Demans ve Diş Sağlığı Arasındaki İlişki

Demans ve diş sağlığı arasında yakın bir ilişki vardır. Bu zihinsel bozukluktan muzdarip olunduğunda ağzın nasıl etkilendiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Demans ve Diş Sağlığı Arasındaki İlişki

Son Güncelleme: 15 Aralık, 2021

Vücudun tüm farklı bölümleri birbirine bağlıdır ve bu nedenle bir bölgedeki problemler oldukça uzaktaki diğer bölgelerin etkilenmesine neden olabilir. Bu yazımızda demans ve diş sağlığı arasındaki ilişkiden bahsedeceğiz.

Ağız sağlığının ihmal edilmesi sadece diş hastalıklarına neden olmaz; ayrıca ağızdan uzaktaki diğer vücut sistemlerinde sonuçlar doğurabilir ve birçok bozukluğun gelişimini teşvik edebilir. Demans bunlardan biridir.

Demanslı hastaların günlük yaşam aktivitelerini kendi başlarına yapamayacaklarını da göz önünde bulundurmalıyız. Bu nedenle, bir başkası onlarla ilgilenmezse, ağız sağlığı bakımı genellikle atlanır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin!

Demans ve diş sağlığı arasındaki ilişki

Kötü diş hijyeni ve ağızda bakteri oluşumu diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde bozukluklara da yol açabilir. Örneğin, periodontal problemler ve diyabet ile kalp ve damar rahatsızlıkları arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıtlar var.

Diş sağlığının durumu, demans gibi nörolojik bozuklukların başlangıcı ile de ilişkilidir. Bu ilerleyici nörodejeneratif hastalık , vücudun normal aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini değiştirir. Davranışı değiştirmenin yanı sıra hafızayı, akıl yürütmeyi ve iletişimi bozar.

Pek çok durumda kesin etiyoloji hala bilinmemekle birlikte, bildiğimiz şey, beyinde kimyasal değişiklikler ve sinir dokusunun ölümünün meydana geldiğidir. Oral mikroplar ile bu bozuklukların gelişimi arasında bir ilişki vardır. Ağızdaki mikroorganizmalar beyne ulaşarak iltihaba ve önemli hasara neden olabilir.

Dişlerini fırçalamayan ve ağız hijyeni kötü olan kişilerin akıl hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle ağız bakımına özen gösteren alışkanlıklar ileride oluşabilecek riskleri azaltmak için çok önemlidir.

Bununla birlikte, bunama zaten geliştiğinde, ağızla hala yakın bir ilişki vardır. Demans diş sağlığını olumsuz etkiler. Aslında, araştırmalar bilişsel bozukluğu olan kişilerde ağız sağlığı sorunlarının görülme sıklığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Günlük aktiviteleri gerçekleştirememe, ağız bakım rutinlerini sürdürmeyi zorlaştırır. Bu, çürük, periodontal hastalık, tedavi edilmeyen lezyonlar ve diş kaybı prevalansı ile sonuçlanır.

Demans ve diş sağlığı.
Ağız hastalıklarının gelişimi, daha yüksek demans insidansı ile ilişkilidir. Buna karşılık, bunama ağız bakımını daha da zorlaştırır.

Demanslı kişilerde sık görülen diş sağlığı sorunları

Demansı olan kişiler çeşitli diş sağlığı sorunları yaşayabilirler. Uygun diş hijyenini veya takma dişleri düzgün bir şekilde muhafaza etme yeteneğinin azalması, ağız sağlığının bozulmasının en önemli nedenlerinden biridir.

Ayrıca ağız kuruluğu, diyetteki değişiklikler ve bu bozuklukları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da hastalığın gelişimine katkıda bulunur. En sık görülen sağlık sorunları nelerdir? İşte onların bir listesi.

Diş eti iltihabı ve periodontal hastalık

Ağız hijyeni yetersiz olduğunda, diş yüzeylerinde ve diş etlerinde bakteri ve yiyecek artıkları oluşur. Buna “bakteriyel plak” denir. Dişler günlük fırçalama ile temizlenmezse kireçlenebilir, bu da tartar veya diş taşlarına yol açar.

Bu bakteri ve tartar birikimleri , diş eti dokusunun iltihaplanmasına veya diş eti iltihabına neden olur. Diş etleri parlak kırmızı, şiş, ağrılı hale gelir ve kolayca kanar. Zamanında tedavi olmazsa, bu durum periodontal hastalığa ilerleyebilir.

Enflamasyon ilerler ve dişleri destekleyen dokularda enfeksiyon oluşur. Sonuç olarak, diş etlerinde tartar, bakteri ve irin içeren derin cepler oluşur. Ayrıca dişleri yerinde tutan kemik de aşınarak dişlerin hareket etmesine veya dışarı çıkmasına neden olur.

Bu yetmezmiş gibi, bu iltihaplanma sadece ağızda sonuçlar doğurmaz.Cartagena Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın gösterdiği gibi, Alzheimer gibi bazı nörolojik durumlarda bilişsel bozulmanın ilerlemesini de kötüleştiriyor ve hızlandırıyor.

Diş çürüğü

Çürük, bunama hastalarında yaygın olarak görülen bir diğer diş sağlığı sorunudur. Diş kronları, eleman boyunları ve kökleri bu hastalarda lezyonların en sık görüldüğü yerlerdir.

Burada, diyetteki karbonhidratları metabolize ederken ağızda bakteriler tarafından üretilen asitlerin etkisiyle dişin sert dokularının yok edilmesinden bahsediyoruz. Diş hijyeninin olmaması ve bol şekerli bir diyet, görünümünü desteklemektedir.

Dişlerdeki mineral kaybı zamanında tedavi edilmezse diş tahrip olur. Lezyon, pulpanın bulunduğu diş elemanının merkezine doğru ilerler. Bu nedenle hastalar hassasiyet, ağrı ve enfeksiyon veya kırık gibi komplikasyonlar yaşayabilir.

Kuru ağız

Kserostomi veya ağız kuruluğu , özellikle antidepresan ve sakinleştirici alan demans hastalarında oldukça yaygın bir diş sağlığı sorunudur. Demansı tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç tükürük üretimini azaltarak kuruluğa neden olur.

Ağızda hidrasyon eksikliği yemek yerken, yutarken ve konuşurken rahatsızlığa neden olur. Ayrıca protezlerin yerinde kalmasını zorlaştırarak veya takmayı rahatsız ederek protezlerde sorunlara neden olur. Aynı zamanda çürüklerin ve periodontal hastalıkların gelişimini de teşvik eder.

Bu konu hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz: Ağız Kuruluğunu Gidermek için 5 Ev Yapımı Çözüm

Diğer oral problemler

Demans, mukozal lezyonlar gibi diğer diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Protezlerin ihmali ve bakımsızlığı ağızda stomatit, hiperplazi, ülserasyon ve mikoz ile ilişkilidir.

Bu hastalarda ağız köşelerinin (keilitis) ve oral mukozanın geri kalanının (mukozit) iltihaplanması da yaygındır. Bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak diş etlerinde hiperplazi veya genişleme bile olabilir.

Demanslı kişilerde diş sağlığına dikkat etmenin önemi

Demanslı kişilerin diş sağlığına dikkat etmek, yukarıda bahsedilen sorunlardan kaçınmak için çok önemlidir. Genel olarak, bunun aşağıdaki faydaları vardır:

  • İyileştirilmiş yaşam kalitesi: Hastalar rahatsızlık duymadan ağız fonksiyonlarını yerine getirebileceklerdir. Rahatça, acı çekmeden ve onlara güvenlik ve güven veren bir görünümle konuşabilecek ve yemek yiyebileceklerdir.
  • Tıbbi sorunlar: Oral mikroorganizmaların en aza indirilmesi, hastalığın komplikasyonlarını veya vücudun diğer bölümlerinde yeni bozuklukların gelişmesini önler. Ayrıca bunama tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de kontrol altına alınır.
  • Diş kaynaklı nedenler: Ağız sağlığı bakımı, ağız patolojilerinin ve bunların komplikasyonlarının başlamasını ve gelişmesini engeller. Bu, dişleri ve mukoza zarlarını sağlıklı tutar, bu da hekime acil ziyaretleri ve dişin çekilmesini gerektirecek durumları ortadan kaldırır.
  • Davranışı iyileştirir: Ağızda rahatsızlık veya ağrıdan muzdarip olmak, bunama hastalarının sinirli veya agresif olmasına neden olabilir. Beslemeyi veya temizlenmeyi bile reddedebilirler.

Demans vakalarında diş sağlığını korumak için ipuçları

Demansı olan kişilerin bakımı zorlaşabilir ve burada ağız sağlığının korunmasına yardımcı olabilecek bazı ipuçları bulunmaktadır.

1. Ağız hijyeni

Demans hastaları için uygun ağız hijyeni şarttır. Dişlerden ve diş etlerinden plak birikintilerini çıkarmak önemlidir. Kişi bakım rutinlerini sürdürme yeteneğini kaybetmediyse, bunu kendisi yapabilir.

Bu, yumuşak bir diş fırçası ve florürlü diş macunu ile günde üç kez düzenli diş ve diş eti fırçalamayı içermelidir. Ayrıca dişlerinizin arasını temizlemek için diş ipi, irrigatörler veya diş arası fırçaları kullanmak isteyebilirsiniz.

Diş hekiminiz ayrıca florür veya klorheksidin ağız gargaraları kullanmanızı önerebilir. Bu ürünler bakteri üremesini ve çürüklerin görünümünü azaltmaya yardımcı olur.

Kişinin diş fırçasını kullanma veya temizlik rutinini gerçekleştirme yeteneği bozulursa, bakıcıların veya aile üyelerinin kişiye bu görevde yardımcı olması önemlidir. Bu amaçla farklı teknikler kullanılabilir:

  • Yönerge verin: Süreci küçük adımlara bölmek için kısa, kesin komutlar; diş fırçasını al, diş macununu sür, ağzına koy, vb.
  • Kopyalama: Kişi, önünde duran ve dişlerini temizleyen başka bir kişiyi kopyalamaya teşvik edilir.
  • Köprü: Demanslı kişi diş fırçası tutar ve bakıcı başka bir diş fırçası ile dişleri temizler.
  • Elden ele: Hasta diş fırçasını tutar ve bakıcının eli dişleri birlikte temizleme hareketlerine rehberlik eder.
  • Esneme: Bakıcı, demanslı kişinin önünde onu ağzını açmaya teşvik etmek için esner ve o anı demanslı kişinin  dişlerini fırçalamak için kullanır.

2. Protez bakımı

Kişi protez takıyorsa, bakımı son derece önemlidir. Dişler fırçalanırken takma dişler ağızdan çıkarılmalıdır. Ayrıca normal sabun ve su ile düzgün bir şekilde temizlenmelidir. Bunun için yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır.

Her bir ila iki haftada bir, en derin kirleri temizlemek için protez, efervesan bir antiseptik tablet içeren bir bardağa batırılmalıdır. Ayrıca her gece protezin çıkartılıp bir bardak su içinde bırakılması tavsiye edilir.

Not: Hasta huzurevinde yaşıyorsa, takma dişlerin üzerine isim ve soyad yazması karışıklık veya yanlış yerleştirmeyi önleyecektir.

Takma dişler.
Protezlerin uygun şekilde temizlenmesi ağız hastalıkları riskini azaltabilir.

3. Beslenme düzenini kontrol edin

Diş sağlığını korumak için beslenem düzeni de önemlidir. Karbonhidrat alımını kontrol etmek ve rafine şeker ve ultra işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak kişiye zindelik kazandırır ve oral patoloji riskini azaltır.

Yeterli sıvı alımı ve suyu diğer içeceklere tercih etmek de önemlidir. Bu, bu insanlarda çok yaygın olan ağız kuruluğuna karşı koyar.

4. Dişçi hekimine düzenli ziyaretler

Demansı olan kişilerin düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmeye devam etmeleri çok önemlidir. Diş hekimi diş sağlığının korunmasına yardımcı olabilir, sorunları erken tespit edebilir ve bakıcılara ağız bakımı konusunda tavsiyelerde bulunabilir.

Hastanın zaten aşina olduğu her zamanki diş hekimi ile devam etmek mümkünse, tedaviyi kabul etmesi daha kolay olabilir. Bununla birlikte, uzman profesyonellerin dikkatini gerektiren daha ciddi vakalar vardır.

Demansı olan kişinin bir bakıcı veya aile üyesi eşliğinde diş muayenelerine katılmasını öneririz. Bu, bilinmeyen bir çevreyle karşı karşıya kalındığında gerginlik veya stres anlarından kaçınacaktır.

Diş hekimini ziyaret ederken, onları demans teşhisi konusunda bilgilendirmek önemlidir. Ayrıca tam bir tıbbi geçmiş ve kişinin almakta olduğu ilaçların bir listesini randevuya getirmek de yararlıdır.

Diş bakımına bağlılık

Diş sağlığı bakımı, demans hastalarının kendi başlarına sürdüremeyecekleri alışkanlıkların uygulanmasını içerir. Kendi iyiliklerine kendini adamış aile üyelerine, bakıcılara ve diş hekimlerine sahip olmak çok önemlidir. Doğru destek ile ağız sağlığının bozulması önlenebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pynn, T. P., & Kolic, J. E. (2014). Oral health and dementia: Obstacles, assessments, and management of patients with dementia. Oral Health6.
  • Torales, J., Barrios, I., & González, I. (2017). Problemáticas de salud bucodental en personas con trastornos mentales. Medwave17(08).
  • McConnell, E. S., Lee, K. H., Galkowski, L., Downey, C., Spainhour, M. V., & Horwitz, R. (2018). Improving oral hygiene for veterans with dementia in residential long-term care. Journal of nursing care quality33(3), 229-237.
  • Díaz Caballero, A. J., Hernández Nieto, L. D. C., & Rodríguez Berrio, A. (2020). Relación entre Alzheimer y la enfermedad periodontal. Revisión tipo paraguas.
  • Betancourt, B. M. M. (2015). Relación entre la enfermedad periodontal y la diabetes mellitus. Archivo Médico de Camagüey19(2), 92-95.
  • Bascones-Martínez, A., Muñoz-Corcuera, M., & Bascones-Ilundain, J. (2015). Diabetes y periodontitis: una relación bidireccional. Medicina Clínica145(1), 31-35.
  • Mejía-Pérez, P. N., Arbeláez-Lelión, D., & Múnera, M. C. (2017). Una mirada al manejo odontológico del paciente geriátrico con demencia. CES Odontología30(1), 51-67.
  • Caballero, J. (1991). Reflexiones sobre atención dental en la demencia. Revista vasca de odonto-estomatología= Odontoestomatologiaren Euskal aldizkaria1(1), 15-19.
  • Zamora Lavella, C. (2020). Estado de Salud oral y biomarcadrores salivales en pacientes con deterioro cognitivo. Proyecto de investigación:.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.