Fotodinamik Terapi Nedir ve Neden Uygulanır?

Fotodinamik terapi, birçok cilt durumu için güvenli ve hızlı bir çözüm olduğu için giderek daha popüler hale gelen bir tedavidir. Burada her şeyi öğrenin!
Fotodinamik Terapi Nedir ve Neden Uygulanır?

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2021

Fotodinamik terapi dermatolojide kullanılan non-invaziv bir tedavidir. Genellikle kanserli ve kanser öncesi lezyonları tedavi etmek için kullanılır.

Bu fototerapi formunun birçok avantajı ve kullanımı vardır. Bu yazıda size bu konuda bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız!

Bu makale ilginizi çekebilir: Normal Mikrobiyota Nedir?

Fotodinamik terapi nedir?

Fotodinamik terapi, dermatologların cilt problemlerini tedavi etmek için kullandıkları bir tedavidir. Özellikle fotosensitif bir madde olan ışığa duyarlı bir bileşiğin tedavi edilecek alana uygulanmasından oluşur.

Ardından, hücrelerin bu maddeyi emdiği bir kuluçka dönemi beklemeniz gerekir. Bu süreden sonra tedavi edilecek alan lazer ışık kaynağı ile aydınlatılır.

Uzman alanı aydınlattığında daha önce uygulamış olduğu ışığa duyarlı madde aktive olur. Bu olduğunda, bulunduğu hücrelerde oksidatif stres üretir. Terapinin amacı, bu işlemin sonuçta değiştirilmiş hücreleri öldürmesidir.

Seçici bir tedavidir, yani sadece seçilen anormal hücrelere saldırır. Bunun nedeni, anormal hücrelerin bu ışığa duyarlı materyali daha fazla absorbe edebilmesidir. Ayrıca, daha yavaş ortadan kaldırırlar.

Dermatologda bir hasta.

Bu işlemin amacı nedir?

Fotodinamik terapi, farklı cilt koşullarını tedavi etmek için yararlıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, çoğunlukla genetiği değiştirilmiş hücreler için faydalıdır. Başka bir deyişle, kanser öncesi ve kanserli lezyonlar içindir. İşte en etkili olduğu koşullardan bazıları:

  • Aktinik keratoz.
  • Bazal hücreli karsinom.
  • Akne.
  • Gül hastalığı.
  • Güneş kaynaklı cilt yaşlanması.
  • Hidradenitis süpürativa (HS).

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Cilt Kanseri için ABCDE Testi

Süreç

Başlamadan önce dermatolog tedavi edilecek alanı temizlemelidir. Bu, derin bir temizlik olmalıdır, bu yüzden bazen biraz agresif prosedürlere başvurmaları gerekebilir.

Cilt hazır olduğunda dermatolog ışığa duyarlılaştırıcıyı bölgeye uygular. Bunun farklı türleri vardır. Dermatoloğun kullandığı maddeye bağlı olarak, hasta 30 dakika ile 5 saat arasında değişebilen bir süre boyunca tedaviye tabi tutulur.

Bu süre zarfında, alan bir sargı ile kaplanacaktır. Uyguladıkları maddenin ışığa tepki vermemesi için bu çok önemlidir. Belirtilen süre geçtikten sonra dermatolog, sargıyı açar ve fazla ışığa duyarlılaştırıcıyı gidermek için alanı tekrar sabun ve suyla yıkar.

Bu adımları tamamladıktan sonra, profesyonel, çoğunlukla tedavi edilecek lezyonun tipine bağlı olacak şekilde seçilen ışık ve uygulama tipi ile bölgeyi tedavi eder.

Dermatologdaki bir çocuk.

Fotodinamik terapi ağrılı mıdır?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu tedavi invaziv değildir. Yani ameliyat veya kesi gerektirmez. Yine de bu tedavinin hücrelere zarar vermekten oluştuğunu unutmamalısınız. En çok etkilenen hücreler anormal olanlar olsa da, tedavi sağlıklı olanları da etkileyecektir.

Bunun nedeni, belirli bir miktarda ışığa duyarlılaştırıcının lezyon çevresindeki alanı etkileyebilmesidir. Bu nedenle fotodinamik tedaviden sonra bölge tahriş olmuş ve şişmiş görünebilir. Bu durumda hasta tedavi sırasında ağrı ve yanma hissedebilir.

Fotodinamik terapinin avantajları ve dezavantajları

Sonuç olarak, bunun non-invaziv bir tedavi olduğunu bir kez daha vurgulamalıyız. Hastaların ameliyattan ve içerdiği tüm risklerden kaçınmasına yardımcı olabilir. Ek olarak, kanser öncesi lezyonların tedavisinde çok etkili olduğu kanıtlanmıştır, çünkü bunların %90’ını ortadan kaldırabilir.

Öte yandan, dezavantajlarından biri de bu ışığa duyarlılaştırıcı maddelerin maliyetidir. Ayrıca bazı hastalarda lezyonu tamamen ortadan kaldırmak için birkaç seans gerektirebilir ve bu da onlar için elverişsiz olabilir.

Buna rağmen, avantajları risklerinden daha ağır bastığı için giderek daha popüler hale geliyor. Birçok cilt durumu için güvenli ve hızlı bir çözümdür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández-Guarino M, García-Morales I, Harto A, Montull C, Pérez-García B, Jaén P. Terapia fotodinámica: nuevas indicaciones. Actas Dermosifiliogr. 2007 Jul 1;98(6):377–95.
  • Gilaberte Y, Serra-Guillén C, De Las Heras ME, Ruiz-Rodríguez R, Fernández-Lorente M, Benvenuto-Andrade C, et al. Terapia fotodinámica en dermatología. Vol. 97, Actas Dermo-Sifiliograficas. Ediciones Doyma, S.L.; 2006. p. 83–102.
  • Mordon S, Martínez-Carpio PA, Vélez M, Alves R, Trelles MA. Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: Procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia. Cir Plast Ibero-Latinoamericana. 2012 Jul;38(3):287–95.
  • Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia [Internet]. [cited 2020 May 19]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0376-78922012000300012

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.