Böbrek Sorunlarının 8 Belirtisi

Böbrek Sorunlarının 8 Belirtisi

Son Güncelleme: 13 Eylül, 2018

Yorgunluk, idrar renginde değişiklik, sırt ağrısı… Bunların hepsi böbrek sorunları ile ilgili işaretller olabilir. Böbrek sorunlarının belirtilerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Böbreklerimize iyi bakmak her gün yapmamız gereken bir şeydir. Ancak bazen bunu başaramayız. Kötü beslenme veya yeterince sıvı tüketmeme gibi durumlar, böbrek sorunları olduğunu gösteren belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Ciddi bir böbrek sorunu ile karşılaşmadan önce bu belirtileri öğrenmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.

Böbrek hastalıklarının belirtileri

Bilgi güçtür derler. Sağlığımızı korumak için bedenimizi dinleyip ona neler olduğunu bilmeli ve dikkat etmeliyiz. Böbrek sorunlarının belirtileri çok net olabilir; ancak her durumda doktora gidip kontrol ettirtmekten bir zarar gelmez.

1- İdrarda değişiklikler

böbrek sorunları

Bu, böbrek sorunlarının en kolay fark edilen belirtilerinden birisidir.

  • Geceleri sık sık idrar sıkışıklığı yüzünden uyanırsınız; ama tuvalete gittiğinizde sadece bir kaç damla idrar çıkar.
  • İdrarınızın rengi değişir, köpük veya kabarcıklar oluşur. Daha sık idrara çıkmaya ek olarak, idrarınızın rengi koyulaşır, idrardaki kan sebebiyle kola gibi bir renk alır.

2- Yorgunluk

Bazen hiç bir neden yokken kendinizi yorgun hissedersiniz. Yürüyüşünüz yavaşlar, merdiven çıkarken yorulursunuz, bedeniniz bitkin hisseder. Hatta işten eve geldiğinizde tek düşünebildiğiniz şey uyumaktır.

Peki, bu enerji eksikliğinin nedeni nedir? Böbrekler eritropoietin adı verilen ve kana oksijen taşıyan bir hormon üretirler. Eğer böbreklerinizde bir sorun varsa, bu hormonun üretilmesi zorlaşır. Bu da kasların yorulmasına, alyuvar sayısının ve oksijen seviyesinin düşmesine ve anemiye neden olur. Bu yüzden çok dikkatli olmamız gerekir.

3- Şişlikler

şişmiş ayak

Ayak bilekleriniz çok sık mı şişiyor? Peki ya bacaklarınız? Ayakkabılarınızı giyerken zorlanıyor musunuz? O zaman böbreklerinizde bir sorun olabilir Ancak bu belirtileri hemen böbrek sorunları ile ilişkilendirmemelisiniz. Bunların nedeni basit bir dolaşım bozukluğu da olabilir.

Saç dökülmesi, yüz, el ve parmak şişmesi gibi başka belirtilere bakmalısınız. Bu belirtilerin nedeni, böbreklerin vücutta biriken ekstra sıvıları atamamasıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Böbrek Hastalığının 7 Uyarıcı İşareti

4- Kızarıklıklar ve yanma

Birden bire ortaya çıkan rahatsız edici bir kızarıklığın nedeni böbrek yetersizliği yüzünden kan birikmesi olabilir. Bu kızarıklıklar zaman içerisinde büyür ve rahatsız edici bir yanma ve kaşıntı hissiyatına neden olur.

5- Ağızda metalik tat

böbrek sorunları için nane

Dikkat etmeniz gereken şeylerden bir başkası da yiyeceklerin tadının değişmesidir. Yiyeceklerin kokusu ve tadı kötüleşir, ağzınızda metalik bir tat bırakır. Bu, iştah kaybına neden olabilir. Bu belirtiler böbrek sorunları ile ilgili olabilir. Eğer bu belirtileri sık sık gösteriyorsanız bir doktora görünmelisiniz.

6- Mide bulantısı ve rahatsızlığı

Mide bulantısı ve midede rahatsızlığa neden olan pek çok şey vardır. Ancak bu durum sık sık başınıza geliyorsa bir doktora görünmelisiniz; çünkü buna üremi, yani kanda atık birikmesi neden olabilir.

7- Üşüme

Böbrek hastalıkları sıcaklık

Anemi yani düşük alyuvar sayısı, güçsüzlüğe neden olur ve bizi ısı değişikliklerine, özellikle de soğuğa karşı daha hassas yapar. Bu değişikliği özellikle el ve ayaklarınızda hissedersiniz. El ve ayakların aşırı üşümesi yaygın olan başka bir belirtidir.

8- Sırtın yan tarafında veya bir bacakta ağrı

Bu daha önce başınıza geldi mi?  Bu durum pek çok farklı şeyin belirtisi olabilir ancak eğer sık sık sırtın bir tarafında veya tek bacakta ağrı veya baskı hissi yaşıyorsanız, dikkatli olmalısınız.

Bu ağrı hep aynı tarafta oluyorsa, enfekte olmuş bir böbreği işaret ediyor olabilir. Bazı durumlarda bu renal polisitoz, yani böbreklerde (ve bazen karaciğerde) oluşan, içi sıvı dolu ve ağrıya neden olan kistler olabilir.

Sonuç olarak, bedeninizin size anlatmaya çalıştıklarına kulak vermelisiniz; ancak bu konuda takıntılı hale gelmeyin. Eğer sürekli tekrarlayan bir ağrı veya belirti varsa, doktorunuza görünün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Medicinas Alternativas. Estrés y fatiga crónica: Terapias naturales para la curación integral. Ediciones LEA.
  • Nigel Palastanga, Derek Field, Roger Soames. Anatomía y movimiento humano. Estructura y funcionamiento. Editorial Paidotribo, 2007.
  • Michel Salazar Vallejo. Tratado de Psicofarmacología (eBook online). Ed. Médica Panamericana, 2014.
  • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.
  • National Institutes of Health. Mantenga sanos sus riñones.  https://salud.nih.gov/articulo/mantenga-sanos-sus-rinones/
  • MedlinePlus. Aliento fuerte. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003058.htm
  • Rev. Colomb. Nefrol. 2017;4(1): 17 – 26. Manifestaciones gastrointestinales de la enfermedad renal crónica. http://doi.org/10.22265/acnef.4.1.266

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.