Yalancı Hamilelik: Nedir?

Bazı insanlar yalancı hamilelik adı verilen durumun teşhisini alırlar. Bugün bunun gerçekte ne olduğunu ve nasıl tedavi edilebileceğini göreceğiz.
Yalancı Hamilelik: Nedir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Pek çok insan hayali hamilelik kavramını duymuştur. Ancak, bunu uzak bir şey olarak görebilirsiniz. Bazı filmlerde ya da belgesellerde gördüğünüz bir kavramdır.

Belki hayali hamilelik terimini evinizdeki bir hayvanın bundan muzdarip olmasından dolayı duymuşsunuzdur. Bu genellikle köpeklerin başına gelir. Bununla birlikte, insanlar da aynı zamanda psödosiyezi olarak da bilinen bu tür hamilelikten muzdarip olabilirler.

Bu yazımız boyunca size bu durumun özelliklerini ve en uygun tedavi seçeneklerini anlatacağız.

Yalancı Hamilelik: Özellikleri

Şu anda, hayali ya da yalancı hamilelik vakaları, en azından toplumumuzda oldukça nadirdir. Bunun nedeni, bazı çalışmaların da işaret ettiği gibi, hamileliğin sosyal anlamında bulunabilir.

Çok da uzun olmayan bir süre önce, kadınların görevlerini yerine getirdiklerini hissetmeleri için çocuk sahibi olmaları gerekiyordu. Biyolojik olarak hamileliğe yatkın olmaları, hamile kalmanın imkansızlığı ve bunun getirdiği stres, kadınları psödosiyeziye duyarlı hale getirdi.

Sabah bulantısı yaşayan bir kadın.
Yalancı hamilelik durumunda kadın, gerçekten hamile olsaydı sahip olacağıyla aynı fiziksel semptomları gösterir.

Şu anda kadınların çocuk sahibi olması toplum için o kadar önemli değildir. Şimdi başka ilgi alanları da var ve anne olmak çoğu kadının tercih etmediği bir seçenek. Ancak, kadınların bu konuda kendilerini kötü hissetmemeleri gerekir.

Yine de, yalancı hamileliği tespit etmenize olanak tanıyan özelliklere bir göz atacağız:

  • Karın hacmi ve ağırlığında artış
  • Hamilelikte olan ile aynı bir sabah bulantısı
  • Menstrüasyon görülmemesi
  • Memelerde büyüme ve süt üretimi
  • “Bebeğin” hareket ettiğini hissetmek

Tüm bu semptomlar açıkça bir hamilelik olduğuna işaret etse de, psödosiyezi durumunda bebek yoktur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Doğum Kontrol İmplantları Nedir?

Gerçek Bir Psödosiyezi Vakası

Dr. Ana Cecilia Márquez, gerçek bir yalancı hamilelik vakası hakkında yazmıştır. Bu yazıda, 34 yaşındaki bir hastanın 28 haftalık bir hamilelikle ofisine nasıl geldiğini anlatmıştır. En azından hastanın iddia ettiği budur.

Konsültasyonun nedeni bebeğin hareket etmemesiydi. Hastanın sunmuş olduğu semptomlar nedeniyle hamileliği teşhis edilmişti. Bunlar:

  • Amenore ya da adet görmeme
  • Süt üretme
  • Karın hacminde artış
  • Aşırı uyuşukluk ya da hipersomniya
  • İştah artışı
  • Baş dönmesi ve kusma
  • Cilt pigmentasyonundaki değişiklikler

Bu semptomları doğruladıktan sonra, hasta üzerinde, kalp atışı olmadığını gösteren bir çalışma yapıldı. Kontrol etmek için ultrason yapıldı, ancak görüntüler kadının hamile olduğuna dair herhangi bir gösterge vermedi.

Yalancı Hamilelik Tedavisi

Endişeli görünen bir kadın.
Psikolojik ve psikiyatrik bakım, kadının sağlığına kavuşmasına olanak tanıyacaktır.

Gösterebildiğimiz gibi, yalancı bir hamilelik, bundan muzdarip olan kadının fiziksel durumuna karşılık gelmeyen bazı gerçek semptomlara neden olur. Bu kolay bir durum değildir, bu nedenle tedavi genellikle psikolojik yöne odaklanır.

1. Psikolojik Bakım

Bu tür bir bakım, doktorlar bir yalancı hamilelik teşhisi koyduğunda çok önemlidir. Çoğu zaman kadınlar, yönetemedikleri bazı duygulardan kaçmanın bir yolu olarak bu durumdan muzdarip olurlar.

Ek olarak, anne olmayı istemek ve bunu gerçekleştirememek (partnerinizle ilgili sorunlar ya da kısırlık nedeniyle), psödosiyeziye yol açan bir stres ve anksiyeteye neden olabilir.

Tüm bunları bir psikolog ile tartışabilirsiniz. Normalde, kadın başlangıçta hamile olmama olasılığını reddeder. Ancak, başına gelenleri kabul eder etmez, bu tür bir hamilelik genellikle kendi kendine kaybolur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Zor Zamanların Üstesinden Gelmek İçin 4 Kilit Nokta

2. Psikiyatrik Bakım

Bir psikolog ile görüşmek önemli olsa da, bir psikiyatriste de ihtiyacınız olabilir. Aslında, bu iki profesyonel belirli durumlarda daha iyi sonuçlar elde etmek için genellikle birlikte çalışır.

Buna ek olarak, yalancı bir hamilelik durumunda, yokluğu amenoreye neden olan yumurtlamaya yol açan ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle adetin geri dönmesi, hastayı hamileliğinin sadece hayal gücünde olduğunun farkına varmasını sağlayabilir.

Yakınınızda hiç yalancı bir hamilelik geçiren oldu mu? Herhangi bir evcil hayvanınız bunu deneyimledi mi? Umarız bu yazımız, bazı kadınların yaşadığı bu durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olmuştur.

Kendinizi psikolojik sağlık uzmanlarının ellerine bırakmanın önemini yeterince vurgulamamız mümkün değildir, çünkü onların yardımı ile sadece bu durumu çözmek ile kalmazsınız, aynı zamanda genel refahınızı da iyileştirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tarín, J. J., Hermenegildo, C., García-Pérez, M. A., & Cano, A. (2013). Endocrinology and physiology of pseudocyesis. Reproductive Biology and Endocrinology.
  • Campos, S. J., & Link, D. (2016). Pseudocyesis. Journal for Nurse Practitioners.
  • Dafallah, S. E. (2004). Pseudocyesis and infertility. Saudi Medical Journal.
  • Seeman, M. V. (2014). Pseudocyesis, delusional pregnancy, and psychosis: The birth of a delusion. World Journal of Clinical Cases.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.