Gece Cilt Bakım Rutini İçin 7 İpucu

Makyaj yapmasanız bile, cilt temizliği çok önemlidir. Eğer her gece cildinizi temizlerseniz, daha sağlıklı ve genç görünen bir cilde kavuşursunuz.
Gece Cilt Bakım Rutini İçin 7 İpucu

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Gece cilt bakımı yapmak, sabahki cilt bakım rutininden çok daha önemlidir. Eğer güzel bir cilde sahip olmak istiyorsanız, sabah ve akşam cilt bakımı yapmak çok önemlidir. Bu yazımızda, cilt bakım rutini için yapmanız gereken 7 alışkanlıktan bahsedeceğiz. 10 dakikadan az bir sürede ve doğru ürünlerle, cildinizi temizleyebilir ve cildinizin yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz.

Gecelik Cilt Bakım Rutini

1. Cilt Bakımı: Makyajınızı Her Zaman Çıkarın

göz makyajını temizlemek

Gece yapmanız gereken cilt bakımının ilk adımı, aslında en önemlisidir. Yüzünüzü dinlenmeye hazırlamadan önce yüzünüzdeki makyajı temizlemelisiniz. Aksi takdirde gözenekleriniz tıkanır ve sabah uyandığınızda cildiniz solgun görünür.

Eğer çok fazla yarı-kalıcı kozmetik ürünleri kullanıyorsanız, yoğun ve yağlı makyaj temizleyiciler tercih edebilirsiniz. Eğer daha yüzeysel ve doğal makyaj malzemeleri kullanıyorsanız, daha hafif bir makyaj temizleyici yeterli olacaktır.

2. Yumuşak Bir Makyaj Temizleyici Kullanın

Makyaj yapmasanız bile cildinizi derinlemesine temizlemelisiniz. Bu sayede, cildinizi ona donuk bir görüntü veren ölü hücrelerden ve kirlerden arındırmış olursunuz.

Günümüzde yumuşak makyaj sabunları ve jelleri vardır ve bunlardan bazıları aynı zamanda peeling olarak da kullanılır. Makyaj temizleyici alırken dikkat etmeniz gereken şey alkol ve güçlü bileşenler içermemesidir çünkü bu maddeler cildinizin pH seviyesini ve yağ dengesini değiştirebilir.

3. Yorgunluk İzlerini Gideren Tonik

Ardından, gecelik cilt bakım rutininize yorgunluk izlerini gideren bir tonik uygulayın. Tonik gözeneklerinizi tıkar ve cildinizin nem seviyesini dengeler.

Alkol içermeyen tonikler tercih etmenizi tavsiye ediyoruz çünkü bu tonikler cildinize zarar vermeden canlı bir görünüm kazandırır. Bunun yanı sıra, gül suyu, biberiye ve güvercin ağacı yağı gibi doğal alternatifler de kullanabilirsiniz.

4. Yüzünüz İçin Doğru Serumu Kullanın

Serum, nemlendiriciden önce kullanılan bir üründür ve besleyici maddeler içerir. Cilt serumlarını gece ve sabah uygulayabilirsiniz ancak gece uygulanan daha etkili olacaktır.

Bu serumların içeriği, kullanmak istediğiniz içeriğe bağlı olarak değişir. En sık kullanılanlar, hiyalüronik asit, kollajen, A, B ve C vitamini ve koenzim Q10’dur.

5. Gece Kremi

gece kremi

25 yaşından itibaren, özel gece kremi kullanmaya başlayabilirsiniz. Gece kullandığınız kremle gün içerisinde kullandığınız kremin aynı olmadığını unutmamalısınız.

Gece geç saatlerde, vücudunuz dinlendiği için cildiniz kremlerdeki besin maddelerini daha kolay emecektir. Bu nedenle gece kremleri daha fazla besleyici madde içermelidir.

Bunun yanı sıra, gündüz kremleri genellikle güneş koruyucu içerir ve içerisinde çok fazla besleyici madde bulunmaz. Bu sebeple, aynı kremi gece de kullanmak aynı etkiyi vermeyecektir. İki farklı krem kullanımının daha uzun süre etki edeceğini göz önünde bulundurun.

6. En Etkili Yöntem Masajdır

Eğer bakım rutininizi tamamlamak için birkaç dakikanız daha varsa, yüzünüze masaj yapmayı ihmal etmemelisiniz. Ya da, daha fazla rahatlamak isterseniz arkadaşınızdan ya da eşinizden yüzünüze masaj yapmasını rica edebilirsiniz.

Yüz masajıi yüzü rahatlatmak için en etkili yoldur. Bunun yanı sıra, cilde sertlik verir ve kan dolaşımını hızlandırır. Bu sayede, cildiniz önceki aşamalarda kullandığınız ürünleri daha iyi emer.

7. İyi Dinlenin

Son olarak ise, aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurmalısınız:

  • Uyurken yatak odanız tamamen karanlık olmalıdır ve telefon veya bilgisayar ışığı da olmamalıdır.
  • Sırt üstü yatmaya çalışın çünkü böylece kırışıklık oluşumunu engelleyebilirsiniz.
  • Uyumadan önce zihninizi boşaltmaya çalışın. Düşüncelerden arının ve yüzünüzü rahatlatın.
  • Eğer uyandığınızda yüzünüz şişiyorsa, hafif dokulu ürünler kullanın ve biraz yüksek bir yastık tercih edin.
  • İhtiyacınız olandan daha az uyumak, cildinizin görünümünü etkiler. Bununla birlikte çok fazla uyumak da ertesi gün yorgun görünmenize yol açabilir. Sağlığınız için dengeyi kurmalısınız.

Unutmayın, sağlıklı olmak güzelliği de beraberinde getirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chang, H., Lu, J., Research, A., Yu, F., & Finkelstein, A. (2018). PairedCycleGAN: Asymmetric Style Transfer for Applying and Removing Makeup. Proc. CVPR. https://doi.org/10.1109/CVPR.2018.00012
  • Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2–6. doi:10.4103/0019-5154.77542
  • Psychogios, N., Hau, D. D., Peng, J., Guo, A. C., Mandal, R., Bouatra, S., … Wishart, D. S. (2011). The human serum metabolome. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0016957
  • Lim, C. L., Rennie, C., Barry, R. J., Bahramali, H., Lazzaro, I., Manor, B., & Gordon, E. (1997). Decomposing skin conductance into tonic and phasic components. International Journal of Psychophysiology. https://doi.org/10.1016/S0167-8760(96)00713-1
  • Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2537
  • McCall-Perez F, Stephens TJ, Herndon JH Jr. Efficacy and tolerability of a facial serum for fine lines, wrinkles, and photodamaged skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011;4(7):51–54.
  • Kaczvinsky, J. R., Griffiths, C. E. M., Schnicker, M. S., & Li, J. (2009). Efficacy of anti-aging products for periorbital wrinkles as measured by 3-D imaging. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2009.00444.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.