Gebelikte Renal Kolik Nedenleri

Bir kadının vücudunun hamilelik sırasında geçirdiği değişiklikler, karın ağrısı ve renal kolik oluşumunu kolaylaştırır.
Gebelikte Renal Kolik Nedenleri

Son Güncelleme: 21 Mayıs, 2021

Hamilelik sırasında renal kolik birkaç şeye bağlı olabilir. Bu nedenle, yaşayabileceğiniz ağrının yoğunluğuna ve diğer olası semptomlara dikkat etmelisiniz. Doktorunuza danışmak her zaman en iyisidir, böylece uygun testleri yapabilirler ve size teşhis koyabilirler.

Bu yazıda, hamilelik sırasında renal koliklerin hem en yaygın hem de ciddi nedenlerini gözden geçireceğiz. Bunların ikincisi, ektopik gebelikten erken doğuma kadar her şeyin bir göstergesi olabilir.

Hamilelik sırasında renal kolik nedenleri

1. Embriyonun implantasyonu

Öncelikle, gebeliğin erken belirtilerinden biri renal koliktir ve bu da embriyonun rahme yerleşmesine neden olabilir. Bu tür bir ağrı genellikle bir ila iki gün sürer ve adet ağrısına benzer.

Bu tür kolikler, adetin orada olması gereken zamandan önce karnın alt kısmında görünebilir. Bununla birlikte, rahim üzerindeki baskı nedeniyle bebek büyüdükçe tekrarlayabilirler.

2. Gaz ve kabızlık renal kolik belirtileridir

hamile göbeği

Hamilelik sırasında meydana gelen fizyolojik değişiklikler genellikle sindirim ritmini etkiler, bu da kramplara ve karın ağrısına neden olur.

Hamilelik sırasında daha yavaş sindirim de dahil olmak üzere birçok fizyolojik değişiklik meydana gelir. Bu, ciddi olmayan bir kolik türünü etkileyebilecek olan şişlik ve gaz birikmesine neden olur.

Ayrıca, hamilelik sırasında rahim boyutu büyüdükçe bağırsaklar yukarı doğru hareket eder. Bu, bağırsak geçişini yavaşlatır ve ayrıca ağrıya neden olabilir.

3. Braxton Hicks kasılmaları

Braxton Hicks kasılmaları birçok hamile kadında, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde sık görülür. Düzensizdirler ve yaklaşmakta olan bir doğumun göstergesi değildirler, daha ziyade vücudun hazırlığını gösterirler.

Bu tür kasılmalar rahatsız edici ancak ağrısızdır, ancak doğum tarihi yaklaştıkça yoğunlaşabilirler. Düzensiz ve seyrek oldukları için onları tanıyabiliriz.

4. Kas ve bağ ağrısı

ağrısı olan hamile kadın
Karında bir embriyonun varlığı bağlarda ve kaslarda gerginliğe neden olur.

İlk noktada da belirttiğimiz gibi, hamileliğin 16. ve 20. haftaları arasındaki dönemde yaşanan renal kolik, bebeğin kaslar ve bağlar üzerindeki baskısına bağlı olabilir. Spesifik olarak, rahmi desteklemekten sorumlu olan yuvarlak bağda kramplar yaşanabilir.

Hamile kadınların %70’inden fazlası alt karın bölgesinde keskin, bıçak gibi ağrılar yaşar. Bununla birlikte, bu çoğu durumda bebek için risk oluşturmadan birkaç saniye veya dakika süren hafif bir rahatsızlıktır.

5. Cinsel ilişki

Çoğu durumda cinsel ilişki güvenlidir. Bununla birlikte, doktor, yüksek riskli gebeliklerde bundan kaçınmanızı tavsiye edebilir.

Cinsel ilişkiden sonra bazı kolik tipi rahatsızlıklar da yaşanabilir. Genel olarak hafiftir ve risk oluşturmaz. Bununla birlikte, kronik hale gelirlerse doktorunuza danışmalısınız.

Yüksek riskli gebeliklerde renal kolik

göbeğini tutarak yatan hamile kadın
Daha ciddi vakalar vardır ve ağrı, altta yatan ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir nedeni gösterebilir.

Çoğu durumda ciddi olmayan yukarıdaki nedenlere ek olarak, aşağıdakiler gibi sağlık risklerini içeren bazıları da vardır:

  • Embriyonun rahim dışında, genellikle fallop tüplerinden birine yerleştiği ekstrauterin veya ektopik gebelik.
  • Kanamanın eşlik ettiği bazı şiddetli kolik vakaları, bir düşük yapıldığına işaret edebilir, ancak bu her zaman böyle değildir. Rahimden ayrılan bir plasenta ciddi olabilir.
  • Gebelik sırasında üst karın bölgesinde görülen renal kolik türü genellikle preeklampsidir. Bu durumda, hamile bir kadın yüksek tansiyondan da muzdarip olabilir ve idrarı genellikle protein içerir.
  • İdrar yaparken ağrı hissetmek, idrar enfeksiyonunu tespit etmenin bir yoludur.
  • Plasental ayrılma, yoğun ve kalıcı olan bir kolik türüdür.
  • Erken doğum, gebeliğin 37. haftasından önce ortaya çıkar ve rahim ağzının genişlemesini içerir.

Artık hamilelikte renal koliklerin en yaygın nedenlerini ve daha yüksek riskli olanları biliyorsunuz. Geçmeyen ve başka rahatsızlıklarla birlikte gelen herhangi bir belirti yaşarsanız doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.