Daha İyi Bir Uyku için 6 Sağlıklı Akşam Yemeği

Eğer geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız ve düzgün bir uyku çekmeden uyanıyorsanız, doğal tedavilere ve ilaçlara başvurmadan önce, rahatlatıcı içerikleri olan yiyecekleri akşam yemeğinize eklemeyi deneyin.
Daha İyi Bir Uyku için 6 Sağlıklı Akşam Yemeği
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Bu yazımızda size uyku problemlerinizle doğal ve sağlıklı bir şekilde başa çıkabilen basit, lezzetli ve sağlıklı akşam yemeklerinden bahsedeceğiz.

Marul çorbası

Marul, sağlıklı herhangi bir beslenme düzeninin içinde genellikle bulunur ve vücudunuzda rahatlatıcı etkileri vardır. Fakat, çoğu insan bunu geceleri yemek istemez çünkü eğer yeterince çiğnemezseniz sindirimde zorluk çekebilirsiniz.

Bu sebepten dolayı ve ayrıca akşam yemeğinden bunun faydalarından yararlanmak için size çok da bilinmeyen bir tarifini önermek istiyoruz: marul çorbası.

Su yosunu veya ıspanak gibi herhangi yeşil yapraklı bir sebze gibi pişirin. Bunu birazcık patatesle veya kremsi bir doku yakalamak istiyorsanız yulaf ezmesi ile kombine edebilirsiniz.

Başka bir ilginç yöntem ise maruldan çay yapıp geceleri yatmadan önce içmektir.

marul çorbası

Yulaf ve Kabak Çorbası

Üstteki tarifte, çorbanıza yulaf katmanızı önerdik. Bu tahıl besin değeri bakımından çok zengin olmasıyla beraber sinir sisteminizi de düzenlemenize yardımcı olur.

Avenin adı verilen bir madde içerir, bunun da yatıştırıcı özelliği vardır. Yulaf ayrıca B vitamini, magnezyum ve Omega-3 yağ asitleri bakımından da zengindir.

Bu basit tarifte yulafı kabak ile karıştırmanızı öneriyoruz, kabak da saatler boyunca glukoz seviyenizi düzenli bir seviyede tutmanıza yardım eder; bu da size devam eden bir dinlenme sağlar.

Az miktar yağ ile biraz kabak ve hatta istediğiniz sebzeleri ekleyerek tavada çevirin. Ardından yulaf ile 15 dakika boyunca kaynatın.

Tarçınlı ve Cevizli Fırınlanmış Elma

Hastalıklardan uzak durmanın en iyi yolu her gün 1 adet elma yemektir denir. Eğer gün içinde bunu yapamıyorsanız, akşam bu meyveyi yemek için güzel bir zamandır.

Buna alternatif olarak, elma yerine başka meyveler yemek önerilmemektedir çünkü asit ve şeker seviyelerinden dolayı uyumayı daha da zorlaştırmaktadırlar.

Elma çok doğaldır ve karaciğer için çok sağlıklıdır, bu yüzden gün boyunca herhangi bir öğünümüze bu sağlıklı meyveyi dahil etmeliyiz.

Akşam yemeğinde şu geleneksel tarifi yapmanızı öneriyoruz:

  1. Soyun (ya da eğer organikse kabuğunu soymayabilirsiniz) ve tarçına batırın. Tarçın sindirime yardımcı olur ve rahatlatıcı özelliği vardır.
  2. İstiyorsanız üstüne bir miktar şeker kamışı veya bal ekleyebilirsiniz.
  3. 20 dakika boyunca fırınlayın.
  4. Hazır olduğunda, cevizle veya biraz yoğurt ile servis edin.
    soyulmuş elma

Semizotu ve Keçi Peyniri Salatası

Semiz otu marula bir alternatiftir ve ayrıca kullanıldıkça daha da popüler bir hale gelmektedir. Arındırıcı ve rahatlatıcı bir sebzedir; hafif acı bir tadı vardır, bu da salatanızı farklı kılacaktır.

Bu salataya taze keçi peyniri ile eşlik edebilirsiniz. Süt ürünleri uyku sersemliğini hafifletebilir ve keçi peyniri inek peynirinden daha kolay sindirilebilmektedir.

Bu salataya kabak çekirdeği de ekleyebilirsiniz, çünkü kabak çekirdeği çinko bakımından zengindir, çinko da stresi azaltan bir elementtir.

salata

Kuşkonmaz ve Hindi

Triptofan içeriğinden dolayı daha iyi uyumanızı sağlayacak bu lezzetli, hızlı ve basit tarife bir göz atın! Triptofan aminoasidi stres ile savaşır ve ruh halinizi iyileştirerek rahatlama sağlar.

Kuşkonmazı ızgaralayıp içine hindi sarabilirsiniz, hindi de protein bakımından zengin hafif bir gıdadır.

Fırınlanmış Muz ve Süzme Peynir

Bu akşam yemeği de çok rahatlatıcıdır, fakat bunu akşam yemeğini erken yiyenler veya spor yapanlar için tavsiye ediyoruz, çünkü diğerleri ile karşılaştırıldığında bu tarif daha fazla besin değeri içermektedir.

Muzun içinde melatonin, triptofan ve magnezyum vardır. Bu 3 içerik rahat bir dinlenme için çok önemlidir, süzme peynir ise kalsiyum, protein ve triptofan bakımından zengindir.

Muzu 20 dakika fırınlayın ve sonra süzme peyniri ekleyin. Bu tarifi birazcık bal ile tatlandırabilirsiniz.

Görseller için hashinjutsu, torbakhopper, Chris Campbell ve Richard Scoop’a teşekkürler.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bravo, R., Matito, S., Cubero, J., Paredes, S. D., Franco, L., Rivero, M. et al. (2012). Tryptophan-enriched cereal intake improves nocturnal sleep, melatonin, serotonin, and total antioxidant capacity levels and mood in elderly humans. AGE, 35(4), 1277–1285. https://doi.org/10.1007/s11357-012-9419-5
  • De la Peña, I. J. I., Hong, E., de la Peña, J. B., Kim, H. J., Botanas, C. J., Hong, Y. S. et al. (2015). Milk Collected at Night Induces Sedative and Anxiolytic-Like Effects and Augments Pentobarbital-Induced Sleeping Behavior in Mice. Journal of Medicinal Food, 18(11), 1255–1261. https://doi.org/10.1089/jmf.2015.3448
  • Dimpfel, W., Roeska, K., & Seilheimer, B. (2012). Effect of Neurexan on the pattern of EEG frequencies in rats. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12(126). https://doi.org/10.1186/1472-6882-12-126
  • Jin, H., Zhang, Y.-J., Jiang, J.-X., Zhu, L.-Y., Chen, P., Li, J., & Yao, H.-Y. (2013). Studies on the extraction of pumpkin components and their biological effects on blood glucose of diabetic mice. Journal of Food and Drug Analysis, 21(2), 184–189. https://doi.org/10.1016/j.jfda.2013.05.009
  • Kennedy, D. O., Jackson, P. A., Forster, J., Khan, J., Grothe, T., Perrinjaquet-Moccetti, T., & Haskell-Ramsay, C. F. (2015). Acute effects of a wild green-oat (Avena sativa) extract on cognitive function in middle-aged adults: A double-blind, placebo-controlled, within-subjects trial. Nutritional Neuroscience, 20(2), 135–151. https://doi.org/10.1080/1028415x.2015.1101304
  • Roy, A., Evers, S. E., Avison, W. R., & Campbell, M. K. (2010). Higher zinc intake buffers the impact of stress on depressive symptoms in pregnancy. Nutrition Research, 30(10), 695–704. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.09.011
  • Xie, Q., Zhou, T., Yen, L., Song, A., Shariff, M., Nguyen, T. et al. (2015). A Preliminary Study of the Effects of SurAsleep on Relieving Symptoms of Sleep Disorders. International Journal of Biomedical Science11(2), 76–81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4502736/
  • Yakoot, M., Helmy, & Fawal. (2011). Pilot study of the efficacy and safety of lettuce seed oil in patients with sleep disorders. International Journal of General Medicine, 4, 451-456. https://doi.org/10.2147/ijgm.s21529
  • Yang, X., Yang, S., Guo, Y., Jiao, Y., & Zhao, Y. (2013). Compositional characterisation of soluble apple polysaccharides, and their antioxidant and hepatoprotective effects on acute CCl4-caused liver damage in mice. Food Chemistry, 138(2–3), 1256–1264. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.030

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.