Böbrek Sorunları ve 8 Önemli Belirtisi

Böbrek sorunlarında genelde ileri evrelere ulaşıncaya kadar belirti yaşanmamasına karşın, sıvı tutulumu veya idrardaki değişiklikler gibi uyarılar bu sorunları anlamak için yardımcı olabilir.
Böbrek Sorunları ve 8 Önemli Belirtisi

Son Güncelleme: 15 Aralık, 2018

Böbrekleriniz, kan dolaşımınızdaki atıkların filtrelenmesinden ve idrar yoluyla vücudunuzdan atılmasından sorumlu organlardır. Ancak böbrek sorunları yaşamınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Ortalama birer yumruk büyüklüğünde olan böbrekler günde yaklaşık 190 litre kan ve yaklaşık 2 litre su işleyebilir. Böbrekler tansiyonun düzenlenmesinde de önemli bir rol oynar ve genel sağlığınızın temelini oluşturan birkaç hormonun üretilmesinden sorumludur.

Bununla birlikte, vücudun diğer bölümlerinde olduğu gibi toksin fazlalığı böbreklerin de işlevlerini etkiler ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu konuda en rahatsız edici şey böbrek sorunları çoğu durumda belirti göstermemektedir ya da gösterdiğinde de diğer yaygın sağlık sorunlarıyla karıştırılabilmektedir.

İyi haber şu ki, böbrek sorunları yaşadığınız konusunda sizi uyarabilecek birkaç açık işaret mevcuttur. Bugün sizlere, büyük ihtimalle çoğu kişinin aşina olmadığı sekiz belirtiden bahsetmek istiyoruz.

Bugün bunların neler olduğunu öğrenebilirsiniz!

1. İdrar alışkanlıklarınızda değişimler

idrar alışkanlıkları

İdrar alışkanlıklarında düzensizlikler genelde böbrek sorunları ile ilişkilidir. Sürekli idrara çıkma ihtiyacı – ya da tam tersi olarak, idrara çıkamama durumu- böbreklerinizin düzgün çalışmadığına işaret edebilir.

2. İdrarın kendisinde değişimler

İdrarını renginde, kokusunda veya dokusunda değişiklikler, olası böbrek sorunları ile ilişkilidir. İdrarınızın normalden daha koyu sarı olduğunu, kan içerdiğini veya hoş olmayan bir kokusu olduğunu fark ederseniz doktorunuza danışın.

Bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonunda neredeyse her zaman görülmesine karşın, daha ciddi bir sorun olup olmadığından emin olmak için için bazı testlerin yapılması iyi bir fikirdir.

3. Sıvı tutulumu

sıvı tutulumu

Bu organlar vücudunuzdaki sıvı seviyesini düzenlemek için tasarlandığından, böbreklerde yaşanan bir arıza sıvı tutulumuna veya ödeme neden olabilir.

Böbrekler sıvıları ve atıkları filtreleme yeteneklerini kaybettikçe vücudun iltihap atma süreçleri kesintiye uğrar; böylece yüz, ayak, ayak bilekleri ve diğer bölgelerde şişme meydana gelebilir.

4. Halsizlik ve yorgunluk

Böbrekler eritropoetin olarak bilinen, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli rol oynayan bir hormon üretir. Bu, böbreklerin vücudun hücrelerine oksijen taşınmasında da önemli bir rol oynadıkları anlamına gelir.

Böbrek sorunları, kansızlığa, halsizlik ve yorgunluk durumlarına yol açabilir. Hücreler yeterli oksijen almadıklarında baş dönmesi, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü ortaya çıkar.

5. Sırtta ya da böbreklerde ağrı

bel ağrısı

Böbrek sorunları olan hastalar, özellikle de yaşlılar, genellikle sırtın bel bölgesinde veya bu organların yakınında ağrı yaşar. Bu bir kas problemi de olabilir ama bazen gelişmekte olan bir böbrek hastalığıyla doğrudan bağlıdır. Böbrek taşları ya da idrar yolu enfeksiyonları kasık bölgesine yayılan şiddetli sırt ağrısına neden olabilir.

6. Ağızda tuhaf bir tat

Böbrek problemleri sonucunda kan dolaşımınızda toksinler biriktiğinde, bu durum ağız kokusu ve metalik bir tada neden olabilir. Aslında, bazı insanlar bu süreçte etin tadını alamaz hale gelir ya da gün içerisinde normalde yediklerinden daha az yemek yemeye başlarlar.

7. Döküntü

döküntü

Birçok kişi bu gerçeği görmezden gelse de, sağlıklı bir cilde sahip olmak da iyi oksijen temini ve kan dolaşımının düzenli temizliğine bağlıdır. Böbrekler atık filtreleme işlevini durdurduklarında, ciltte döküntüler ve diğer dermatolojik problemler ortaya çıkabilir. Bazen bu sorunlara kaşıntı veya alerjik rahatsızlıklar eşlik eder.

8. Yüksek tansiyon

Bu, arterleri ve kardiyovasküler sistemi etkileyen birçok faktör tarafından tetiklenebilen bir sorundur. Bunlar arasında, sıvı ve sodyum tutulumunun tansiyonda belirgin bir yükselmeye neden olabileceğini bilmek de önem taşır. Hem kronik böbrek yetmezliği hem de glomerülonefrit, bu durumu geliştirme riskinizi artıracaktır.

Yüksek tansiyon, renal arter stenozu olarak bilinen ve böbreklere kan nakli için sorumlu olan böbrek damarlarının kısmen tıkanması ile ortaya çıkabilen bir durumdur.

Bugünkü yazımızı okuduktan sonra böbrek sorunları yaşadığınızdan şüpheleniyor musunuz? Oluşabilecek herhangi bir ciddi komplikasyonu ortadan kaldırmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sos, T. A. (2015). Renal Artery Stenosis. In PanVascular Medicine, Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-642-37078-6_151
  • Savige, J., Duke, G., Pesce, F., & Gesualdo, L. (2017). Acute Glomerulonephritis. In Critical Care Nephrology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-44942-7.00047-9
  • Gašparović, V., Iveković, H., & Pišl, Z. (2001). The role of one week eritropoetine beta therapy in patients with chronic renal failure (CRF) on hemodialysis (HD). Pharmaca.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.