Çatlakları Ortadan Kaldırabilir Miyim?
Cildin aşırı derecede bir gerilmesi söz konusu olduğunda, bu genelde pembe veya mor renkte olmak üzere noktaların, çizgilerin veya şeritlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlar çatlaklardır. Çatlaklar ile defa görüldüğünde oldukça yoğun bir renge sahip olurlar, ancak zamanla solarlar.
Bununla birlikte, çatlakların dokusu ve özellikleri kendi başına ortadan kalkmaz. Çatlaklar sıkça kaslarda, kalçada, kollarda (genellikle koltuk altı etrafında), karın ve göğüslerde görülür. Unutmayın ki çatlaklar aslında tehlikesizdir ve genelde tıbbi bir müdahale gerektirmez.
Ancak, eğer çatlakların görünümü nedeniyle rahatsızlık duyuyorsanız, o zaman onları ortadan kaldırmanın bir yöntemi olup olmadığını kesin merak ediyorsunuzdur. Bu makaleyi okuyarak bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Nedenleri
Çatlakları ortadan kaldırmaya çalışmadan önce, ilk adım onların nedenini belirlemektir:
- Hamilelik
- Hızlı kilo alma veya verme
- Uzun süre kortikosteroid kullanımı
- Özellikle gençlik yıllarında olmak üzere büyüme atağı
- Kas kütlesinde artış, özellikle kol ve bacaklarda
- Marfan Sendromu ve Ehlers-Danlos Sendromu gibi genetik bozukluklar
- Uzun süre steroid kullanımı
Çatlak Tedavisi
Çatlakları tedavi etmenin yollarını inceleyelim. Nispeten yeni çatlaklar, kolajenin yeniden oluşturulmasına ve cilt sağlığınızı korumanıza yardımcı olan tretinoin kremiyle tedavi edilebilir.
Okumanızı öneririz: Çatlaklara Karşı İki Doğal Alternatif
Ancak bu krem sadece çatlakların oluştuğu ilk altı hafta içerisinde kullanılabilir. Eğer hamileyseniz, bu seçenek size göre değil, çünkü topikal olarak uygulanan tretoninin fetüs üzerindeki etkileri henüz bilinmiyor.
Darbe lazer tedavisi kollajen ve elastin büyümesini teşvik eder ve nispeten yeni çatlakları işleyebilir. Bu yüksek yoğunluklu ışık darbeli tedaviler cildin en dıştaki tabaklarını etkilemez. Bunlar dermiste konumlu olan kromoforlara bilinçli ve kontrollü bir şekilde zarar verir.
Eski çatlaklar için de bazı seçenekler vardır. Mikrodermabrazyon cilde küçük kristaller uygulayarak onu canlandırır. Bu sadece cildin en dıştaki tabakasını etkiler ve yeni cilt yüzeylerinin oluşumuna katkıda bulunur.
Eksimer lazerleri çatlaklarda melanin gelişimini teşvik eder ve rengin dengelenmesini sağlar. Hem yeni, hem de eski çatlaklar üzerinde etkili olan bir tedavi glikolik asidin kullanıldığı kimyasal soyulmadır.
İlk olarak, doktor tedavi edilecek bölgeyi temizler ve ardından cilde bilinçli bir şekilde zarar vererek onun yeniden oluşumuna katkıda bulunan kimyasal bir solüsyon uygular.
Ayrıca okuyunuz: Topuk Çatlağı İçin Ev Yapımı Kremler
Ayrıca örneğin kakao yağı ve karite yağı gibi kremler vardır ve ayrıca E vitamini de evde kullanabileceğiniz yardımcı bir maddedir. Kremler cildinizi yağlanmış olarak muhafaza eder ve ayrıca renk solmasını da hızlandırabilir.
Bazı kişiler en iyi sonuçları bu kremlerden elde ettiklerini belirtirken, bazılarıysa hiç sonuç alamadıklarını belirtmişlerdir. Diğer yaygın topikal tedavilere Hint yağı, zeytinyağı, meyve asitleri, deniz yosunu sargısı ve diğer şifalı bitkiler dahildir.
Kremlerin yardımıyla çatlakları azaltabilirsiniz ve ameliyat gibi diğer faktörlerin de yardımıyla onları neredeyse tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak maalesef hiçbir şey onları yüzde yüze ortadan kaldırmayacaktır.