Yorgunluk, idrar renginde değişiklik, sırt ağrısı… Bunların hepsi böbrek sorunları ile ilgili işaretller olabilir. Böbrek sorunlarının belirtilerini öğrenmek için okumaya devam edin.
Böbreklerimize iyi bakmak her gün yapmamız gereken bir şeydir. Ancak bazen bunu başaramayız. Kötü beslenme veya yeterince sıvı tüketmeme gibi durumlar, böbrek sorunları olduğunu gösteren belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Ciddi bir böbrek sorunu ile karşılaşmadan önce bu belirtileri öğrenmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.
Böbrek hastalıklarının belirtileri
Bilgi güçtür derler. Sağlığımızı korumak için bedenimizi dinleyip ona neler olduğunu bilmeli ve dikkat etmeliyiz. Böbrek sorunlarının belirtileri çok net olabilir; ancak her durumda doktora gidip kontrol ettirtmekten bir zarar gelmez.
1- İdrarda değişiklikler
Bu, böbrek sorunlarının en kolay fark edilen belirtilerinden birisidir.
Geceleri sık sık idrar sıkışıklığı yüzünden uyanırsınız; ama tuvalete gittiğinizde sadece bir kaç damla idrar çıkar.
İdrarınızın rengi değişir, köpük veya kabarcıklar oluşur. Daha sık idrara çıkmaya ek olarak, idrarınızın rengi koyulaşır, idrardaki kan sebebiyle kola gibi bir renk alır.
2- Yorgunluk
Bazen hiç bir neden yokken kendinizi yorgun hissedersiniz. Yürüyüşünüz yavaşlar, merdiven çıkarken yorulursunuz, bedeniniz bitkin hisseder. Hatta işten eve geldiğinizde tek düşünebildiğiniz şey uyumaktır.
Peki, bu enerji eksikliğinin nedeni nedir? Böbrekler eritropoietin adı verilen ve kana oksijen taşıyan bir hormon üretirler. Eğer böbreklerinizde bir sorun varsa, bu hormonun üretilmesi zorlaşır. Bu da kasların yorulmasına, alyuvar sayısının ve oksijen seviyesinin düşmesine ve anemiye neden olur. Bu yüzden çok dikkatli olmamız gerekir.
3- Şişlikler
Ayak bilekleriniz çok sık mı şişiyor? Peki ya bacaklarınız? Ayakkabılarınızı giyerken zorlanıyor musunuz? O zaman böbreklerinizde bir sorun olabilir Ancak bu belirtileri hemen böbrek sorunları ile ilişkilendirmemelisiniz. Bunların nedeni basit bir dolaşım bozukluğu da olabilir.
Saç dökülmesi, yüz, el ve parmak şişmesi gibi başka belirtilere bakmalısınız. Bu belirtilerin nedeni, böbreklerin vücutta biriken ekstra sıvıları atamamasıdır.
Birden bire ortaya çıkan rahatsız edici bir kızarıklığın nedeni böbrek yetersizliği yüzünden kan birikmesi olabilir. Bu kızarıklıklar zaman içerisinde büyür ve rahatsız edici bir yanma ve kaşıntı hissiyatına neden olur.
5- Ağızda metalik tat
Dikkat etmeniz gereken şeylerden bir başkası da yiyeceklerin tadının değişmesidir. Yiyeceklerin kokusu ve tadı kötüleşir, ağzınızda metalik bir tat bırakır. Bu, iştah kaybına neden olabilir. Bu belirtiler böbrek sorunları ile ilgili olabilir. Eğer bu belirtileri sık sık gösteriyorsanız bir doktora görünmelisiniz.
6- Mide bulantısı ve rahatsızlığı
Mide bulantısı ve midede rahatsızlığa neden olan pek çok şey vardır. Ancak bu durum sık sık başınıza geliyorsa bir doktora görünmelisiniz; çünkü buna üremi, yani kanda atık birikmesi neden olabilir.
7- Üşüme
Anemi yani düşük alyuvar sayısı, güçsüzlüğe neden olur ve bizi ısı değişikliklerine, özellikle de soğuğa karşı daha hassas yapar. Bu değişikliği özellikle el ve ayaklarınızda hissedersiniz. El ve ayakların aşırı üşümesi yaygın olan başka bir belirtidir.
8- Sırtın yan tarafında veya bir bacakta ağrı
Bu daha önce başınıza geldi mi? Bu durum pek çok farklı şeyin belirtisi olabilir ancak eğer sık sık sırtın bir tarafında veya tek bacakta ağrı veya baskı hissi yaşıyorsanız, dikkatli olmalısınız.
Bu ağrı hep aynı tarafta oluyorsa, enfekte olmuş bir böbreği işaret ediyor olabilir. Bazı durumlarda bu renal polisitoz, yani böbreklerde (ve bazen karaciğerde) oluşan, içi sıvı dolu ve ağrıya neden olan kistler olabilir.
Sonuç olarak, bedeninizin size anlatmaya çalıştıklarına kulak vermelisiniz; ancak bu konuda takıntılı hale gelmeyin. Eğer sürekli tekrarlayan bir ağrı veya belirti varsa, doktorunuza görünün.
Aort diseksiyonu, oldukça şiddetli bir travma türüdür. Maalesef, bu tipteki travmatik aort parçalanması kendi kendine ortaya çıkar. Genel tabloya bakıldığında, bu durumun ölüme sebebiyet verme yüzdesinin yüksek olduğu görülür. Kafa travmasından sonra ikinci sıradadır. Bugünkü yazımızda aort diseksiyonunun belirtileri ve…
Vajinal mantar enfeksiyonları, Candida grubuna ait bir mantarın aşırı çoğalması nedeniyle oluşur, muhtemelen bunu biliyorsunuz. Bu tür enfeksiyonlara neden olan türün spesifik ismi ise Candida albicans’tır. Bu mantar genelde ciltte, ağızda, sindirim sisteminde ve vajinada bulunur. Bu mantar türü vücudun…
Şistozomiyaz, Schistosoma isimli parazitin neden olduğu bir parazit hastalığıdır. Bu hastalık aynı zamanda bilharziasis olarak da bilinir. Söz konusu parazit biyolojik sınıflandırmaya göre bir trematoddur (bir tür solucan). Hastalığın dağılımı ile ilgili küresel veriler oldukça dikkat çekici; şistozomiyaz genelde Afrika,…
Çürük dişler birçok insanın sorunudur. Birçok farklı faktör diş çürümesine neden olabilir. Ancak çoğunlukla bu durum beslenme alışkanlıklarıyla, bakterilerle ve tükürükte bulunan maddelerle ilişkilendirilir. Diş çürükleri ilk olarak diş minesini etkiler. Sonrasında ise adım adım ilerler ve dişin iç kısmına…
Gece vakti hiç aşırı yemek yediniz mi? Eğer bu oluyorsa, sizde de gece yeme sendromu olabilir. Bu sendromdan muzdarip kişiler, gecenin ortasında yemek yemek için uyanırlar. Genelde de yerler çünkü kontrol edemeyecekleri bir yeme isteği ile uyanmış olurlar. Bu sadece geceleri…
Pulmoner veba genel “veba” grubuna ait hastalık çeşitlerinden biridir. Tarih boyunca çeşitli salgınlara sebep olmuş, yüksek oranda ölümlerle sonuçlanmış ciddi bir hastalıktır. Neyse ki günümüzde tamamen tedavi etmek mümkündür. Tarihin en ciddi veba salgını 14. yüzyılda Avrupa’da yaşandı. Kara Ölüm…