Biliyer Atrezi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Biliyer atrezi karaciğer hasarına yol açar ve vücudun olması gerektiği gibi işlev göstermesini sağlayan çeşitli süreçleri etkiler. 
Biliyer Atrezi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Biliyer atrezi, kronik bir karaciğer sorunudur. Günden güne ilerler. Doğumdan kısa bir süre sonra belirgin hale gelir. Safra kanalları tıkanır ve safra karaciğerden ayrılamaz. Bu nedenle, karaciğer hasar görür ve bu, çeşitli hayati fonksiyonları etkiler.

Hastalık tedavi edilmezse hayati açıdan tehlike yaratabilir. Bu yazıda biliyer atrezi hakkında bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz!

Biliyer atreziye ne yol açar?

doktor safra görüntü

Biliyer atrezinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Birçok uzman, bebeklerin biliyer atrezi ile doğduğuna inanmaktadır. Bu da safra kanalındaki alterasyonun hamilelik sırasında meydana geldiği anlamını taşır.

Ancak hastalığın, doğumdan sonra, toksik veya bulaşıcı maddelere maruz kalma nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar da vardır. Annenin aldığı ilaçlarla ya da hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklarla ilişkili değildir.

Günümüzde uzmanlar hala genetikle ilişkili olup olmadığını bilmiyorlar. Genel olarak hastalığın, bir ailede birden fazla kez tekrar etmesi olası değildir.

Biliyer atrezi hakkında her şey: Semptomları

Bu durumdan etkilenen bebekler, doğumda genellikle sağlıklı görünürler. Ancak hastalığın semptomları doğumdan sonraki iki hafta ile iki ay arasında gelişir. Biliyer atrezi semptomları, diğer tıbbi durumlara veya sorunlara benzeyebilir.

Ortaya çıkabilecek semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Sarılık. Ciltte ve gözlerde sararma. Kanda, iltihaplanma, diğer karaciğer hücresi anormallikleri veya safra yolu tıkanıklıklarına bağlı görülebilen yüksek ve düzensiz bilirubin seviyesi nedeniyle ortaya çıkar.
  • Koyu renkli idrar ve soluk dışkı.
  • Şişmiş karın ve kilo kaybı.

Biliyer atrezi hakkında her şey: Tanı

karaciğer doktor

Hastalığı teşhis edebilmek için tıp uzmanları, farklı testler ve kan testleri talep ederler.

Kan testleri

Kan testleri aşağıdaki parametreleri ölçer:

  • Karaciğer enzimleri. Karaciğer enzimlerinin seviyelerinin yükselmesi doktorları karaciğer hasarı veya yaralanması konusunda uyarabilir. Ancak böyle bir durum olduğunda enzimler kana geçer.
  • Bilirubin. Karaciğerin ürettiği bilirubin safraya boşaltılır. Yüksek bilirubin seviyeleri genellikle safra akışı tıkanıklığını veya karaciğerde safra işlemede bir sorun olduğunu gösterir.
  • Albümin ve toplam protein. Seviyelerinin normalin altında olması, kronik karaciğer hastalıkları ile ilişkilidir.
  • Pıhtılaşma testleri. Protrombin Süresi (PT) ve Kısmi Tromboplastin Süresi (PTT). Kanın ne kadar sürede pıhtılaştığını ölçerler. Karaciğer hücrelerinin hasar görmesi ve safra tıkanıklığı kanın pıhtılaşma sürecini engelleyebilir.
  • Kan kültürü. Bakteriler nedeniyle oluşan, karaciğeri etkileyebilecek bir kan enfeksiyonu olup olmadığını kontrol eder.

Tanısal görüntüleme

Tıp uzmanlarının yaygın olarak başvurdukları görüntüleme testleri şunlardır:

  • Karın ultrasonu. Yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir tanısal görüntüleme tekniğidir. Ancak tıp uzmanları karaciğerin, safra kesesinin ve safra kanallarının görüntülerini elde etmek için ultrason taramalarını kullanabilirler.
  • Hepatobiliyer tarama (HIDA). Damara radyoaktif bir izotop enjekte edilir. Eğer izotop karaciğerden bağırsağa geçerse safra kanalları açılır ve böylece tıp uzmanı biliyer atrezi olmadığını doğrular.
  • Karaciğer biyopsisi. Bir tıp uzmanı karaciğer dokusundan bir örnek alır. Sonra bu örneği incelerler ve sonuçları biliyer atrezi ile diğer karaciğer sorunlarını birbirinden ayırt etmek için kullanırlar.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cauduro, S. M. (2005). Atresia biliar extra-hepática: métodos diagnósticos. Jornal de Pediatria. https://doi.org/10.1590/s0021-75572003000200004
  • Crehuet Gramatyka D, Navarro Rubio G. Manejo terapéutico de la atresia de vías biliares. Rev Pediatr Aten Primaria. 2016;18:e141-e147.
  • Donat Aliaga, E., Polo Miquel, B., & Ribes-Koninckx, C. (2003). Atresia de vías biliares. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13042982
  • Latinoamericana de Pediatría Hepatología Trasplante Hepático Pediátrico, A., Margarita Ramonet, D., & Mirta Ciocca Fernando Álvarez, D. (2014). Atresia biliar: una enfermedad grave Biliary atresia: a severe illness. Arch Argent Pediatr. https://doi.org/10.5546/aap.2014.542

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.