Femur Başı Avasküler Nekrozu

Avasküler nekroz kemik dokusunun ölümüdür. Peki neden gerçekleşir? Hastaların yaşamlarını nasıl etkiler? Bu yazımızda bu konuda bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.
Femur Başı Avasküler Nekrozu

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Avasküler nekroz, diğer tüm nekrozlar gibi, dokulara kan gitmemesinden kaynaklanır. Bu spesifik durumda kemikleri etkiler ve bu da oldukça ciddi sonuçlara yol açar.

Bu yazımızda, femur başı avasküler nekrozu nedir, hastaların yaşam kalitesini nasıl etkiler ve tedavi seçenekleri nelerdir, sizlere anlatacağız.

Kronik kalça ağrısı: femur başı nekrozu adlı makale gibi bazı makalelerin işaret ettiği gibi avasküler nekroz çok sık görülmez. Ancak bu, özel bir ilgiyi hak etmediği anlamına gelmez, çünkü sonrası çok şiddetlidir ve hastalar için riskler çok yüksektir.

Avasküler Nekroza Ne Sebep Olur?

İlk akla gelen soru, hastalar için ciddi sonuçları olan bu çok ciddi sorunun nedenlerinin neler olduğudur.

Aşağıda, Femur başının bilateral avasküler nekrozunun travmatik olmayan nedenleri: hepatit C ve pegile interferon arasındaki bağlantı adlı makalede de belirtildiği üzere, bu durumun ortaya çıkmasının bazı nedenlerini göreceğiz:

  • Travma öyküsü: Eklemlerdeki bir yaralanma ya da çıkık, kan damarlarını etkileyerek kan akışının azalmasına neden olabilir.
  • Kanser tedavisi: Radyasyon ya da kemoterapi tedavileri, vücudu ve kemikleri zayıflatır ve kan damarlarına zarar verebilir.
  • Hiper pıhtılaşma durumu: Bu sizi tromboza yatkın hale getirir ve kan pıhtıları kan akışını önemli ölçüde azaltır.
  • Uzun süreli steroid tedavileri: Fazla steroid (yüksek dozlarda) femur başı avasküler nekrozu nedenlerinden biri olabilir.
Bir kalça röntgeni.

Semptomları

Femur başı avasküler nekrozu semptomları hastanın bulunduğu evreye bağlı olarak az ya da çok şiddetlidir. Böylece hafif ve orta evre ile şiddetli olan son evre arasında ayrım yapabiliriz. Hadi bir hastanın yaşayabileceği bazı semptomlara bir göz atalım.

Dikkat edilmesi gereken ilk şey, hafif aşamada hastanın herhangi bir semptomu olmayabileceğidir. Bu, avasküler nekrozun tamamen fark edilmeden yaşanabileceği anlamına gelir. Ancak teşhis edilmezse daha da kötüleşecektir. Böylece, aşağıdakiler fark edilmeye başlanır:

  • Nekrozdan etkilenen ekleme ağırlığınızı yüklediğinizde yaşanan eklem ağrısı
  • Dinlenirken, uzanırken ya da otururken rahatsızlık
  • Kasıklara, uyluklara, kalçalara hatta dizlere kadar giden, kötüleşen ve yayılan ağrı

Ağrı, hiç rahatlamayan sürekli bir rahatsızlık haline gelinceye kadar şiddetlenecektir. Bu, hastaların yaşam kalitesini etkiler ve onları sınırlar. Bu nedenle en ufak bir semptomla doktora gitmek çok önemlidir. Bunun nedeni kemiğin şeklini kaybederek artrite neden olabilmesidir.

Bu yazımızı da keşfedin: Asit Olmayan, Opioid Olmayan Analjezikler

Tedaviler

Doktor kontrolüne gitmiş bir hasta.

Bir hastaya avasküler nekroz teşhisi konduğunda, doktor hastanın yaşını, kemiklerinin kalitesini, hastalığının evresini ve halihazırda neden olduğu hasarı dikkate alacaktır. Aşağıda, en konservatif tedaviler ve ameliyat içeren diğer tedavilerden bahsedeceğiz.

  • Harici destek: En hafif vakalar için koltuk değneği ya da baston kullanmak bir seçenektir. Ancak, tamamen tatmin edici sonuçlar sağlamaz.
  • İlaçlar: Bunlar çok daha olumlu bir etkiye sahip olma eğilimindedir; bazıları antihipertansif, lipid düşürücü, fibrinolitik ve vazoaktif ilaçlardır.
  • Hiperbarik oksijen tedavisi: Yüksek basınçlarda oksijen solumak, plazma oksijenasyonunu artırır. Hafif aşamalarda çok olumlu bir etkisi olabilir.
  • Elektriksel uyarı: Bu, kemik oluşumunu destekler, çünkü avasküler nekroz, kemiklerin zayıflamasına ve kolayca kırılmasına neden olur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Akut Koroner Sendrom (AKS)

Avasküler nekroz çok daha ileri bir aşamadaysa ne olur? Yukarıda belirtilen tedavileri deneyebilecek olmanıza rağmen, doktorlar genellikle ameliyat olmanızı önerir.

Bununla birlikte, orta dereceli vakalarda bile, doktor bu seçeneği değerlendirebilir, çünkü kombine tedavi olumlu bir sonuca ulaşma şansını artıracaktır.

Herhangi bir rahatsızlık durumunda derhal doktora gitmenizi tavsiye ederiz. Herhangi bir semptomunuz yoksa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için düzenli kontroller yaptırmanın hala önemli olduğunu unutmayın. Çoğu zaman semptomların yokluğu, bir problemin olmadığı anlamına gelmez.

Örneğin bu durumda, erken teşhis, ameliyat olmak zorunda kalmanızı önleyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alvarez López, Alejandro, & García Lorenzo, Yenima. (2005). Clasificación y diagnóstico de la osteonecrosis de cabeza femoral. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología19(2) Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2005000200013&lng=es&tlng=es.
  • Alvarez López, Alejandro, & García Lorenzo, Yenima. (2006). Tratamiento de la osteonecrosis de cabeza femoral. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología20(1) Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2006000100010&lng=es&tlng=es.
  • Pellejero Jiménez, Rocío, Serrano Alonso, María, Irigoyen Rodríguez, Irati, Fernández de Manzanos, Marta Luri, Echeverría Gorriti, Amaya, & Gutiérrez Lizarazu, Ane. (2017). Necrosis avascular de cadera asociada a everolimus. Farmacia Hospitalaria41(5), 656-658. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-63432017000500656&lng=es&tlng=es.
  • Vidal Casariego, A., Cuerda Compés, C. de la, Bretón Lesmes, I., Camblor Álvarez, M., Velasco Gimeno, C., & García Peris, P.. (2006). Necrosis avascular de ambas caderas y rodillas en una paciente con colitis ulcerosa tratada prolongadamente con corticoides a dosis altas. Nutrición Hospitalaria21(1), 109-112. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000100018&lng=es&tlng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.