını benimseyebiliriz.

5. Bağırsağın biyolojik çeşitliliğini kaybetmesi

Çeşitli çalışmalara göre, bağırsak florasında meydana gelen değişiklikler obezite ve tip 2 diyabet gibi hastalıklarla ilişkilidir. Bağırsak florasının bileşimi ve çeşitliliği, sadece kayıp bakterilerden değil aynı zamanda artık üretilmeyen bakterilerden dolayı da kilo alımına neden olur.

Bu uygun olmayan bir diyet ya da aşırı antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkabilir. Neden?

Bağırsak florasında meydana gelen değişiklikler, aynı miktarda yemek yemesine rağmen, söz konusu bireyin her gün 150 kalori daha fazla üretmesine ve daha hızlı kilo almasına neden olabilir. Bu miktar, kesinlikle kilo alma eğiliminde artışa neden olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Doo M., Kim Y., Obesity: interactions of genome and nutrients intake. Prev Nutr Food Sci, 2015. 20 (1): 1-7.
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Rajan TM., Menon V., Psychiatric disorders and obesity: a review off association studies. J Postrgrad Med, 2017. 63 (3): 182-190.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.