Bebek Saçları Nedir ve Neden Çıkarlar?
Can sıkıcı bebek saçlarının son zamanların en başarılı saç trendlerinden biri olacağını kim bilebilirdi? Onlara sahip olanlar, onlara hakim olmanın kolay olmadığını bilirler, ancak tekniği doğru yaptığınızda güzel görünürler ve herhangi bir saç stilini yükseltebilirler.
Bu küçük saç telleri, saçın geri kalanından farklı bir dokuya sahip olmaları ile karakterize edilir. Ama neden ortaya çıkıyorlar ve onları nasıl şekillendiriyorsunuz? Tüm detayları bu yazımızda anlatacağız.
Bebek saçları nelerdir?
Bebek saçları, bazı insanların yüz hatlarında çok belirgin olan ince tellerdir. Normal saçlarla aynı büyüme modeline sahip olmalarına rağmen onlardan oldukça farklıdırlar.
Yeni başlayanlar için, saç döngüsünün evreleri daha kısadır ve yağ bezleri terminal kılların foliküllerindeki bezlere kıyasla çok aktif değildir. İşte tam da bu yüzden çoğu durumda 2 milimetreyi aşamazlar.
Artık bebek saçlarını, kopmuş olan terminal saç tellerinden ayırmak gerekir. Aşağıdakiler gibi farklı nedenlerle saç kırılmaları:
- Çok sıkı saç modelleri yapmak
- Aşırı sıcak fön ve maşa kullanımı
- Saç yapısında hasar ve zayıflık
- Saç boyası gibi kimyasalların kullanımı
Her durumda, bu kırık saçlar dışarı çıkar, ancak normal olarak uzayacakları için bebek saçlarıyla aynı değildirler.
Bebek saçları neden çıkıyor?
Sadece genetik yüzünden! Saç ve yapısını anlatan yazılara bakacak olursak, insanda sadece üç çeşit saç bulunur ve bunların hiçbiri ‘bebek saçı’ olarak nitelendirilmez. Gelin bu konsepte biraz daha yakından bakalım.
Üç tür saçtan ilkinin, fetüsken uzamaya başlayan ve siz üç aylık olana kadar devam eden lanugo olduğunu biliyoruz. Bu yaştan sonra yetişkin saçları çıkmaya başlar.
Yani, saçları kılları bu kategorilerden birine yerleştirilecekse, yapıları terminal (yetişkin) kıllardan çok farklı olduğu için bu lanuga’dır. Görünüşleri – her insanın genetiği tarafından belirlenir – bu tür saçların kısa olduğu bir büyüme aşaması olduğu için oluşur.
Bu, bazı insanların neden bu tüylerden daha fazla veya daha az yoğunlaştığını açıklıyor. Sadece yüz konturunda değil, kulak üstü ve ensede de bol miktarda bulunanlar bile var.
Böylece bebek tüylerini avantajınıza kullanabilirsiniz
Bebek saçları olan ve onları nasıl kullanacağını bilmeyen kadınlardan biriyseniz, endişelenmeyin! Onları nasıl stillendireceğinizi ve gururla ve şık bir şekilde kullanacağınızı anlatacağız.
Gerekenler
- Bir diş fırçası veya çok ince, ancak sert kıllı bir fırça
- Saç spreyi, jöle veya seçtiğiniz herhangi bir saç sabitleyici madde
Adım adım
- Daha iyi yönetilebilirlik sağlamak için bebek saçlarını uçtaki tellerden ayırın. Bunu bir tarağın ince ucuyla yapabilir veya bu konuda çok fazla deneyiminiz yoksa saçlarınızı toplayın ve kontürünüzden dışarı çıkan küçük tüyleri ayırın.
- Bu saçları iyice ıslatın ve istediğiniz saç spreyini uygulayın.
- Diş fırçası veya ince tarak ile onları taramaya ve istediğiniz şekli vermeye başlayacaksınız.
- Onları gizlemek zorunda olduğunuz saç stili yönünde taramak isteyip istemediğinizi veya bir diva gibi kullanmak isteyip istemediğinizi siz seçersiniz. Eğriler ve dairesel şekiller yapabilirsiniz.
- Biraz daha saç spreyi ile bitirin; bu durumda yaratıcılığınızı bozmamak için saç spreyi kullanmak daha iyidir.
Bunu da okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Yeni Bir Saç Kesimi İle Nasıl Daha Genç Görünürsünüz?
Saçak stili: Bebek saçlarına şekil vermek için harika bir seçenek
Bir önceki maddede de söylediğimiz gibi, bebeğinizin saçlarını nasıl şekillendirmek istediğinizi siz seçiyorsunuz. Çok ilginç bir seçenek saçak stilidir. Bu tarz yeni değil; aslında Afrika kökenli kadınlar arasında çok popüler ama son birkaç yılda her zamankinden daha popüler hale geldi.
Bebek saçlarınızı saklamak değil, onları kullanmak istediğiniz saç stilinin bir parçası haline getirmek, adeta baş kahraman yapmaktır. Bu, bu saçları genellikle eğrisel olmak üzere farklı desenlerle şekillendirerek elde edilir. Hatta bu gibi aksesuarların daha doğal görünmesini sağladığı için peruk kullanımını çok iyi gizlemenize olanak tanıyorlar.
Bebek saçı şekillendirmenin riskleri
Bebek saçlarını şekillendirme tekniği güvenli olsa da dikkate alınması gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan biri, belki de en önemlisi, traksiyon alopesi ile ilgilidir.
Uzmanların tarif ettiği gibi bu durum, saçın çok fazla çekilmesinin saç derisinde oluşturduğu sıkılaştırma etkisinden kaynaklanır. Bu durum geri dönüşümlü olsa da, çok ileri aşamalarda kalıcı skar oluşturan alopesiye, yani etkilenen bölgede saç yokluğuna yol açabilir.
Öte yandan, diğerlerinin yanı sıra saç spreyi, mumlar, fareler ve jeller gibi sabitleyici ürünlerin sürekli kullanımı istenmeyen etkilere neden olabilir. Herhangi bir zarar görmemek için en kaliteli ürünleri seçmek gereklidir. Düşük kaliteli formüller kullanıldığında saç tellerinde hasar, güçsüzlük ve parlaklık kaybı oluşabilmektedir.
Bu nedenle bebeğinizin saçlarını düzenli olarak dinlenmeye bırakmanız ve tararken kökleri çok fazla çekmemeye çalışmanız önerilir. Aynı şekilde, bu bölgede ürün birikmesini önlemek için saçınızı iyice temizlemeniz gerekir.
Saçınızı sağlıklı tutmak için nemlendirmeyi ve bakım yapmayı unutmayın.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Saçkıranı Tedavi Etmek İçin En İyi Çözümler
Bebek saçlarınızın keyfini çıkarmaya hazır mısınız?
Artık bebeğinizin saçlarının nereden geldiğini ve neden onlara sahip olduğunuzu biliyorsunuz. Bununla birlikte, onlara sahip olmanın ve Rosalia, Rihana ve hatta Jennifer Lopez’in en iyi stiliyle gösterme zamanı geldi. Onları saç stilinizin bir parçası haline getirme fırsatını kaçırmayın ve onların varlığından rahatsız olmayı bırakın.
Şu andan itibaren bebek saçlarınıza iyi bakın, onları tarayın ve keyfini çıkarın çünkü oradalar, gitmeyecekler ve görünüşünüzü güzelleştirmenin harika bir yolu olacaklar!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Garrote, A. & Bonet, . (2004) Cosmética de estilo. Offarm. Vol. 23. Núm. 10.
- Pérez-Elizondo, AD, & Achenbach, RE. (2016). Alopecia por tracción: identificación de un motivo de consulta en dermatología. Revista argentina de dermatología, 97(2), 5-8. Recuperado en 10 de junio de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2016000200002&lng=es&tlng=es.
- Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223.