Bu Doğal Tedavilerle İltihaplı Diş Etlerinden Kurtulun

Diş etlerinize iyi bakmak istiyorsanız, ağız sağlınıza önem vermeniz ve yılda en az bir kere dişçinize görünmeniz gerekmektedir. Diş etlerinizde meydana gelen problemleri gidermek için dişçiniz profesyonel bir işlem gerçekleştirecektir. 
Bu Doğal Tedavilerle İltihaplı Diş Etlerinden Kurtulun

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

İltihaplı diş etleri, diş doktorlarının en sık karşılaştığı ağız sorunlarından birisidir. Bu hastalık gingivitis olarak da bilinir. Genellikle bu rahatsızlık, ağız temizliği tam olarak sağlanamadığında ortaya çıkar. Ağız sağlığınıza yeteri kadar özen göstermediğiniz zaman, normalde bu bölgede yaşayan bakteri ve mikroplar çoğalmaya başlar.

Bakterilerin çoğalmasıyla ortaya çıkan iltihap, dişlerinizi destekleyen dokulara zarar verir. Eğer zamanında tedavi edilmezse, dişlerinizin diş etlerinizden ayrılmasına bile neden olabilir. Bu durum, periodontitis olarak da bilinir.

Diş etlerinde iltihap meydana gelmesi, bu bölgedeki hassasiyeti artırır ve acıya neden olur. Diş etlerinizin rengi iyice kırmızılaşır. Çoğu hastada diş etlerinde az miktarda da olsa kanama görülmektedir.

İyileştirmek için bazı ev tedavileri

Bu rahatsızlıkla savaşmak için birçok tedavi bulunmaktadır. Bu yazıda, hızlı bir şekilde hazırlayabileceğiniz oldukça etkili tedavilerden bazılarını sizinle paylaşacağız.

Aloe vera

kesilmiş alone vera yaprakları

Aloe vera çok eski bir bitkidir. Son zamanlarda iyileştirmede olan etkisi nedeniyle bu bitki çoğu insan tarafından bilinmekte ve kullanılmaktadır. Aloe vera, anti-enflamatuvar özellikler gösterir, mantar ve bakterilere karşı savaşır.

Bunların yanında en önemlisi, iyileştirme gücüne sahip olmasıdır. Sonuç olarak, diş etlerinde meydana gelen iltihaplarla savaşmak için bu bitki mükemmel bir tedaviye dönüşebilir.

Nasıl kullanılır?

  • Aloe vera jelinden alacağınız küçük bir parça ile iltihaplı diş etlerinizi günde 3 veya 4 kez ovun.
  • Bir hafta sonra bu tedavinin sonucunda diş etlerinizde olumlu bir değişiklik fark edeceksiniz.

Karanfil

Bu iyi bilinen baharat, aslında gıdaları tatlandırmak için kullanılır. Ancak aynı zamanda ağrı kesici ve antibakteriyel özellikler de taşımaktadır. Hepsi bu kadar da değil: bu bitkinin içinde flavonoidler de bulunmaktadır. Bu madde, antibiyotik olarak kullanılabilmektedir.

Malzemeler

  • 5 diş (adet) karanfil
  • 1 su bardağı su

Nasıl kullanılır?

  • 5 diş karanfili sıcak suya koyarak kendinize bir gargara hazırlayın. Soğumasını bekleyin ve soğuduğu zaman ağzınıza bu su ile gargara yapın.

Tuzlu su

tuzlu su karışımı

Bu tarif, büyükannelerinizin iltihaplı diş etlerini tedavi ederken kullanmayı tercih ettiği bir yöntemdir. Tuzlu su, ağzınızın herhangi bir yerinde meydana gelen iltihaplanmayı azaltmanıza yardımcı olur.

Nasıl kullanılır?

  • Tuz ve sudan oluşan bir karışım hazırlayın.
  • Ardından bu karışımı tıpkı bir gargara gibi kullanın.
  • Sonrasında ise dişlerinizi fırçalayın.
  • Deniz tuzu kullanırsanız eğer daha etkili olacaktır.

Karbonat

Bu doğa armağanı madde, genellikle evlerinizde özel bir yere sahiptir. Karbonat, birçok sağlık sorununu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Alkali özellikte bir madde olduğu için, bakterilerin ağzınızda çoğalmasını engeller. Bunun yanında, yediğiniz gıdalardan gelen asitleri de nötr hale getirir.

Nasıl kullanılır?

  • Meydana gelen iltihabı iyileştirmek için, birkaç damla su ile karbonatı karıştırarak macun kıvamında bir karışım elde edin.
  • Bu macunu günde bir kez diş etlerinize sürün.

Tuz ve zencefil

tuz ve zencefil karışımı

Meydana gelen iltihapların tedavisinde kullanılan başka bir sebze de zencefildir. Bu baharat aromalı kök bitki, anti-enflamatuvar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu özellikler sağlığınız için oldukça önemlidir.

Malzemeler

  • 1 küçük parça zencefil
  • Bir tutam tuz

Nasıl kullanılır?

  • Bir parça zencefili alın ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar öğütün.
  • İhtiyacınız kadar tuzu alın ve yapışkan bir kıvam elde etmek için birkaç damla su ile karıştırın. İltihap olan alana masaj yaparak bu karışımı sürün.
  • Bu işlemi bir dakika boyunca sürdürün ve günde 3 kez tekrarlayın.

Bazı bilgi ve tavsiyeler

İltihaplı diş etleri, dişlerinizin çevresinde bulunan dokulara zarar verir. Bu durum ise ağız kokusuna neden olur ve çoğu hastanın dişlerini kaybetmesiyle sonuçlanabilir.

Bu hastalıktan kaynaklanan kanamalar, fırsatçı mikroplar ve bakteriler için bir üreme alanı haline gelebilir. Bu üreme alanları ciddi enfeksiyonlara neden olabilir ve diğer dişlere de yayılabilir.

İltihaba neden olan bazı tıbbi durumlar bulunmaktadır. Hatta kötü beslenmeyle ilgili bazı hastalıklar bağışıklık sisteminize zarar verebilir. Bu durum da bu hastalığa yakalanma riskinizi iyice artırabilir.

Bu nedenle lifli gıdaları günlük diyetinize dahil etmeniz oldukça önemlidir. Tahılları ve çekirdekli gıdaları diyetinize mutlaka eklemelisiniz.

  • Ayrıca brokoli ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeleri bolca tüketmeye gayret edin. Bu sebzeler, folik asit ve C vitamini bakımından zengin kaynaklardır.
  • Ayrıca rafine edilmiş şeker ve beyaz un tüketiminizi de azaltabilirsiniz. Bu gıdalar bakterilerin üremesine yardımcı olur ve ağız sağlığınıza zarar verir.
  • Ağzınızda bulunan sabitleyiciler veya protezler, ağız hijyeninizi etkileyebilir. Tedbirinizi alıp ağzınızı derinlemesine temizlemeniz bu nedenle çok önemlidir.

Dişlerinize profesyonel bir temizlik yaptırmak için yılda iki kez düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin. Bu kontrolleri yaptırmanız olası sorunları önlemenize yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Najeeb S, Zafar MS, Khurshid Z, Zohaib S, Almas K. The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update. Nutrients. 2016;8(9):530. Published 2016 Aug 30. doi:10.3390/nu8090530
  • Vázquez, B., Avila, G., Segura, D., & Escalante, B. (1996). Antiinflammatory activity of extracts from Aloe vera gel. Journal of Ethnopharmacology55(1), 69–75. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(96)01476-6
  • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:3957262. Published 2018 Oct 22. doi:10.1155/2018/3957262

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.