Cilt Tonunuza Göre İdeal Saç Boyasını Nasıl Seçersiniz?

Cilt tonunuz için doğru saç rengini seçmek, harika sonuçlar elde etmek için öğrenebileceğiniz bazı çok ilginç kavramlara sahiptir. Bu eksiksiz kılavuza göz atın.
Cilt Tonunuza Göre İdeal Saç Boyasını Nasıl Seçersiniz?

Tarafından yazılmıştır Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Son Güncelleme: 04 Ekim, 2023

İdeal saç rengini seçmek her zaman kolay değildir. Cilt tonunuz ve göz renginiz gibi dikkate alınması gereken birçok faktör vardır.

Tam olarak saçınız için mükemmel rengi bulmak kolay olmadığı için, bugün kolorimetri ve bu bilimin istediğiniz mükemmel görünüme yaklaşmanıza nasıl yardımcı olabileceği hakkında konuşacağız. Bir değişiklik arıyorsanız veya beklediğiniz gibi olmadığı için birkaç kez hayal kırıklığına uğradıysanız, okumaya devam edin!

Kolorimetri, ideal saç renginizi seçmenize yardımcı olabilir

Kolorimetri, rengi analiz etmeye odaklanan bir bilimdir. Bu bilim sayesinde, satın aldığımız saç boyalarında gördüğümüz gibi farklı tonları sayısal ölçekte görebiliyoruz. Bu ölçekte, renkler beklenen sonuçlara göre ölçülür ve karıştırılır.

Saç kolorimetrisi ise saçın istenilen doygunluk, yoğunluk ve parlaklığa göre nasıl boyanacağını bilmek için bu bilimi kullanan bilim dalıdır. Ayrıca ten renginize, göz renginize ve saçınızın mevcut durumuna göre ideal rengi belirlemek için de kullanılır.

Saç kolorimetresi ile ilgili üniversite yayınları, saçınızı boyarken saçınızın durumunu, saçınızın daha önce işlem görüp görmediğini ve mevcut gölgenin eşit mi yoksa içinde biraz beyaz mı olduğunu göz önünde bulundurmanız gerektiğine işaret ediyor.

Sonuçlar tüm bu faktörlere bağlı olacaktır. Harika, değil mi?

Kolorimetri temelleri: İdeal saç boyası nasıl seçilir

İdeal saç rengini seçmek için kolorimetrinin kullanışlılığını anlamak için temel bilgileri bilmeniz gerekir. İşte onlar:

Kromatik daire

Renk çemberi, Isaac Newton tarafından keşfedildi ve pazarlama, reklamcılık ve hatta psikolojide binlerce renk uygulamasının başlangıç noktası oldu. Güneş spektrumuna karşı ışığın ayrışmasına yansıyan altı tonlu bir daireye dayanır: kırmızı, sarı ve mavi (ana renkler), ardından koyu mavi, yeşil ve mor.

Bununla birlikte, bu tonlardan, varyasyonları yoğunluğa bağlı olan renk aileleri ortaya çıkar. Tam bir kromatik çemberde 12’ye kadar farklı ton gözlemlenebilir.

kromatik daire
Kromatik çemberin birçok farklı disiplinde uygulamaları vardır.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Saç Kesimi ile Daha Genç Görünmek

Renk varyasyonları

Bir rengin varyasyonları, 1’den 10’a uzanan sayısal bir ölçekte ölçülen derinliğine veya varyasyonuna göre tanımlanır. 1 en koyu (siyah) ve 10 en açık (platin veya ekstra açık sarı).

Bu tam ölçek:

  1. Siyah
  2. Koyu kahverengi
  3. Kumral
  4. Orta kahverengi
  5. Açık kahverengi
  6. Koyu sarışın
  7. Orta sarışın
  8. Açık sarışın
  9. Çok hafif sarışın
  10. Platin veya ekstra açık sarı

Bu nedenle, cilt tonunuz için ideal saç boyasını seçerken, hangi renk tonunu istediğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Görünüm değişikliğiniz buna bağlı olarak daha koyu veya daha açık olacaktır.

Renk yansıması

Dikkate alınması gereken bir başka sayısal saç renk ölçer ölçeği, yansıma veya renk tonudur.

Bu kategoride aşağıdakileri buluyoruz:

  1. Mavi – küllü
  2. Menekşe – inci
  3. Sarı altın
  4. Turuncu – bakır
  5. Maun – kumral
  6. Kırmızı – kırmızımsı
  7. Yeşil Yeşil

Cilt tonunuz için ideal saç rengini nasıl seçersiniz?

Sizlerle paylaştığımız bilgilerle boyalara eşlik eden sayıların anlamını keşfetmiş olacaksınız. İşte bir örnek, örneğin: mavi-siyah saç boyasının 1 – 1 arası bir terminolojisi olacaktır.

Seçmeniz gereken ilk şey , “baz” olarak adlandırılan mevcut saç renginizi dikkate almaktır. Ayrıca, varyasyonların ölçeğine bakarak yapabileceğiniz, aydınlatmak, koyulaştırmak veya tonlamak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekir.

Daha uzun süre kalıcı, daha doğal bir ton için saç diplerinden iki kat daha açık veya daha koyu bir renk seçmelisiniz. Ancak daha sıcak görünmek istiyorsanız kumral, bronz veya altın rengine gidin. Daha soğuk bir ton için küllü veya dumanlı tonlardan birini seçin.

Cilt tonuma göre sıcak ve soğuk tonlar arasında nasıl seçim yapabilirim?

Bu harika ve yaygın bir soru. Soğuk veya sıcak tonların size göre olup olmadığını belirlemek için birkaç ipucu var.

  • Bir süre güneşe çıkın. Kızarırsanız ve bronzlaşmazsanız, doğrusu soğuk tonlardır. Öte yandan kolay bronzlaşıyorsanız sıcak tonları tercih etmelisiniz.
  • Yüzünüzün bir tarafına altın, diğer tarafına gümüş bir kağıt koyarak aynaya bakın. Hangisinin sizi daha iyi gösterdiğini belirleyin. Altın rengi ise sıcak renkler tam size göre.
  • Bilek damarlarınızın tonunu kontrol edin. Mavimsi veya menekşe rengi olduklarını fark ederseniz, soğuk tonlar tam size göre. Yeşilimsi görünüyorlar mı? O zaman sıcak tonlar en iyisidir.
  • Profesyonel tavsiye alın. Saç rengi yönetiminin karmaşıklıkları vardır. Bu nedenle, bütçeniz varsa ve ekstra yardıma ihtiyacınız varsa, bir renk uzmanına başvurmaktan çekinmeyin.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Kuru Saçların Tedavisi İçin 5 Doğal Bileşen

Her cilt tonu için renk önerileri

Saç kolorimetrisinin terminolojisini ve temellerini anlamanın kolay olmadığını biliyoruz. Bu nedenle, cilt tonunuza göre ideal saç rengine ulaşmanıza yardımcı olacak bazı genel önerilerle bu notu bitirmek istiyoruz:

  • Açık: Ballı kahverengi tonları ve altın tonları idealdir.
  • Açık ve pembe ten renkleri, küllü sarı, şampanya ve hatta platin saçlarla harika görünür.
  • Açık esmer, karamel, kumral veya kumral vurgulu kahverengi tonlarla iyi gider.
  • Koyu esmer cilt, koyu kahverengi, siyah, şarap veya bordo gibi tonlardan çok yararlanır.

Artık cilt tonunuz için ideal saç rengini seçebilir ve korkmadan her zaman istediğiniz gibi görünebilirsiniz.

Dilerseniz ten renginize uymayan bir renk de kullanabileceğinizi unutmayın ancak bu yönleri de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Ne de olsa, sizi inanılmaz sonuçların keyfini çıkarmaya yönlendirecekler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.