Göbek Deliğindeki Bakteriler ve Özellikleri

Göbek Deliğindeki Bakteriler ve Özellikleri

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Göbek deliğindeki bakteriler ile ilgili yapılan detaylı bir araştırma sonucunda, bu küçük yerde yüzlerce organizmanın yaşadığı keşfedildi. Yapılan  incelemelerde göbek deliğinde çok sayıda bakterinin, en az 60 çeşit mantarın ve mayanın yaşadığı belirlendi.

Kuzey Carolina Üniversitesinden Profesör Rob Dunn’a göre, ortalama bir insanda,  60 ile 70 arası farklı bakteri türü bulunmuşken, bu sayı genellikle kişiden kişiye değişmekte ve 1,400 ü bile bulabilmektedir.

Dunn ve  arkadaşları bugüne kadar 391 denekten bakteri örneği aldılar. Yaşları, etnik kökenleri, hatta temizlik alışkanlıkları farklı olan kadın ve erkekler, bu araştırmaya dahil edildi.

İncelemeler sonucunda, alınan örneklerde göbek deliğinde sadece bakterilerin değil, farklı türlerde mantar ve mayaların da yaşadığı tespit edildi.

Bilim adamları, bu bakterilerin yaşayabilirliğini kültür testleriyle doğruladılar ve artık bu türlerin DNA analizine yöneldiler. İlk test sonuçları gösteriyor ki kişi başına düşen organizma sayısı herkeste farklı.

Şu ana kadar, bakteri kolonisi sayısının neden kişiden kişiye bu denli değişim gösterdiğine dair kesin bir açıklama bulunmuyordu. Bu araştırmada ortaya çıkan çeşitliliğin sebebi ne yaş, cinsiyet ve etnik köken gibi faktörler, ne de banyo yapma sıklığı. Bu durumun sebebi tamamen farklı.

Yine de uzmanların vardığı ortak kanı, insanların genelinde bulunan ortak birkaç bakteri türü varken, nadir görülen ve her insanda bulunmayan yüzlerce türün mevcut olduğu.

Dunn’a göre, bir çoğumuz bünyemizde bu ortak bakteri türlerini barındırıyoruz. Ama nadir görülen türler kişinin geçmişi ile alakalı olduğundan, doğal olarak ön görülemiyor.

Göbek deliğindeki bakteriler koruyucu görevi görüyor

göbek deliğindeki bakteriler

Uzmanların göbek deliğini incelemeyi seçmesinin sebebi, burada yaşayan canlıların su, losyon, ve ultraviyole ışın gibi faktörlerden etkilenmeden yaşamlarını sürdürebiliyor olmasıdır.

Artık bu haber üzerine insanlar göbek deliklerini daha sık yıkamaya dikkat edecek olsalar da, Dunn’ın söylediğine göre bu canlılar ön kollarda, ellerde, kısacası vücudumuzun her yerinde bulunuyorlar. Üstelik göbek deliğindeki bakteriler ve genel olarak vücudumuzdaki bakterilerin önemli bir görevi var.

Bu canlılar, vücudumuzdaki hastalık yapıcı mikroplara karşı ilk savunmayı gerçekleştiriyor. Bunlar adeta, cildimiz üzerinde yaşayan, ve zararlı bir canlı tespit ettiklerinde, içgüdüsel olarak onunla savaşan bir ordu gibiler.

Vücudunu bu canlılardan arındıran bir insan, ölümcül cilt enfeksiyonları riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Göbek deliğindeki bakteriler davranışlarımızı etkiliyor

Başka bir araştırma kapsamında, Notre Dame Üniversitesinden Profesör Elizabeth Archie ve çalışma arkadaşı Kevin Theis, insanlar ve benzer hayvanlar üzerinde yaşayan mikroskobik toplulukları analiz etti.

Bulgulara göre, bu bakteriler, üzerinde yaşadıkları canlının davranışlarını bile değiştirebiliyorlar.

Koltuk altımızda bulunan steroid ve diğer doğal kimyasal maddeleri buna örnek gösterebiliriz. Bu maddeler, bakteri metabolizmasının temel ürünüdür ve diğer insanlarla etkileşimimizi etkileyen kötü kokulara sebep olurlar.

göbek deliğindeki bakteriler ve özellikleri

Mesela, korinebakteriyum testosteronu özümseyerek, idrar gibi kokan miske dönüştürür. Diğerleri ciltteki ter ve yağı özümseyerek soğan benzeri bir koku üretirler.

Araştırmalara göre, vücuttaki ağır kokuları bakterilerin ürettiğine, insanların birbirlerini bu kokular sayesinde tanıdığına dair çok sayıda  kanıt mevcut.

Bu kokular bireyleri ayırt etmemize yardımcı oluyor gibi görünüyor. Mesela anneler, çocuklarının koltuk altı kokusundan onları tanımakta hiç güçlük çekmiyor. Bunun yanında bu gizemli, mikroskobik canlılarla olan bağlarımız, aile bağlarından bile daha güçlü.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.