Geyik Otu ile Böbrek Taşlarından Kurtulun
Bir tür tere olan geyik otu (bilimsel adı Lepidium latifolium) çeşitli kültürlerde yüzyıllardır böbrek taşı problemlerinin çözümünde kullanılan, yabani bir bitkidir. Bu makalede, böbrek taşı problemini bu bitkiyle nasıl tedavi edeceğinizi öğreneceksiniz.
“Geyik Otu” Bitkisinin Özellikleri
Bu yabani bitki, deniz seviyesinden en az 3000 metre yükseklikteki tüm toprak türlerine uyum sağlamıştır. Bahamalar, Amazon, Güney Hindistan, Çin gibi tropikal bölge ormanlarında bol miktarda bulunmaktadır.
Böbrek ve mesane taşlarını eritme veya düşürme gücü sebebiyle nesillerdir yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitki normal koşullarda 60 santimetreyi aşmayacak kadar büyür ve meyvelerinin çapı 3 milimetre kadardır.
Ancak bu küçük bitki içerisinde birçok faydalı özellik gizlidir. Bu bitkinin kullanım tarihçesi çok uzun bir zamana dayanmaktadır ve Güney Amerika ile Asya’da kullanımı oldukça popülerdir.
Böbrek taşı tedavisinin yanı sıra, sarılık gibi karaciğer hastalıklarında, sistit gibi bakteriyel enfeksiyonlarda ve diğer idrar yolu enfeksiyonlarında da kullanılmaktadır.
Hatta bu bitki cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde, hepatit, tüberküloz, soğuk algınlığı ve grip veya diğer viral hastalıkların tedavisinde de tavsiye edilmektedir. Ayrıca diyabet, yüksek kan basıncı ve anemi gibi rahatsızlıkların da semptomlarını düşürücü etkilere sahiptir.
Keşfedin: Böbrek Taşlarının Oluşmasını Önleyin
Geyik otunun mucizevi iyileştirme gücü tüm dünyada bilim insanlarınca araştırılmıştır. Geleneksel Çin Tıp bilimi, bu bitkinin hepatit B ve siroz rahatsızlığı olan kimselerce hepatoprotektif ajan olarak kullanımını tavsiye etmektedir.
Bitki, demlenerek kullanılmaktadır. Yaklaşık 40 gram kurutulmuş geyik otu, bir litre kaynar suya eklenmeli ve soğuyana kadar bekletilmelidir. Tadı acımsı olabilir; dilenirse bal ile tadlandırılarak tüketilebilir.
Böbrek taşı problemini çözmek için; bu süreçte taşlar düşmüş olsa bile, bu sıvıdan bir ay boyunca her gün günde üç bardak içilmelidir. Mesane taşı problemi olan kişilere de aynı şekilde uygulanacak tedavi tavsiye edilmektedir.
Geyik Otunun Diğer Faydaları
Bitkinin İspanyolca ismi Rompepiedras olarak bilinir ve bu İspanyolca’da taş kırıcı anlamına gelmektedir. Bu özelliğinin yanı sıra geyik otu, daha sayısız birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilmektedir.
Geyik otunun ana kullanım amacı, idrar yolları ile bağlantılı olarak oluşan taş veya kireçlenme gibi oluşumların tedavisidir. Ancak bitki ayrıca aşağıdaki durumlarda da kullanılabilmektedir:
- İltihaplanma ve spazmı azaltıcıdır.
- İdrar söktürücüdür (böbrek yetmezliği problemi yaşayan kimseler için).
- Tüm ağrıların, özellikle de alt karın bölgesinde oluşan ağrıların kesilmesinde kullanılabilir. (Kadınlar tarafından, menstrual periyodlarının belirli evrelerinde kullanılmaktadır.)
- Ateş düşürücüdür. (Beş yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.)
- Karaciğeri temizler ve korur.
- Hafif laksatif etkiye sahiptir, ancak güçlü bir diüretiktir.
- Virüs ve bakterileri öldürür.
- Bağırsak kurtlarını temizler.
- Kan basıncı, kan şekeri ve kandaki kolesterol miktarını düşürür.
- Sindirime yardımcıdır.
Geyik Otu Nasıl Tüketilmelidir?
Bu tıbbi bitkiyi rahatsızlığınızın türüne göre farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Kök, çiçek, sap ve meyve kısımları gibi, bitkinin tamamı kullanılabilir; tamamının iyileştirici özellikleri vardır.
Böbrek ve mesane taşları tedavisi için yukarıda vermiş olduğumuz tarife ilaveten, aşağıda belirtilecek olan kullanım şekillerini de farklı hastalıkları tedavi edebilmek amaçlı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
- Birçok kanser türü için ilerlemeyi yavaşlatıcı ve kemoterapinin olumsuz etkilerini azaltıcı amaçla kullanılabilmektedir. Bunun için; bir litre suya 40 gram geyik otu ekleyerek oluşturacağınız çaydan günde üç bardak içmelisiniz.
- Yüksek kolesterol probleminde, bitkinin yapraklarından bir çay yaparak bu çayı günde iki defa içebilirsiniz.
- Kolik probleminden yakınan kimseler için, bitkinin kökleri pişirilerek bir çay yapılır ve bu çay, ağrı veya huzursuzluk olan her gün tüketilebilir. Aynı tedavi, karaciğer hastaları için de tavsiye edilmektedir.
- Diyabet hastaları, bitkinin tüm kısımlarını kapsayacak şekilde bir çay yapmalı ve bu çayı günde iki kez tüketmelidir. İlk fincan sabah aç karnına, ikincisi gece yatmadan önce içilmelidir.
- Hepatit hastaları için; 20 geyik otu kökü iki litre suya eklenerek yarım saat kadar kaynatılır. Oda sıcaklığında soğuyuncaya kadar bekletilir ve derideki sarımsı renk değişene kadar her gün bu sıvı tüketilir.
- İdrar yolu enfeksiyonları için; bitkinin tüm kısımlarından bir çay yapın ve dört hafta boyunca her gün, günde üç bardak tüketin. Aynı tedavi; sıtma, nefrit ve böbrek taşı rahatsızlığı olan kişilere de tedavi edilmektedir.
- Bitkinin diüretik özelliğinden faydalanmak isterseniz, bol miktarda taze geyik otu yaprağını kullanarak bir çay yapın ve tüm ana öğünlerden önce bu çaydan bir bardak tüketin.
- Göz iltihabı durumunda harici olarak da kullanılabilmektedir. Bunun için, kurutulmuş ve öğütülmüş geyik otuna beş damla Hint yağı ekleyerek karıştırın. Bu karışımdan sabahları ve geceleri, her iki göze de birer damla damlatın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Azimkhanova B, Ustenova G, Sharipov K, Rakhimov K et al. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Subcritical CO2 Extract of Lepidium latifolium L. (Brassicaceae). Int J Biomater. 2021 Aug 4;2021:4389967.
- Lee N, Khoo W, Adnan M, Mahalingam T et al. The pharmacological potential of Phyllanthus niruri. J Pharm Pharmacol. 2016 Aug;68(8):953-69.
- Kaur N, Kaur B, Sirhindi G. Phytochemistry and Pharmacology of Phyllanthus niruri L.: A Review. Phytother Res. 2017 Jul;31(7):980-1004.
- Nishiura JL, Campos AH, Boim MA, Heilberg IP et al. Phyllanthus niruri normalizes elevated urinary calcium levels in calcium stone forming (CSF) patients. Urol Res. 2004 Oct;32(5):362-6.
- Navarro E, Alonso J, Rodriguez R, Trujillo J et al. Diuretic action of an aqueous extract of Lepidium latifolium L. J Ethnopharmacol. 1994 Jan;41(1-2):65-9.
- Micali S, Sighinolfi M, Celia A, De Stefani S et al. Can Phyllanthus niruri affect the efficacy of extracorporeal shock wave lithotripsy for renal stones? A randomized, prospective, long-term study. J Urol. 2006 Sep;176(3):1020-2.
- Murugaiyah V, Chan KL. Mechanisms of antihyperuricemic effect of Phyllanthus niruri and its lignan constituents. J Ethnopharmacol. 2009 Jul 15;124(2):233-9.
- Valido H, de la Trinidad I. Formation, transformation and inhibition of calcium oxalate nephroliths: in vitro studies and speciation by synchrotron radiation techniques. 2021.