Plak Sökücü 5 Etkili Yöntem

Plak Sökücü 5 Etkili Yöntem

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ağzınız, vücudunuzda kendi kendini temizleme mekanizmasına sahip olmayan tek kısımdır. Bu onu bakteriler için mükemmel bir nokta yapar. Siz bu makaleyi okurken ağzınızda yaklaşık olarak 600 farklı türde bakteri beklemekte ve bunların çoğu dişlerinizin yüzeyine yapışmış durumda. Bu makalede gerçekten işe yarayan 5 plak sökücü yöntemi bulabilirsiniz.

1. Diş Fırçası

Plaklara karşı ilk koruma hattınız elbette diş fırçasıdır. Plak birikimini önlemek için dişlerinizi günde en az iki defa florür içeren diş macunuyla fırçalamanız gerekir. Diş yüzeylerine ve dilinize özellikle dikkat etmeniz gerekir. Diş fırçasının kılları kısa ve dikey olmalıdır, ancak dişlerinizi fırçalarken fazla baskı uygulamamalısınız.

diş fırçası ve plak sökücü

Dişlerinizi fırçalamayı bitirdiğinizde fırçanızı temizleyin ve iyice kurumasına izin verin. Amerikan Ortodonti Akademisi Başkanı Howard Sesemann’a göre, dişlerinizi doğru bir teknikle fırçaladığınız sürece elektronik bir diş fırçasına ihtiyacınız olmaz, sıradan diş fırçası yeterlidir.

2. Diş İpi

Diş ipi kullanmak da bir diğer mükemmel plak sökücü yöntemdir. Plak dişlerin arasında saklanma eğilimine sahiptir ve en iyi diş fırçası bile tüm plak birikimini yok edemez. İşte bu nedenle diş ipi de kullanmanız gerekir.

Uzmanlar günde en az bir kere diş ipi kullanılmasını öneriyorlar. Yaklaşık 45 santim uzunluğunda diş ipi kullanın ve bunu işaret parmaklarınıza dolayarak tüm dişlerinizin aralarını ve arkalarını temizleyin.

3. Gargara

plağa karşı gargara

Plak birikimiyle mücadelenizde günlük olarak yerine getirmeniz gereken önemli bir adım daha vardır. Dişlerinizi fırçaladıktan ve diş ipi kullandıktan sonra gargara yapmak ağzınızı dezenfekte eder. Bazı gargaralar içerilerinde florür, klorheksidin glukonat, çinko sitrat ve triklosan gibi plak sökücü etkiye sahip maddeler barındırır.

Ancak pek çok gargaranın yüksek alkol içeriğine sahip olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, eğer çocuklarınız varsa, onların kullanımı için daha doğal olan ürünleri satın almayı tercih edebilirsiniz. İçerisinde nane yağı, çay ağacı yağı veya greyfurt çekirdeği özü içeren ürünleri tercih edin.

4. Uygun Bir Diyet de Plak Sökücü Olarak Görülebilir

Bazı gıdalar elbette dişlerinizi için kötüdür. Gazlı içecekler, çikolatalar, kekler, bunlara örnek gösterilebilir. Bunlar vücudunuzda sorunlara neden olur. Bazı gıdalar ise vücudunuz açısından faydalı olurken, dişleriniz açısından kötü olabilir. Örneğin koyu renkli meyveler, yüksek şeker ve asit içerikleri nedeniyle plak ve diş lekelerine neden olabilir (ama elbette doğal şekerler rafine şekerlere göre çok daha az zararlıdır).

Diğer yandan sebzeler ise vücudun tamamı açısından iyidir. Bunların şeker ve asit içerikleri düşüktür ve bu nedenle plak veya lekelere neden olmazlar. Ayrıca bunları çiğnerken çiğneme hareketi dişleri fırçalar ve vücudunuzda doğal bir plak koruyucusu olan tükürük üretir.

5. Yılda İki Kere Diş Hekimine Görünün

Dişlerinizi fırçalamaktan, diş ipi ve gargara kullanmaktan en iyi sonucu almak için yılda iki kere bir diş hekimine görünün. Dişlerinize derin bir temizlik sağlamanın yanı sıra diş hekiminiz aynı zamanda sorunlu noktaları belirleyecektir ve böylece diş eti iltihaplarını ve çürükleri önlemenize yardımcı olacaktır.

Eğer özellikle plak saldırılarına karşı hassas bir yapınız varsa, diş hekiminiz aynı zamanda dişlerinizin çiğneme yüzeylerine koruyucu bir tabaka da uygulayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dental, R. (2016). Higiene bucodental. FARMACIA COMUNITARIA Farmacia.
  • Montes, M. (2010). Placa Bacteriana. Servicio de Odontología.
  • Mattos M, & Melgar R. (2014). Riesgo de caries dental. Rev. Estomatológica Herediana. https://www.redalyc.org/pdf/4215/421539381005.pdf
  • Loscos, F. G., Agulló, M. J. A., Sanchis, M. V. C., & Cabenell, P. I. (2005). Sistemática de la higiene bucodental: el cepillado dental manual. Periodoncia Y Osteointegración. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4558439
  • MedlinePlus: “Sobredosis de Aceite de Menta” (2020). https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002685.htm
  • Geraldyng Chaparro, Rocío Rodríguez, Alejandra Solano, Tatiana Pérez, Diana Yecedt Parra & Mónica Pachón. Medición de la concentración alcohólica en aliento por medio del alcoholsensor posterior al uso de enjuagues bucales con y sin alcohol. Journal odont col [Internet]. 16dic.2016 [citado 29feb.2020];9(18):8-1. Available from: http://168.197.71.227/index.php/joc/article/view/341
  • Salazar, C. R., & Gudiño, M. P. de. (1970, January 1). Factores precipitantes en el desarrollo de recesión Gingival. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5528021
  • Mamani, A. y Milagros, E. (1970, 1 de enero). Efectividad de masticar manzana Royal Gala en comparación con la manzana Israel para la separación de la placa bacteriana en niños de 7 a 8 años de edad de la Institución Educativa “Enrique Paillardelle” de Tacna en el año 2015. Recuperado de http: // repositorio .unjbg.edu.pe / handle / UNJBG / 2258

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.